Fabio Quartararó reed vrijdagmiddag ook in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo de snelste rondetijd en sluit
Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi
Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi
  • 2019-11-15 14:35:04 27 dag geleden
  • keer bekeken 4,832
0
gedeelde

Fabio Quartararó reed vrijdagmiddag ook in de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo de snelste rondetijd en sluit daarmee de eerste dag op het Spaanse circuit als snelste af voor Maverick Viñales en Marc Márquez. In deze sessie kwam Valentino Rossi voor de tweede keer vandaag ten val met deze keer veel meer schade. 

Vrijdagmiddag om 14:10 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training van de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. De zon stond nog steeds fel aan de hemel boven het Spaanse circuit maar de temperatuur was nauwelijks opgelopen waardoor het nog steeds behoorlijk koud aanvoelde.

Marc Márquez besloot om meteen aan te vallen en ging met een setje soft-compound banden de baan op. Uiteraard wist de Spanjaard hier een aantal snelle rondetijden mee neer te zetten maar ook Maverick Viñales, Franco Morbidelli, Aleix Espargaró en Alex Rins hadden een keurige tijd achter hun naam staan.

Niet veel later ging het wederom mis voor Valentino Rossi. Bij het ingaan van de snelle bocht 10 leek het erop dat de rechterzijde van zijn voorband koud was waardoor hij onderuit schoof. Met een flinke snelheid schoven de Italiaan en de YZR-M1 de grindbak in waarbij vooral de machine flinke schade opliep. Rossi bleef ongedeerd na zijn tweede valpartij van de dag maar de Yamaha zou vrijwel volledig opnieuw opgebouwd moeten worden.

De zeer gehavende Yamaha YZR-M1 van Valentino Rossi – Circuit Ricardo Tormo Valencia | foto© Randy van Maasdijk

Halverwege de sessie had Márquez de snelste rondetijd in handen voor Maverick Viñales, Joan Mir, Alex Rins en Petronas Yamaha SRT coureurs Fabio Quartararó en Franco Morbidelli.

Ook Jack Miller was flink aan het pushen en uiteindelijk ging dat mis bij het ingaan van bocht 2. De Australiër verloor de voorkant van zijn Ducati en deed er alles aan om deze overeind te houden maar uiteindelijk slaagde hij hier niet in.

Even later was er iets opmerkelijks te zien bij de machine van Andrea Dovizioso. Bij het aanremmen voor de eerste bocht kreeg de Italiaan behoorlijk wat vloeistof in zijn gezicht en zat hij meteen overeind. De Ducati coureur was uitvoerig aan het kijken waar deze vloeistof vandaan kwam en besloot daardoor de pitbox maar op te zoeken. FIM Technical Director Danny Aldrigde meldde zich meteen bij het Ducati team om zeker te stellen dat de veiligheid niet in het geding kwam, volgens MotoGP.com pit lane reporter Simon Crafar zou het remvloeistof zijn.

In de slotfase van de sessie werden er bij de meeste coureurs zachte banden gemonteerd om een aanval te plaatsen op een snelle rondetijd. Wederom wist Fabio Quartararó met een 1’30.735 de snelste rondetijd te rijden voor de Spanjaarden Maverick Viñales en Marc Márquez. Jack Miller sloot de dag af met de vierde tijd voor Franco Morbidelli en Alex Rins, daarachter maakten Joan Mir, Aleix Espargaró, Andrea Dovizioso en Johann Zarco de top tien compleet. Mochten de weersomstandigheden zaterdagochtend slecht zijn, dan zijn dit de tien coureurs die rechtstreeks verdergaan naar Qualifying 2.

De wederom gecrashte Valentino Rossi sloot de dag uiteindelijk af met de veertiende rondetijd terwijl Iker Lecuona na slechts twee sessies op een voor hem gloednieuwe machine slechts 2,3 seconde verwijderd was van de snelste rondetijd.

De derde vrije training voor de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo gaat zaterdagochtend om 09:55 uur van start met de vierde vrije training en aansluitend beide kwalificatiesessies om 13:30 uur.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App

Wat denk je van dit verhaal?
Quartararó het snelst op vrijdag in Valencia, opnieuw flinke crash voor Rossi

Jorge Lorenzo, wie wordt zijn opvolger bij Repsol Honda?

Jorge Lorenzo, wie wordt zijn opvolger bij Repsol Honda?

Nu Jorge Lorenzo heeft besloten om na dit weekend in Valencia zijn helm aan de wilgen te hangen blijft er natuurlijk de vraag wie komend seizoen zijn plaats in gaat nemen bij het Repsol Honda Team. Wie zijn er beschikbaar en wie zijn de belangrijkste kandidaten?

Leek alles al in kannen en kruiken wat betreft de transfermolen en het deelnemersveld in de MotoGP klasse voor komend seizoen, met het besluit van Jorge Lorenzo om zijn nog doorlopende contract tot het einde van het seizoen 2020 vroegtijdig te laten ontbinden, komt er ineens weer een belangrijk zitje vrij voor komend seizoen.

De eerste naam die bij velen dan ook te binnen zal schieten is die van Johann Zarco, de Fransman die eerder dit jaar zijn contract bij KTM opzegde en niet veel later door de Oostenrijkse motorenfabrikant vroegtijdig buiten spel werd gezet. Zarco liet vervolgens een aanbod om in 2020 als Yamaha MotoGP testcoureur aan de slag te kunnen gaan schieten door te kiezen voor een drietal invalbeurten bij LCR Honda Idemitsu als vervanger van de Japanner Takaaki Nakagami.

Laatstgenoemde is echter ook een kandidaat aangezien de Japanner rechtstreeks bij Honda onder contract staat en het een publiek geheim is dat Honda heel graag een Japanner binnen het officiële Honda fabrieksteam als coureur zou zien.

Naast Zarco en Nakagami zijn ook Cal Crutchlow en Honda MotoGP testcoureur Stefan Bradl een mogelijkheid en wordt in Valencia ook veelvuldig de naam van regerend Moto2 wereldkampioen Alex Marquez, het jongere broertje van huidig Repsol Honda Team coureur en regerend MotoGP wereldkampioen genoemd.

Wie, wat, waar en wat zijn de voor en tegens van de genoemde heren?
Laten we beginnen met Crutchlow. Ondanks dat de Brit na Marquez op dit moment de snelste Honda MotoGP coureur is en hij als enige naast Marquez dit seizoen een podium wist te scoren in de koningsklasse zijn de kansen voor hem klein, zo niet nihil. Het eerste struikelblok voor Crutchlow is zijn leeftijd en de wetenschap dat hij na komend seizoen zo goed als zeker zal stoppen als MotoGP coureur. Het tweede struikelblok is de persoonlijke sponsoring van Monster Energy terwijl Honda een zeer nauwe samenwerking onderhoudt met concurrent Red Bull. Crutchlow en de Amerikaanse energydranken producent hebben niet alleen een lange historie – sinds het seizoen 2008 – wat betreft de persoonlijke sponsoring maar is daarnaast ook zeer goed bevriend met de grootste baas van Monster Energy, de Amerikaan Rodney Sacks.

Naast bovengenoemde twee struikelblokken is het ook een publiek geheim dat Crutchlow vaak geen blad voor de mond neemt als het gaat om het uiten van zijn mening, iets dat niet altijd een even goede match is met de conservatieve houding van ’s werelds grootste motorenfabrikant. Als laatste is het ook nog eens zo dat Crutchlow een familieman pur sang is en vaak wars is van alle verplichte plichtplegingen die horen bij een functie van een MotoGP fabriekscoureur.

De kans dat Repsol Honda zal kiezen voor Crutchlow lijkt dan ook heel klein.

De volgende coureur die in onze ogen niet veel kans zal maken is de Duitser Stefan Bradl, de protegé van Speedweek.com baas Günther Wiesinger en huidige Honda MotoGP testcoureur, is simpelweg niet snel genoeg meer. Honda zal er dan ook liever voor kiezen om de Duitser als testcoureur binnen de gelederen te houden dan het risico te lopen op opnieuw een blamage zoals afgelopen jaar met Lorenzo.

Naast Crutchlow lijken dus ook de kansen voor Bradl zeer klein, zo niet nihil.

Dan is er Alex Marquez. De huidige Moto2 wereldkampioen heeft weliswaar al een Moto2 contract op zak voor komend seizoen maar daar zal ongetwijfeld een clausule in opgenomen zijn dat als er zich een MotoGP kans aanbiedt hij hier onderuit kan – iets dat zeer gebruikelijk is in de huidige Moto2 en ook World Superbike contracten. Hoewel Repsol Honda teammanager Alberto Puig en ook Marc Marquez donderdag in Valencia wel een hint gaven in deze richting lijken de kansen voor de jongere Marquez ook niet heel groot, simpelweg omdat het risico te groot is voor HRC.

Dan blijven alleen Zarco en Nakagami nog over, de keus lijkt dan ook zo goed als zeker op één van deze twee heren te gaan vallen. Het is echter wel zo dat ook hier nog de nodige complicaties zijn en er nog wel het nodige water door de Rijn zal moeten stromen om alles te organiseren.

De meest voor de hand liggende keus zou zijn, Nakagami vanuit LCR Honda Idemitsu doorschuiven naar het Repsol Honda Team en Zarco vervolgens de plaats in te laten nemen bij LCR Honda. De grootste complicatie hierbij is echter sponsor Idemitsu. De Aziatische oliegigant is ingestapt als titelsponsor bij het LCR Honda Team met als doel meer naamsbekendheid in de Aziatische markt. Idemitsu zal dan ook niet zonder slag of stoot accepteren dat er i.p.v. een Japanner ineens een Fransman op deze machine zal gaan rijden. Als Idemitsu slechts een titelsponsor zou zijn van het LCR Honda Team dan zou dit misschien nog wel op te lossen zijn, maar naast deze sponsoring doet men veel meer en is men o.a. de belangrijkste geldschieter van het Honda Asia Moto3 en Moto2 team en is men de titelsponsor van de Honda Asia Talent Cup. Honda en HRC zullen er dan ook alles aan willen doen om deze belangrijke partner aan boord te houden.

Nu ook bovenstaande complicaties duidelijk zijn lijkt het erop dat Zarco misschien wel de belangrijkste kandidaat is om in 2020 de nieuwe teamgenoot te worden van Marc Marquez. Natuurlijk zijn hier ook risico’s aan verbonden, maar ondanks dat de Honda RC213V in eerste instantie ook niet de meest geschikte machine leek te zijn voor de Fransman liet hij onlangs in Australië en Maleisië al wel een goede indruk achter als invaller van Nakagami.

Het is daarnaast een publiek geheim dat Puig inmiddels al de nodige informatie bij Mike Leitner – voormalig Honda crewchief van Dani Pedrosa en momenteel in dienst bij KTM binnen het MotoGP project – heeft ingewonnen omtrent de situatie van Zarco in de eerste helft van het seizoen bij KTM. Kortom, de keuze om de Fransman de laatste drie Grand Prix weekenden van het seizoen als vervanger van Nakagami op te laten treden, is meer dan alleen een het hebben van een goede invaller.

In het leven moeten we allemaal wel eens een gokje nemen, ook Zarco nam eerder dit seizoen een gok door zijn contract met KTM op te zeggen en vroegtijdig te laten ontbinden. Maar de kans dat deze gok goed uitpakt voor de tweevoudig Moto2 wereldkampioen wordt steeds aannemelijker nu hij misschien wel de belangrijkste kandidaat is om komend seizoen de nieuwe teamgenoot te worden van Marc Marquez binnen het Repsol Honda Team.

Wanneer Honda een definitieve keus zal maken is nog niet bekend, dit zal waarschijnlijk nog wel een aantal dagen gaan duren. Eén ding is wel zeker, de smile op het gezicht van Zarco wordt met het uur groter. Immers sinds donderdagmiddag is hij zo goed als zeker van een vaste start voor komend seizoen in de koningsklasse, is het niet bij het Repsol Honda Team dan is het wel bij zijn huidige team, LCR Honda.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App

Manzi voert eerste vrije training in Valencia aan, Bendsneyder 22e

Manzi voert eerste vrije training in Valencia aan, Bendsneyder 22e

Stefano Manzi was vrijdagochtend in de eerste vrije training voor de Moto2 klasse op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia het snelst voor Brad Binder en Sam Lowes. Op het nog behoorlijk koude circuit kwam Bo Bendsneyder naar de 22e tijd, NTS RW Racing GP teamgenoot voor het weekend Tommasso Marcon klokte de 31e tijd.

De eerste vrije training voor de Moto2 klasse ging vrijdagochtend om 10:55 uur van start op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Onder een fel schijnende zon maar met lage temperaturen waren de omstandigheden verraderlijk op het Spaanse circuit.

Dit weekend maakt Sean Dylan Kelly zij debuut in de Moto2 klasse. De Amerikaan is de vervanger van Iker Lecuona binnen het American Racing KTM team aangezien de Spanjaard dit weekend al zijn opwachting moet maken in de MotoGP klasse voor het Red Bull KTM Tech 3 team.

Voorafgaand aan dit weekend werd er ook een enigszins opmerkelijke transfer bekendgemaakt. Tetsuta Nagashima, die aanvankelijk al getekend had voor zijn huidige ONEXOX TKKR Sag Racing Team, werd gepresenteerd als nieuwe teamgenoot van Jorge Martin binnen het team dat nu nog bekend staat als het Red Bull KTM Ajo team staat.

Vanwege Jorge Lorenzo’s besluit om te stoppen als actief coureur wordt Moto2 wereldkampioen Alex Márquez nu veelvuldig genoemd om het zitje naast zijn broer in te nemen bij het Repsol Honda Team. De jongere Márquez heeft een contract voor volgend jaar bij het Estrella Galícia 0,0 MarcVDS team maar mocht het machtige HRC daadwerkelijk interesse hebben om er een volledig Márquez team van te maken, dan zal dat natuurlijk doorgaan. De andere opties lijken Johann Zarco of Takaaki Nakagami te zijn.

Enea Bastianini kwam al zeer vroeg in de problemen. Het leek erop dat het in zijn eerste ronde uit de pits al mis was gegaan en hij gecrasht was.

Halverwege de sessie had Stefano Manzi de snelste rondetijd in handen voor Alex Márquez en Brad Binder. Ook de gebruikelijke namen Tom Lüthi, Jorge Navarro en Xavi Vierge waren snel onderweg. Nederlander Bo Bendsneyder had op dat moment de zeventiende rondetijd in handen. Dit weekend heeft de Rotterdammer een nieuwe teamgenoot binnen het NTS RW Racing GP: de Fransman Tommasso Marcon. Aangezien Jesko Raffin dit weekend in de MotoE klasse meerijdt kan hij niet deelnemen aan de Moto2 klasse.

In de slotfase was er nog een crash voor Xavi Vierge ter hoogte van bocht 6, de Spanjaard bleef ongedeerd. Ook Augusto Fernández kwam in de problemen, zijn machine gaf de geest waardoor hij deze noodgedwongen naast de baan moest parkeren.

Uiteindelijk sloot Manzi de sessie als snelste af met een 1’35.699 voor Brad Binder en Sam Lowes. Fabio di Giannantonio kwam naar de vierde tijd voor Jorge Martin en Tetsuta Nagashima, daarachter maakten Jorge Navarro, Xavi Vierge, Alex Márquez en Luca Marini de top tien compleet. Bendsneyder eindigde met de 22e tijd, teamgenoot Marcon klokte de 31e tijd.

De tweede vrije training voor de Moto2 klasse op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia gaat vanmiddag om 15:10 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures