BLG waarschuwt voor groeiende energielabelkloof  

In het prijssegment van boven de zes ton is het aandeel woningen met energielabel A en B in de periode 2021-2023 meer dan twee keer zo hard gestegen ten opzichte van het segment onder de vier ton. De hogere inkomens bezitten dus significant vaker een energiezuinige woning en dat verschil wordt groter.

Dat zegt BLG Wonen op basis van een analyse van nieuwe hypotheekklanten tussen 2021 en 2023. Omdat vanaf dit jaar voor de aankoop van woningen met een beter energielabel meer geleend mag worden, verwacht BLG dat de kloof verder toeneemt. Georgette Lageman, expert woontoegankelijkheid bij BLG Wonen: “Er zijn op dit moment marktinitiatieven waarbij er alleen een lagere rente wordt gerekend voor hypotheken met label A of beter. Natuurlijk is het mooi om goed gedrag te belonen, de grootste winst is echter te behalen voor huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal. Die zijn vaker aangewezen op woningen met een slechter label. Onze analyse laat zien dat hun kans om in een huis met energielabel A of B te wonen, kleiner is dan bij de hogere inkomensgroepen.”

Lageman wijst er verder op dat het prijsverschil tussen een gemiddelde woning met energielabel G en energielabel A tussen 2020 en 2023 is opgelopen naar 140.000 euro. “Al met al is er is in korte tijd een ongewenste tweedeling in de woningmarkt aan het ontstaan.”

Twijfel over verduurzaming

Voor woningbezitters met een huis met label C of slechter loont verduurzaming volgens BLG bij uitstek. Toch blijkt uit aanvullend onderzoek onder 1.300 klanten van SNS, RegioBank en BLG Wonen dat de stap naar verduurzaming niet voor iedereen makkelijk is. “Een derde van de klanten met een gezamenlijk inkomen van minder dan twee keer modaal had vooraf twijfels over de verduurzaming. Deze klanten aarzelen vaker dan de groep met een huishoudinkomen boven twee keer modaal. De financiële investering en de onzekerheid over de terugverdientijd en effectiviteit van maatregelen, worden als belangrijkste redenen genoemd.

Van de huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal vond zo’n één op de drie de adviezen die ze ontvingen over de te nemen energiebesparende maatregelen ‘(zeer) onduidelijk’. Eenzelfde percentage noemde de informatie over subsidies voor verduurzaming ‘moeilijk tot zeer moeilijk”, aldus BLG Wonen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute