logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Politiek

Aparte 'Catshuissessie' met scholen en politie over bestrijding jodenhaat

Het kabinet is bereid om een sessie te organiseren met Joodse en allerlei andere organisaties om te praten over toenemend antisemitisme in Nederland. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid steunt het voorstel van de Tweede Kamer om

door: nos.nl

  • Apr 25 2024
  • 54
  • 4543 Views
Aparte 'Catshuissessie' met scholen en politie over bestrijding jodenhaat

Het kabinet is bereid om een sessie te organiseren met Joodse en allerlei andere organisaties om te praten over toenemend antisemitisme in Nederland. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid steunt het voorstel van de Tweede Kamer om in het Catshuis diverse organisaties uit te nodigen, zoals universiteiten, onderwijskoepels, politie, sportvertegenwoordigers, lokale overheden, socialemediabedrijven, vervoerders, detailhandel en de cultuursector.

VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, CDA, D66, BBB en SGP steunen een voorstel van de ChristenUnie om zo'n speciale bijeenkomst te organiseren. "Het is onbestaanbaar dat de Joodse gemeenschap in ons land zo existentieel wordt bedreigd", zei CU-leider Bikker in het Kamerdebat over antisemitisme.

Niet verwachten

Yesilgöz zei dat ze zo'n bijeenkomst "graag wil doen", maar ze tempert de verwachtingen. De Kamer wil dat de organisaties worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden en dat er maatregelen worden genomen. De minister vindt het goed dat de overheid en allerlei groepen worden samengebracht. "Maar we moeten niet verwachten dat er simpele en omvangrijke afspraken kunnen worden gemaakt."

In het debat uitte de Kamer eensgezind zorgen over het toenemende antisemitisme in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bekladden van synagoges en het verstoren van culturele optredens, zoals bij Lenny Kuhr gebeurde. Ook veel Kamerleden zijn geschrokken van berichten dat Joodse kinderen niet meer met een keppel op straat of op reis durven. "Onacceptabel", is het breed gedeelde standpunt.

Verklaring

Het is niet de eerste keer dat de Kamer zorgen uit over het antisemitisme in Nederland. Eind vorige maand stelden dertien van de vijftien fracties een verklaring op om "op te staan" tegen Jodenhaat.

Demissionair premier Rutte zei een paar dagen later dat het in Nederland "echt de verkeerde kant" opgaat. "Ik maak me grote zorgen dat mensen met een Joodse achtergrond op dit moment worden lastiggevallen vanwege die achtergrond en vanwege de situatie in Israël", aldus Rutte.

Minister Yesigöz zei verder in het debat dat het kabinet zoveel mogelijk juridische maatregelen inzet om Jodenhaat in Nederland tegen te gaan.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches

all our websites