Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaat ‘planepoolen’ naar de klimaatconferentie in Madrid. Wat juist?
Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’
Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’
  • 2019-12-03 10:20:15 4 dag geleden
  • keer bekeken 4,488
3
gedeelde

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaat ‘planepoolen’ naar de klimaatconferentie in Madrid. Wat juist?

In tegenstelling tot haar Waalse collega’s die de trein nemen, zei minister Demir in het Radio 1-programma De Ochtend dat ze aan ‘planepoolen’ zal doen.

‘Dat houdt in dat we met zo veel mogelijk mensen in een lijnvliegtuig zitten opdat het niet moet vertrekken met lege plaatsen’, legde ze uit. ‘Op die manier houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.’

Ook op Twitter herhaalde de minister haar plan. Demir zal vergezeld worden door haar woordvoerder en twee experten inzake klimaat en energie.

Kritiek

Zoals bekend zijn vliegreizen bijzonder slecht voor onze individuele ecologische voetafdruk. Bij carpoolen haal je auto’s uit het verkeer. Bij ‘planepoolen’ met een lijnvlucht zoals de minister doet, vermindert het aantal vluchten niet.

De minister krijgt op sociale media kritiek op de uitspraak. ‘Een klimaatminister die denkt dat “planepoolen” dé oplossing is..’, schrijft klimaatactiviste Kyra Gantois. ‘Mevrouw Demir, uw collega’s gaan wel met de trein, was dat niet goed genoeg voor u? Als u als klimaatminister al geen voorbeeld kan geven dan gaan we de doelstellingen inderdaad niet halen.’

Anderen noemen het dan weer niet realistisch voor mensen met een volle agenda om met de trein naar Madrid te reizen.

‘Het was een antwoord met een kwinkslag’, reageert de woordvoerder van minister Demir. ‘De minister vliegt met een lijnvlucht die volgens onze informatie vol zit.’

Daar zit geen bewuste strategie achter. Luchtvaartmaatschappijen proberen hun vluchten altijd vol te krijgen, en de minister ging volgens de woordvoerder van die logica uit. Als reactie op de kritiek laat de minister op Twitter weten dat ze wel aan CO2-compensatie zal doen.

Verhofstadt

Het is overigens niet de eerste keer dat het woord ‘planepoolen’ opduikt. In 2007 schreef de Nederlandse EU-correspondent Han Dirk Hekking op een blog dat de toenmalige Nederlandse premier Jan Peter Balkenende in Brussel zijn collega’s Guy Verhofstadt en Jean-Claude Juncker in Brussel ging oppikken om in Lissabon een verdrag te tekenen. Een dag later keerden ze terug voor een top in Brussel. Toen ging het om een regeringsvliegtuig.

Wat denk je van dit verhaal?
Vlaams minister Zuhal Demir gaat ‘planepoolen’ naar Madrid: ‘Een kwinkslag’

Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg

Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg

Beleggers, ontwikkelaars en corporaties roepen de gemeente op om de polder Rijnenburg snel te ontwikkelen tot een duurzaam en betaalbaar woon- en energielandschap. De partijen werken samen in een zogenoemd consortium en zijn voor 70 procent grondeigenaar van het gebied.

Als het aan de gemeente ligt wordt Rijnenburg een plek waar voor minimaal 15  jaar energie wordt opgewekt met zonnevelden en windmolens. Het besluit om geen woningbouw in het gebied toe te staan komt uit 2013 en werd opnieuw bekrachtigd in 2016.

De provincie Utrecht heeft Rijnenburg in de ‘Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028’ namelijk tot een ‘pauzelandschap’ verklaard. Dit betekent dat in Rijnenburg in de periode tot en met 2028 geen woningbouw zou kunnen plaatsvinden.

Appèl

Afgelopen donderdag heeft Harm Janssen, Directeur BPD regio Noord-West, namens het Consortium Grondeigenaren Rijnenburg het ‘Appèl voor Rijnenburg’ aan wethouders Klaas Verschuure en Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht aangeboden.

In deze oproep wordt aan de gemeente gevraagd om gezamenlijk Rijnenburg te gebruiken om de uitdagingen op de woningmarkt en de energietransitie aan te pakken. Dus naast het opwekken van energie ook ruimte voor woningen “Samen kunnen de partijen de gemeente helpen meerdere doelstellingen te realiseren door hier een duurzaam en betaalbaar woon- en energielandschap te creëren”, aldus Harm Janssen.

Hij licht verder toe: “Als consortium werken wij aan een plan voor Rijnenburg dat recht doet aan de uitdagingen op het gebied van de energietransitie en aan de wensen van woningzoekenden uit de stad en de regio. Door Rijnenburg alleen aan te wijzen als energielandschap, kan woningbouw in de huidige plannen van de gemeente op zijn vroegst pas na 2040 plaatsvinden. Terwijl het tekort en de druk op de woningmarkt elk jaar groter wordt.”

Betaalbaar wonen

Rijnenburg zou volgens de grondeigenaren volop ruimte bieden voor betaalbaar wonen. In de oproep wordt gesproken van 25.000 woningen, waarvan 35 procent sociale huur en 25 procent middelduur.

Daarnaast kan het een wijk worden waar een energielandschap zorgt voor energieopwekking voor 60.000 – 80.000 huishoudens en kan worden gekozen voor klimaatadaptieve, energieneutrale en circulaire woningbouw.

Het consortium van grondeigenaren in Rijnenburg wordt gevormd door: AM, Amvest, Ballast Nedam Development, Bouwinvest, BPD, Bunnik Projekten, GroenWest, Latei, Mitros, Portaal, Slokker, Synchroon en Timpaan.

Roeivereniging

Er moet volgens het Appèl voor Rijnenburg naast woningbouw aandacht komen voor snelle fietsverbindingen en hoogwaardig openbaar vervoer en ook kan er ruimte worden geboden aan roeiverenigingen.

De Utrechtse roeiverenigingen ondersteunen de oproep van de grondeigenaren van Rijnenburg alvast. “Als aanvulling op het Merwedekanaal komt extra roeiwater als kern van een nieuw, grootschalig, groen-blauw recreatiegebied in Rijnenburg tegemoet aan de grote vraag naar (water)sportaccommodatie, recreatieve buitenruimte en meer natuur dichtbij de stad”, aldus Mats Vervoorn, voorzitter USR Triton.

FKA Twigs in het Koninklijk Circus: een schilderij met bassen

FKA Twigs in het Koninklijk Circus: een schilderij met bassen

Een ‘concert’ zouden we wat FKA Twigs in het Koninklijk Circus ten berde bracht niet meteen noemen. Een ‘museumwaardige performance’ wel. ‘Indrukwekkend’ des te meer.

‘A woman’s work/ a woman’s time to embrace, she must put herself first’ liet FKA Twigs vanop een tape door de zaal schallen, net voor ze de bühne betrad. Dat lijkt ook wat ...

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures