Meer dan 40.000 bezoekers trok de bijzondere tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa tot nu toe. En volgens conservator Liesbeth Helmus moeten

Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht

Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht

Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht

Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht

Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht
Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht
  • 2019-02-01 10:25:12 10 maanden geleden
  • keer bekeken 4,044
0
gedeelde

Meer dan 40.000 bezoekers trok de bijzondere tentoonstelling tot nu toe. En volgens conservator Liesbeth Helmus moeten ze eigenlijk allemaal nog een keer komen. Sinds deze week heeft namelijk het ene topstuk, de graflegging, plaatsgemaakt voor een nieuw topstuk: Medusa.

De Medusa is een schilderij van 60 bij 55 centimeter dat is bevestigd op een houten schild. Hierop is rond 1569 het afgehakte hoofd van Medusa afgebeeld. Er zijn twee versies van dit schilderij. De andere Medusa bevindt zich in de collectie van de in Florence. De versie die in het Centraal Museum te zien is, komt uit een privécollectie.

Op maandag werd Medusa onthuld in het bijzijn van wethouder Anke Klein, directeur Marco Grob, de bruikleenhouder en conservator Helmus. Zij gaf aan dat ze hoopt dat heel veel mensen gaan genieten van dit schilderij.

Drie verschrikkelijke zusters

Medusa is een van de zogeheten Gorgonen, de drie verschrikkelijke zusters uit de Griekse mythologie, van wie het uiterlijk zo afzichtelijk was dat iedereen versteende die hen aanschouwde. Ze hadden woeste ogen, slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar. Medusa werd onthoofd door Perseus, maar zelfs na haar dood behield haar hoofd zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild, dat werd gebruikt in de strijd, zo toepasselijk is.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa toont de schilderijen van de Utrechtse caravaggisten te midden van de andere Europese navolgers van Caravaggio. 45 van de ruim 60 bruiklenen zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Ze zijn afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington, alsmede uit kerken in Rome.

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa duurt tot en met 24 maart 2019.

Wat denk je van dit verhaal?
Tweede topstuk Caravaggio aangekomen in Utrecht

Gemeente stelt 300.000 euro beschikbaar voor evenementen

De aanvraagronde van het Evenementenfonds Utrecht is gestart. Initiatiefnemers kunnen tot 1 maart een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een subsidie. De gemeente stelt dit jaar 300.000 euro beschikbaar om evenementen in de stad te stimuleren.

De gemeente gaat dit jaar extra letten op de insteek van de organisatie. Zo maken evenementen die toegankelijk zijn en een divers publiek aanspreken meer kans op een bijdrage uit de pot. Ook duurzaamheid wordt meegenomen in de afweging. “In de beoordeling kijken we ook of evenementen op sociaal en economisch gebied van toegevoegde waarde zijn, waarbij spreiding over de stad zeker ook meetelt”, zegt wethouder Klaas Verschuure.

Sportevenementen komen dit jaar ook in aanmerking voor een subsidie. Ook kunnen evenementen met minimaal 5.000 bezoekers, met een groeipotentieel naar meer dan 10.000 bezoekers, nu een aanvraag doen. Een commissie van externe, onafhankelijke deskundigen adviseert de gemeente bij het beoordelen van de subsidieaanvragen.

Le Guess Who? verkozen tot beste festival van 2018

Het Utrechtse muziekfestival is zaterdagavond tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen onderscheiden met het IJzeren Podiumdier voor beste festival van 2018. De prijs werd uitgereikt door de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

In een reactie zegt de VNPF dat een onderscheidend en uitdagend programma neerzet. “De organisatie bewijst keer op keer dat je met doordachte, vernieuwende en diverse programmering ook publiek kunt trekken. […] Ze zorgen voor een goed werkklimaat en de hele stad Utrecht wordt bij het festival betrokken.”

Andere genomineerden in de categorie waren de festivals , en . Het is de derde keer dat de prijs in de wacht sleept. Ook in 2012 en 2014 werd het Utrechtse festival onderscheiden door de VNPF.

Ook de Utrechtse Lane Reckman viel in de prijzen. Ze ontving de IJzeren Eierbal op het Groningse podium. De IJzeren Eierbal is een aanmoedigingsprijs voor een nieuwkomer die een positieve bijdrage levert aan de live-popsector.

Reckman werkt als tourmanager, als programmeur en als productiemanager. De VNPF bewondert haar energie en betrokkenheid. “Ze is een lichtend voorbeeld voor haar collega’s, altijd positief, altijd oplossingsgericht. Lane is een plezier om mee te werken.”

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacaturesWe offer a unique selection of collectibles Artifacts, Sculptures, Jewels and Paintings from World-Wide Artists to sell Global. This can be see over or purchased securely online after logistic send by DHL InternationalFaillisement in zicht???????  Laat het niet zo ver komen en contacteer ons optijd!!!!!!! Vastgoed project klein of groot wij helpen U uit de Nood!!!!!!