FNV: bevries AOW-leeftijd op 65 jaar en negen maanden - America News

FNV: bevries AOW-leeftijd op 65 jaar en negen maanden

credit: nos.nl
  • 9 dag geleden
  • 0 views

De voortdurende verhoging van de AOW-leeftijd moet stoppen, vindt de FNV. De vakbond roept minister van Sociale Zaken Koolmees op een pas op de plaats te maken en de AOW-leeftijd tot 2020 te bevriezen op 65 jaar en negen maanden.

De FNV zegt op de werkvloer "onvrede en onrust" over de steeds verder oplopende AOW-leeftijd te merken. In een persbericht van de bond zegt FNV-bestuurder Tuur Elzinga: "De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken." Volgens Elzinga moeten ze "op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op."

De bond zegt dat onvrede over dit onderwerp leidt tot acties in verscheidene sectoren. Bij de politie is het een onderdeel van een cao-conflict en zijn er al werkonderbrekingen geweest. Begin dit jaar stuurden werknemers van politie, brandweer, defensie en ambulancepersoneel een brandbrief over de pensioenleeftijd. Ook in de bouw is actie gevoerd.

De FNV zegt dat het kabinet in crisistijd heeft bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Nu de crisis voorbij is, kan die maatregel weer worden ingetrokken. De bond heeft daartoe een plan gepresenteerd. Naast het bevriezen van de AOW-leeftijd stelt de FNV ook onder andere voor om de AOW-uitkering te verhogen en het mogelijk te maken om mensen vier jaar eerder of vier jaar later AOW op te laten nemen.