Huren in vrije sector stijgen met 8,6 procent in een jaar tijd

De huren in de vrije sector waren in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 8,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt huurwoningzoeksite Pararius.

Gemiddeld betaal je nu 18,30 euro per vierkante meter. Als je dat omrekent naar een woning van 75 vierkante meter komt dat neer op 1372 euro per maand. Het gaat hierbij om de huur voor nieuwe huurders. Voor zittende huurders is de jaarlijkse huurverhoging aan regels gebonden.

Volgens Pararius leidt een beperkt aanbod in combinatie met een sterke vraag tot stijgende huren. Er kwamen in de eerste drie maanden van dit jaar zo'n 17.600 woningen vrij, dat waren er bijna 28 procent minder dan een jaar eerder.

Regionale verschillen

Er zijn flinke verschillen in de huurprijsstijgingen. In Amsterdam stegen de prijzen 5,1 procent op jaarbasis, dus een stuk minder dan het landelijke gemiddelde. Maar met een vierkantemeterprijs van 27 euro blijft de hoofdstad wel een stuk duurder dan de andere grote steden.

Zo betaal je in Rotterdam 19,53 euro per vierkante meter (+9 procent). In Eindhoven steeg de vierkantemeterprijs maar 2,4 procent op jaarbasis. Daar betaal je nu 17,71 euro per vierkante meter.

Er zijn ook steden waar de huren daalden, zoals Almere (-0,5 procent) en Helmond (-1,8 procent).

Nieuwe regels

De huurmarkt is flink in beweging door maatregelen die de afgelopen tijd al zijn genomen of de komende tijd moeten ingaan. Zo kwam er een opkoopbescherming: gemeenten hebben nu de macht om huizen aan te wijzen die alleen gekocht mogen worden om erin te wonen, niet om te gaan verhuren.

Ook is de vermogensbelasting op huurwoningen omhoog gegaan. En later dit jaar gaat de Wet vaste huurcontracten in, waardoor tijdelijke contracten in de meeste gevallen worden verboden. En de komende weken moeten de Tweede en Eerste Kamer stemmen over de Wet betaalbare huur. Als die wet er komt, wordt een groot deel van de vrijehuursector gereguleerd. Dan komen er maximumhuren op basis van hoeveel punten een woning heeft.

Dit alles heeft er volgens Pararius en wetenschappers toe geleid dat particuliere beleggers nu meer woningen verkopen aan mensen die er zelf in gaan wonen dan dat ze opkopen om te verhuren.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute