De kwaliteit van de rekeningen van de federale diensten is ondermaats. Tot die conclusie komt het Rekenhof na analyse van de cijfers van 2018. De gel
Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’
Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’
  • 2019-12-03 17:20:09 3 dag geleden
  • keer bekeken 2,535
33
gedeelde

De kwaliteit van de rekeningen van de federale diensten is ondermaats. Tot die conclusie komt het Rekenhof na analyse van de cijfers van 2018. De geloofwaardigheid van ons land tegenover Europa staat daardoor op de helling.

Volgens voorzitster Hilde François is de slechte kwaliteit van de boekhouding problematisch, want zonder betrouwbare cijfers kan een regering geen begroting opstellen, wat dan weer repercussies heeft voor de geloofwaardigheid van de oefening.

Vanaf het boekjaar 2020 moet het Rekenhof van Europa een certificering uitspreken over de jaarrekening van de federale staat. ‘Indien we dat nu al moesten doen voor het boekjaar 2018, dan zouden we die afkeuren of ons op zijn minst onthouden’, verklaarde voorzitster François maandag bij de voorstelling van het 176ste boek van het Rekenhof, vroeger ook wel eens het blunderboek genoemd. ‘De kwaliteit is zelfs verslechterd ten opzichte van 2017.’

Ontvangsten

Het Rekenhof ziet een eerste probleem bij de boeking van de fiscale ontvangsten. Die geeft geen getrouw beeld van de realiteit, omdat de FOD Financiën de ontvangsten nog steeds niet volledig boekt volgens het concept ‘vastgesteld recht’. Dat is al verplicht sinds begin 2017 en betekent dat een ontvangst moet worden geboekt, zodra vaststaat dat de overheid er recht op heeft.

Concreet: de FOD heeft voor minstens 6 miljard euro btw die in 2018 werd geïnd, niet als opbrengst in dat jaar geboekt. Ook werd voor 11 miljard euro aan oninvorderbare btw niet in de algemene boekhouding opgenomen, terwijl dat wel zou moeten. Volgens François gaat het om overgangsproblemen bij de aanpassing van de boeking, ‘maar het gaat om zulke grote bedragen dat ze de betrouwbaarheid van de financiële rapportering schaden’.

25 miljard verkeerd toegerekend

Een tweede grote oorzaak voor de slechte kwaliteit ligt bij het gebrek aan centrale sturing door de Federale Accountant. Dat is een overheidsdienst die de andere diensten moet ondersteunen bij hun boekhouding en die de uiteindelijke rekening opmaakt. Volgens François toonde een eerste versie van de jaarrekening enkele grote fouten die er vrij eenvoudig hadden kunnen worden uitgefilterd. Zo was meer dan 25 miljard euro verkeerd toegerekend tussen de personen- en de vennootschapsbelasting. De fout was in de tweede versie rechtgezet, maar ook die versie gaf nog steeds geen getrouw beeld.

Over minder dan twee jaar moet het Rekenhof de jaarrekening van de federale staat certificeren. Vandaag zou die een onvoldoende krijgen, aldus voorzitster François. Ze wijst echter op een nog veel belangrijker probleem. ‘Als de rekeningen niet betrouwbaar zijn, dan tast dat het beleid aan dat de overheid kan voeren. Zonder betrouwbare cijfers kan je de begroting niet gefundeerd opstellen’.

Besparingen

De slechte kwaliteit heeft ook een weerslag op de meting van de effecten van de besparingsmaatregelen die de regering in 2018 heeft genomen. Die waren goed voor 1,4 miljard euro. Het Rekenhof kan echter moeilijk een oordeel vellen over de ontvangsten, omdat er geen betrouwbare cijfers zijn. Ook de Europese Commissie wees op dat euvel.

De Regie der Gebouwen blijft volgens het Rekenhof een zorgenkind. De Regie heeft zijn rekening over 2018 niet opgemaakt als gevolg van structurele problemen. Wèl heeft de Regie dat jaar de rekeningen van 2015, 2016 en 2017 opgemaakt, maar ook daar bleef de kwaliteit ‘ondermaats’. Zo hanteert de Regie verouderde regels die het niet mogelijk maken de waarde van de gebouwen in zijn beheer correct te schatten. Het Rekenhof heeft ze dan ook als ‘niet gecontroleerd’ bestempeld.

Wat denk je van dit verhaal?
Rekenhof: ‘Cijfers federale begroting zijn niet betrouwbaar’

‘Doorbreek het taboe rond homoseksualiteit in sport met hulp van hetero’s’

‘Doorbreek het taboe rond homoseksualiteit in sport met hulp van hetero’s’

Vier jonge roeiers die op hun blote borst ‘same sport, different sexuality’ hebben geschreven: het is het beeld bij de online campagne van Simon (34), die zelf ook op de foto staat. Hij wil het taboe rond holebi’s in de sportwereld doorbreken. ‘Door holebi’s en hetero’s op één foto te tonen, toon je de aanvaarding binnen de groep.’ Experts juichen zijn initiatief toe.

De vier jongens op de Instagramfoto heten Niels, Ruben, Simon en Henri. Eentje valt op jongens, maar wie wordt niet gezegd. Alleen dat ze alle vier graag roeien en Calvin Klein-ondergoed dragen. En dan ...

Parket: ‘Geweldincidenten Antwerpen mogelijk onderling verbonden’

Parket: ‘Geweldincidenten Antwerpen mogelijk onderling verbonden’

De nieuwe golf van gewelddadige incidenten in Antwerpen en omgeving lijkt verband te houden met het drugsmilieu. Dat bevestigt het Antwerpse parket.

Mogelijk zijn de feiten ook onderling met elkaar verbonden. Er zou onder meer een link zijn gevonden tussen de granaataanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne eind vorige week en de granaataanslag op een appartement in de Melkerijstraat in Wommelgem dinsdagochtend.

Bij de meest recente aanslag, in Wommelgem, raakten de voordeur en gevel van een appartementsgebouw en ook enkele voertuigen beschadigd. De feiten zijn intussen - net als die van vorige week in Deurne - gekwalificeerd als vernieling door ontploffing.

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd, die net als Dovo en het labo ter plaatse is gegaan. De federale gerechtelijke politie voert het onderzoek.

‘De nieuwe reeks van de geweldsdelicten lijkt sterk gerelateerd aan het drugsmilieu en de geweldsdelicten zijn mogelijk ook onderling met elkaar verbonden’, klinkt het bij het parket. ‘Er moet een duidelijk onderscheid gezien worden tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. In de onderzoeken wordt uiteraard op de beide niveaus gewerkt.’

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures