De leesvaardigheid van de Vlaamse 15-jarigen is er ten opzichte van 2015 ‘aanzienlijk’ op achteruitgegaan. Dat blijkt uit de nieuwste Pisa-resultaten
Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit
Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit
  • 2019-12-03 08:20:02 5 dag geleden
  • keer bekeken 3,243
46
gedeelde

De leesvaardigheid van de Vlaamse 15-jarigen is er ten opzichte van 2015 ‘aanzienlijk’ op achteruitgegaan. Dat blijkt uit de nieuwste Pisa-resultaten, die de Oeso vandaag publiceert. Voor wetenschappen en wiskunde is de daling verwaarloosbaar.

Elke drie jaar publiceert de Oeso, de denktank van voornamelijk rijke industrielanden, de resultaten van het Pisa-onderzoek, die de leesvaardigheid en wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid van 15-jarigen test. Bij Pisa 2018, waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt, waren in Vlaanderen 4.882 leerlingen uit 172 scholen betrokken.

Voor leesvaardigheid is de achteruitgang ten opzichte van 2015 ‘aanzienlijk’, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Voor de eerste keer sinds het begin van de tests in 2000 vallen de Vlaamse 15-jarigen voor leesvaardigheid uit de top 10 van de Oeso-landen. Binnen Europa moet Vlaanderen voor leesvaardigheid Ierland, Estland, Letland en Polen laten voorgaan. Een op de vijf Vlaamse leerlingen haalt het minimumniveau niet: ze kunnen teksten niet goed gebruiken en ze kunnen er de belangrijkste elementen niet uithalen.

Voor wetenschappen en wiskunde laat Vlaanderen sinds 2015 een lichte, maar niet-significante daling optekenen. Voor deze domeinen scoren de jongeren dus hetzelfde. Ze behoren ook nog steeds tot de Europese subtop. Tussen 2003 en 2018 daalde het aantal toppresteerders voor wiskunde wel in geen enkel land zo sterk (-15 procent) als in Vlaanderen.

Onvoldoende voortgang

De Pisa-resultaten voor leesvaardigheid baren dus zorgen. Vandaag weren ook de resultaten van Pirls Repeat voorgesteld, een vervolgstudie op de leesvaardigheidstest Pirls uit 2016. Toen kende Vlaanderen een dramatische daling. Pirls Repeat testte dezelfde groep leerlingen, die op dat moment dus in het zesde leerjaar zaten.

Uit de vervolgstudie blijkt dat er tussen het vierde en het zesde leerjaar onvoldoende leerwinst geboekt werd voor begrijpend lezen. De leerlingen halen in het zesde leerjaar het niveau van de best presterende landen uit de test voor het vierde leerjaar: ze doen er dus twee jaar langer over om het topniveau te bereiken. Volgens vier van de vijf gebruikte maatstaven is de leerwinst tussen het vierde en het zesde leerjaar duidelijk kleiner dan verwacht.

Uit Pisa blijkt dat de negatieve trend zichtbaar is in alle onderwijsvormen, ook in het aso. Vroeger was amper één procent van de ‘laagpresteerders’ voor leesvaardigheid een aso-leerling: nu vind je al zeven procent van die laagpresteerders in het aso. De Vlaamse leerlingen geven overigens amper blijk van leesplezier: de helft van de Vlaamse 15-jarigen bestempelt lezen zelfs als tijdverlies.

‘Moeten de tanker keren’

‘Deze resultaten kan en mag je niet wegwuiven’, zegt Ben Weyts. ‘Jaar na jaar zijn er wel experts die de slechte resultaten relativeren, maar ik wil dat uitdrukkelijk níet doen. Zeker de evolutie op lange termijn kunnen we niet naast ons neerleggen. We moeten nú ingrijpen en de kwaliteit opkrikken.’

‘Ten eerste moeten we focussen op Nederlands,’ zegt Weyts, ‘want taal is de sleutel tot alle andere kennis. Ten tweede moeten we de lat hoger leggen, met aangescherpte eindtermen die focussen op Nederlands en Wiskunde. Ten derde moet ons onderwijs meer in de spiegel kijken, met in heel Vlaanderen dezelfde proeven die meten of we erin slagen om leerwinst te boeken. Het zal zeker 10 jaar duren voor we effecten van die aanpak zien. Op korte termijn zullen er niet meteen meetbare resultaten zijn, maar we moeten de tanker wel keren’.

Wat denk je van dit verhaal?
Leesvaardigheid Vlaamse jongeren gaat verder achteruit

‘Ook Vlaanderen wil enkel elektrische bedrijfswagens’

‘Ook Vlaanderen wil enkel elektrische bedrijfswagens’

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) dringt er bij haar federale collega Marghem (MR) op aan snel werk te maken van een omschakeling naar elektrische bedrijfswagens. Dat meldt De Tijd.

De informatienota van federaal informateur Paul Magnette (PS) was duidelijk: zijn bedoeling is alleen nog elektrische leasewagens fiscaal te stimuleren. Ook de Vlaamse regering daarop wil dat, zo blijkt.

‘De vloot van bedrijfswagens moet zo snel mogelijk vergroenen en emissievrij gemaakt worden’, zegt Demir in De Tijd. Dat moet het klimaatdoel - 35 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 - binnen bereik brengen. Voor Demir mag niet geraakt worden aan bestaande contracten. ‘En er moet voldoende aanbod aan elektrische modellen zijn, zodat werknemers de auto als gezinswagen kunnen gebruiken.’

Ze wil dat de Vlaamse regering dan in overleg met de autosector extra inspanningen doet bij het uitbouwen van het laadpalennetwerk in Vlaanderen.

Opvallend: onlangs besliste de Vlaamse regering de premie voor wie een elektrische wagen koopt, af te schaffen.

De premie werd in 2016 ingevoerd om de aankoop van milieuvriendelijke auto’s – 100 procent elektrische wagens of auto’s met een waterstofmotor - te stimuleren. Maar volgens minister Demir, was de premie geen succes. Vorig jaar werden er slechts 415 aan­gevraagd. Een enveloppe van meer dan 6 miljoen euro subsidies bleef ongebruikt.

Het kabinet-Demir benadrukte toen dat ‘driekwart van de elektrische auto’s door bedrijven wordt ­gekocht’, en dat die bedrijven ­onverminderd ‘kunnen genieten van een fiscale aftrek op de aankoopkosten’. 

Knal in Wommelgem door handgranaat: DOVO en politie ter plaatse

Knal in Wommelgem door handgranaat: DOVO en politie ter plaatse

Aan de Melkerijstraat in Wommelgem zijn de ontmijningsdienst DOVO en de politie ter plaatse nadat daar een luide knal gehoord is. Volgens de politie gaat het weer om een granaat die naar een woning is gegooid.

Commissaris Johan Wonnink, woordvoerder politiezone Minos: ‘Er is inderdaad een ontploffing geweest. DOVO is ter plaatse en de eerste vaststellingen wijzen op een explosie van een handgranaat. De federale gerechtelijke politie doet het onderzoek.’

Volgens Radio 2 zou het tuig zijn afgegaan aan een gebouw met 5 appartementen. Er wordt nu nagegaan of er nog ontploffingsgevaar is en er wordt ook naar sporen van de daders gezocht.

Granaataanvallen in het Antwerpse zijn vaak gelinkt aan het drugsmilieu. Na een rustige zomer betekende de start van het nieuwe schooljaar in Antwerpen ook een een nieuwe reeks granaatexplosies. Vorige week was een driest hoogtepunt: Op twee plaatsen ontploften granaten, en een gevel van een huis werd doorzeefd door kogels. Het is evenwel nog onduidelijk of de verschillende zaken aan elkaar gelinkt zijn.

Voor Wommelgem is deze granaataanslag een 'primeur'. 

 

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures