Het succes van een popnummer wordt mede bepaald door een mix van onzekerheid en een verrassingseffect. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, g
Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong
Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong
  • 2019-11-08 02:20:09 4 dag geleden
  • keer bekeken 4,006
46
gedeelde
Het succes van een popnummer wordt mede bepaald door een mix van onzekerheid en een verrassingseffect. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Current Biology'.

Een team van wetenschappers analyseerde duizenden reeksen akkoorden van nummers die tussen 1958 en 1991 op de Amerikaanse hitlijsten prijkten. Denk daarbij aan songs als 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' van de Beatles, 'Red red wine' van UB40 en 'Knowing me, knowing you' van ABBA.

Met hulp van een algoritme bepaalden de onderzoekers de mate van onzekerheid en verrassing van de akkoorden. Vervolgens kregen 80 proefpersonen delen van de nummers te horen, terwijl ze onder een MRI-scanner zaten. Zo konden de onderzoekers hun hersenactiviteit registreren.

Effect van volgorde van geluiden

Omdat nummers vaak gelinkt zijn aan bepaalde gebeurtenissen of ervaringen, kregen de deelnemers enkel akkoorden te horen en geen melodieën en teksten. Het team ontdekte dat als de deelnemers zeker waren van het volgende akkoord, ze heel blij waren wanneer ze toch met een ander akkoord werden verrast. Omgekeerd, waren ze onzeker over het volgende akkoord, dan vonden ze het leuk als dat net niet verrassend bleek. 

'Het is fascinerend dat mensen plezier beleven aan het luisteren naar een nummer alleen vanwege de volgorde van de geluiden', verklaart onderzoeksleider Vincent Cheung van het Max Planck-instituut voor cognitieve wetenschappen in Duitsland.

Of de resultaten van het onderzoek kunnen helpen om tot een magische formule voor een hit te komen? Volgens Cheung is het de moeite om het effect van de volgorde van de geluiden verder te onderzoeken, maar is het zeker niet het enige element om een popsong te maken.

De deelnemers waren het meest enthousiast over de akkoorden van het nummer 'Invisible Touch' van Genesis uit 1980.

Wat denk je van dit verhaal?
Verrassingseffect van akkoorden bepaalt succes van popsong

Nicolas De Vos overleefde als enige het drama waarbij vier studenten tien jaar geleden van de weg werden gemaaid

Nicolas De Vos overleefde als enige het drama waarbij vier studenten tien jaar geleden van de weg werden gemaaid

Op 11 november 2009 maaide een chauffeur onder invloed van alcohol vier geneeskundestudenten van de baan in de Vijverstraat in Oosterzele.
 

 

Laetitia Vandevelde (18) stierf ter plekke, Lauren De Cleyn (17) en Emilie Leus (18) overleden in het ziekenhuis. Alleen Nicolas De Vos, toen 19, overleefde de klap. Tien jaar later vertelt hij zijn verhaal. ‘Waarom ik de kans heb gekregen om verder te leven, en zij niet – dat blijft heel erg moeilijk.’

Reageer

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalisten Marthe Saelens, Wouter Van Driessche | Gast Nicolas De Vos | Host Nele Eeckhout | Redactie Fien Dillen, Wouter Van Driessche | Opname Yannik Bolsens | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

Landelijk wonen in Hengelo

Landelijk wonen in Hengelo

Landelijk wonen in Overijssel? De ontwikkeling van Dalmeden in Hengelo is in volle gang. Het ziet er al prachtig uit! Ook geïnteresseerd in een kavel of ...
post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacaturesWe offer a unique selection of collectibles Artifacts, Sculptures, Jewels and Paintings from World-Wide Artists to sell Global. This can be see over or purchased securely online after logistic send by DHL InternationalFaillisement in zicht???????  Laat het niet zo ver komen en contacteer ons optijd!!!!!!! Vastgoed project klein of groot wij helpen U uit de Nood!!!!!!