Twee van de vijf externe leden van het Nobelcomité voor Literatuur van de Zweedse Academie hebben ontslag genomen. Dat heeft de Zweedse Academie maan
Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen
Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen
  • 2019-12-02 16:20:09 4 dag geleden
  • keer bekeken 3,487
6
gedeelde

Twee van de vijf externe leden van het Nobelcomité voor Literatuur van de Zweedse Academie hebben ontslag genomen. Dat heeft de Zweedse Academie maandag bekendgemaakt.

De externe leden werden een jaar geleden aangesteld, om het vierkoppige Nobelcomité bij te staan. Het was een van de pogingen om het comité uit de crisis te halen.

Auteur en literair vertaler Gun-Britt Sundstrom en literair recensent Kristoffer Leandoer hebben er echter al genoeg van en nemen ontslag als extern lid. Leandoer vertelde aan de krant Svenska Dagbladet dat hij niet het geduld heeft om te wachten totdat de Academie haar werk verandert.

Mats Malm, de permanente secretaris van de Academie, noemde de beslissing van de twee ‘triest’. Hij zei dat nu zal bekeken worden hoe het werk van het Nobelcomité voor de uitreiking van 2020 zal georganiseerd worden. De voorstellen voor de literatuurprijs moeten tegen 31 januari worden ingediend. Na de zomervakantie maakt het Nobelcomité dan een shortlist bekend, en in oktober wordt meestal de winnaar aangekondigd.

Imago

Het imago van de Zweedse Academie kreeg vorig jaar een flinke deuk door vermoedelijke inbreuken op de regels over belangenvermenging, en door een schandaal over seksueel geweld rond een van de leden van de Academie, Katarina Frostenson. Haar echtgenoot, Jean-Claude Arnault, werd veroordeeld voor twee aanklachten van verkrachting. Frostenson nam in januari dit jaar ontslag.

De problemen leidden tot het uitstel van de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs Literatuur 2018. In oktober dit jaar kondigde de Academie aan dat de Nobelprijs Literatuur voor 2018 naar de Poolse Olga Tokarczuk ging, samen met de aankondiging van de winnaar van 2019, Peter Handke. 

Wat denk je van dit verhaal?
Nobelprijs Literatuur opnieuw opgeschrikt door ontslagen

Demonstraties in India nemen toe na brute groepsverkrachting en moord

Demonstraties in India nemen toe na brute groepsverkrachting en moord

De protestacties in India na de verkrachting van en moord op een 27-jarige vrouw hebben zich maandag verspreid over verschillende steden in het land. De demonstranten eisen strenge straffen, zoals publieke lynchpartijen, om daders in de toekomst af te schrikken.

Het slachtoffer werd vorige week woensdag verkracht en gewurgd, waarna haar lichaam werd verbrand. De feiten speelden zich af in een buitenwijk van de zuidelijk gelegen stad Hyderabad. Vier verdachten, allen tussen twintig en achtentwintig jaar oud, werden in verband met de zaak gearresteerd.

In de nasleep van de feiten eisen demonstranten en parlementsleden dat de gerechtelijke autoriteiten sneller voortgang boeken en daders straffen in verkrachtingszaken. Gelijkaardige eisen werden al geuit na de dodelijk groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi in 2012. Ook die zaak leidde tot grote ophef en internationale verontwaardiging.

‘Het is tijd dat daders sneller worden gestraft. Rechtszaken slepen zich erg traag voort, waardoor er amper een afschrikkend effect is’, zei universiteitsstudente Bandana Mondal tijdens een protestmars in Calcutta tegen persagentschap Reuters.

Publiekelijk opknopen

De Indiase politie registreerde in 2017 meer dan 32.500 verkrachtingszaken, zo blijkt uit overheidsdata. In vele duizenden van die zaken zal door het bureaucratische rechtssysteem echter nooit een uitspraak worden gedaan.

In 2017 werd bijvoorbeeld in slechts 18.300 verkrachtingszaken in India een uitspraak gedaan, terwijl het op het einde van het jaar nog in 127.800 zaken wachten was op een vonnis. ‘Het is zo frustrerend voor het slachtoffer. Je blijft maar gaan naar de rechtbank, maar zelfs wanneer alle zittingen voorbij zijn, duurt het eeuwen voor er een vonnis is’, zegt vrouwenrechtenadvocate Flavia Agnes tegen Reuters.

Om die reden stelde parlementslid Jaya Bachchan onlangs voor dat verkrachters publiekelijk zouden worden opgeknoopt. ‘Ik weet dat het een beetje wreed is, maar ik denk echt dat we dat met zulke mensen moeten doen.’

Gerecht opent onderzoek naar eerste mogelijke vape-dode in België

Gerecht opent onderzoek naar eerste mogelijke vape-dode in België

Het Brusselse parket heeft een strafrechtelijk vooronderzoek geopend naar de omstandigheden waarin de mogelijk eerste vape-dode in ons land stierf.

Raphaël Pauwaert, een achttienjarige Brusselaar overleed begin vorige maand in het ziekenhuis nadat hij van een e-sigaret had geproefd waarvan de vulling CBD bevatte. Professor Luc-Marie Jacquet, die Raphaël behandeld heeft, ziet dat als de meest logische uitleg voor zijn dood.

In eerste instantie reageerde het parket niet, omdat er niet meteen een strafbaar feit werd aangebracht. Maar een proces-verbaal van de FOD Volksgezondheid bracht daar verandering in. Na het bericht over het overlijden nam Volksgezondheid contact op met de artsen van de overleden tiener, goot het de besluiten in een ­proces-verbaal en maakte dat over aan het parket.

‘Het is een eerste stap in de goede richting’, reageert ­Thierry Pauwaert, de vader van Raphaël.

Nog volgens de kranten blijkt nu dat ook een vriend van Raphaël werd opgenomen in hetzelfde ziekenhuis, met dezelfde symptomen, nadat hij van ­dezelfde e-sigaret had geproefd. Maar in tegenstelling tot zijn vriend haalde die jongeman het wel.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures