Amerikaanse presidentsverkiezingen van invloed op hypotheekrente

Volgens De Hypotheekshop hebben de Amerikaanse presidentsverkiezingen vaak invloed op de hoogte van de hypotheekrente.

De hypotheekketen heeft gekeken naar de ontwikkeling van de hypotheekrente rond de Amerikaanse verkiezingen van de afgelopen 20 jaar. “We hebben gekeken naar de beweging per week van de gemiddelde 10 jaar NHG rente (beschikbaar vanaf 2004 op weekbasis). De verkiezingen vinden dit jaar plaats in week 45.Wat opvalt is dat de hypotheekrente in de verkiezingsjaren (2004, 2008, 2012, 2016, 2020, 2024) in de meeste weken sinds 2004 gemiddeld meer daalt dan in de overige jaren. Alleen in de weken direct na de verkiezingen (46 en 47) lijkt er een stabilisatie op te treden, maar vervolgens daalt de hypotheekrente weer. Mede omdat geldverstrekkers zich zoals elk jaar gunstig positioneren voor de nieuwe leennormen en NHG-grens per 1 januari van het nieuwe jaar. Maar duidelijk wordt in ieder geval dat de Amerikaanse verkiezingen de financiële markten rond de verkiezingsperiode in de regel flink bezighouden, en dat heeft ook gevolgen voor onze hypotheekrente”, schrijft De Hypotheekshop.

Staatsschuld

“De kapitaalmarktrente is de laatste weken gestegen doordat de Amerikaanse economie beter presteert dan beleggers in staatsobligaties hadden voorzien, waardoor verdere renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) minder waarschijnlijk zijn geworden. Daarbij komen de zorgen die beleggers hebben over het Amerikaanse begrotingstekort met de presidentsverkiezingen van dinsdag 5 november in zicht. In de plannen van beide kandidaten (Donald Trump en Kamala Harris) lijkt de staatsschuld verder op te gaan lopen.”

Positief effect

‘In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’ luidt het bekende zinnetje en dat is hier uiteraard ook van toepassing, schrijft de Hypotheekshop. “Maar wellicht dat de Amerikaanse verkiezingen ook dit jaar, in combinatie met de hogere NHG-grens (450.000 euro in 2025), op korte termijn een positief effect zullen gaan hebben op de vaste hypotheekrente. Huizenkopers zouden daarom de komende tijd een geldverstrekker met dagrente kunnen overwegen of kunnen kiezen voor een korte renteperiode om op termijn te profiteren van een verdere daling van de (middel)lange hypotheekrente.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute