Britse chocolademaker Cadbury verliest status van hofleverancier, Unilever ook
De Britse chocoladefabrikant Cadbury mag zich voor het eerst in 170 jaar geen hofleverancier meer noemen. De naam verdween tegelijk met die van honderd andere personen, merken en bedrijven van de lijst die het wapen van de Britse koning en staat moge
De Britse chocoladefabrikant Cadbury mag zich voor het eerst in 170 jaar geen hofleverancier meer noemen. De naam verdween tegelijk met die van honderd andere personen, merken en bedrijven van de lijst die het wapen van de Britse koning en staat mogen voeren.
Waarom het besluit is genomen is niet bekend: Buckingham Palace licht de besluiten niet toe. Cadbury en de anderen krijgen een jaar om het wapen van al hun verpakkingen af te halen.
Het bedrijf uit Birmingham is de bekendste chocolaproducent van het Verenigd Koninkrijk en is dat al heel lang. Ook koningin Victoria (1819-1901) was vermoedelijk een fan. In 1854 verleende zij het bedrijf het recht om zich royal warrant holder ofwel hofleverancier te noemen.
Dat was dertig jaar nadat oprichter John Cadbury in diezelfde stad een groentewinkel had geopend waar hij ook cacao en een chocoladedrank verkocht.
Het voorrecht om het wapen te voeren, kan worden toegekend aan bedrijven die aan het hof leveren en het hoogste niveau van service, kwaliteit en vakmanschap nastreven, aldus de website van de Royal Warrant Holders Association. De lijst wordt geregeld aangepast. De toekenning geldt voor vijf jaar.
De Amerikaanse eigenaar van Cadbury, Mondolez International, reageert gelaten. "Hoewel teleurgesteld, zijn we trots dat we hofleverancier zijn geweest en we respecteren het besluit volledig", laat het bedrijf weten.
Zo'n honderd andere namen verdwenen dus ook van de lijst, waaronder de voormalige Brits-Nederlandse multinational Unilever. Die van de kapper van koningin Camilla kwam erbij, net als die van de juwelier die de ringen leverde voor het huwelijk met koning Charles.