EU onderzoekt misleidende groene claims van twintig vliegmaatschappijen

De Europese Commissie en nationale toezichthouders eisen van twintig vliegmaatschappijen dat ze misleidende duurzaamheidsclaims aanpassen.

De maatschappijen krijgen nu een maand om hun groene claims te onderbouwen of aan te passen. Gebeurt dat niet, dan kunnen er sancties volgen, zegt de Autoriteit Consument en Markt, de toezichthouder in Nederland.

Geen uitleg

De ACM zegt verschillende claims tegen te zijn gekomen:

Groene claims zijn vaak een marketingtrucje. 'Greenwashing' heet dat dan. NOS op 3 maakte er deze video over:

"Vliegen is en blijft een vervuilende manier van vervoer", zegt Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM. "Bedrijven moeten eerlijk en duidelijk zijn in hun communicatie over hun duurzaamheidsinspanningen. Alleen dan kunnen consumenten goede milieubewuste keuzes maken."

Om welke maatschappijen het gaat, is niet bekendgemaakt. "Er is voor gekozen in deze fase de namen niet te noemen", aldus een woordvoerder van de ACM.

Rechtszaak over KLM

Vorige maand nog oordeelde de rechter nog dat KLM misleidende groene claims heeft gedaan. Bij slogans als "Stap voor stap naar een duurzame toekomst" maakte KLM bijvoorbeeld niet concreet welke maatregelen het bedrijf had genomen op weg daarnaartoe.

Omdat KLM de gewraakte reclames niet meer gebruikt, hoefde het bedrijf niet te rectificeren van de rechter.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute