De Belgische regering volgt de situatie op de voet in het noorden van Syrië, waar door een militaire operatie van Turkije het gevaar ontstaat dat Bel
Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’
Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’
  • 2019-10-09 16:20:07 1 maanden geleden
  • keer bekeken 4,532
31
gedeelde

De Belgische regering volgt de situatie op de voet in het noorden van Syrië, waar door een militaire operatie van Turkije het gevaar ontstaat dat Belgische Syriëstrijders kunnen ontsnappen uit kampen waar ze nu vastgehouden worden.

Zo reageert het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag op uitspraken van Paul Van Tigchelt, de directeur van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

Van Tigchelt had in een interview met duidingsprogramma Terzake dinsdagavond gewezen op de risico’s die ontstaan door de inval van Turkije in het noorden van Syrië. Mogelijk kunnen Belgische Syriëstrijders profiteren van de inval om te ontsnappen uit de Koerdische kampen. Het is dan wel een pak moeilijker geworden dan vroeger om met terreurplannen vanuit Syrië naar Europa te reizen, zei Van Tigchelt, maar ‘niet onmogelijk’.

Op de vraag of het veiliger zou zijn om de Belgische Syriëstrijders in ons land te vervolgen, berechten en op te sluiten, antwoordde Van Tigchelt dat dat het voordeel biedt dat we ze dan hier ‘onder controle’ hebben. Als ze in Irak berecht worden, en velen daar na verloop van tijd ook zouden vrijkomen, is die controle er niet. ‘Maar een ideale oplossing bestaat helaas niet’, aldus de OCAD-topman, die de kwestie een ‘dringende aangelegenheid’ noemde.

Impact

‘De directeur van het OCAD heeft zich niet uitgesproken tegen een berechting in Irak, een piste die verder wordt onderzocht door België, in een Europees kader, met respect voor de mensenrechten’, reageert het kabinet-Geens woensdag. ‘De directeur heeft er wel op gewezen dat de gewijzigde situatie ook een impact kan hebben op de situatie van de Syriëstrijders ter plaatse.’

‘Het is niet ondenkbeeldig dat de Syriëstrijders uit de kampen, waar ze nu vastgehouden worden, zullen kunnen ontkomen en uiteindelijk ongecontroleerd naar België zullen proberen terug te keren. Het is op dat gevaar dat onze veiligheidsdiensten wijzen. De regering volgt de situatie op de voet en zal hierin haar verantwoordelijkheid nemen en beslissen wat het beste is voor de veiligheid van de burgers’, zegt het kabinet.

Wat denk je van dit verhaal?
Geens: ‘Regering volgt situatie Syriëstrijders op de voet’

NHG laat ORV-verplichting volledig los

NHG laat ORV-verplichting volledig los

Sinds 2018 is de verplichting van NHG voor het hebben van een ORV komen te vervallen. NHG is nu voornemens om die verplichting volgend jaar ook voor bestaande NHG-hypotheken te laten vallen. NHG-directielid Carla Muters verwacht niet dat hierdoor massaal ORV’s opgezegd gaan worden. Bureau DFO wijst aanbieders en adviseurs alvast op hun informatieplicht bij ‘wezenlijke wijzigingen’.

Carla Muters onthulde het voorgenomen besluit in een vraaggesprek met de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). NHG had eerder al aangekondigd in de Voorwaarden &Normen 2020 duidelijkheid te geven over het wel of niet laten vervallen van de ORV-verpanding. De presentatie van de nieuwe V&W staat gepland voor 30 oktober. Dan zal NHG zowel richting consumenten als adviseurs communiceren dat de verpanding niet meer verplicht is. Daarnaast is er overleg geweest tussen NHG en het Verbond van Verzekeraars over de communicatie wanneer polissen afgepand gaan worden.

Een ORV kan volgens Muters nog steeds een goed advies zijn, maar het hoort wat de NHG-organisatie betreft ‘echt’ in het gesprek tussen klant en adviseur. Muters: “We denken dat we er goed aan doen om de verplichting ook voor bestaande klanten los te laten. Die betalen soms nog hoge premies. Een overlijdensrisicoverzekering heeft in veel gevallen zeker een meerwaarde. Adviseur en klant kunnen samen de individuele situatie bekijken en beoordelen of dat het geval is. Volgens de Wft is het een verplicht onderdeel in het adviesgesprek, het is dus geborgd.”

DFO wijst op informatieplicht

In een reactie stelt Bureau DFO dat de uitlatingen van Muters gevolgen heeft voor de adviespraktijk, en dan met name voor wat betreft de verplichting om de consument hierover te informeren. “Op grond van artikel 4:20 Wft zijn aanbieder en adviseur verplicht om de consument te informeren over wezenlijke wijzigingen, die nadat het product tot stand is gekomen ontstaan. Indien een hypothecair krediet wordt afgesloten met een rentekorting omdat er NHG is en voorwaarde van deze NHG de verplichting tot het hebben van een ORV is, dan is het nadien laten vervallen van deze verplichting te beschouwen als een wezenlijke wijziging.”

Risico van geen actie

Bureau DFO denkt dat de civiele rechter of de geschillencommissie KiFiD van een ‘redelijk handelend en bekwaam adviseur’ zal verwachten dat die zijn bestaande klanten erop zal attenderen dat NHG de ORV-verplichting heeft laten vervallen en deze klanten behoedt voor een te lichtvaardig en onverantwoord besluit om de ORV te staken omdat de NHG dit niet langer vereist. Maar ook dat de adviseur zijn klanten attendeert op de mogelijkheid de verpanding te laten vervallen, maar de ORV laat bestaan waarbij de uitkering dan rechtstreeks ten goede komt aan de nabestaanden.

Indien de financieel adviseur, na het definitief worden van het besluit van NHG, besluit geen enkele actie richting de eigen relaties te ondernemen, dan loopt de adviseur volgens Bureau DFO het risico over enige tijd aangesproken te worden door zijn relaties met het verwijt dat de ORV onnodig is blijven voortbestaan omdat de consument deze verzekering zou hebben beëindigd als de adviseur de consument wél tijdig had geïnformeerd. “De adviseur loopt dan het risico door de consument te worden aangesproken tot betaling van een schadevergoeding die dan, in de beleving van de consument, zal bestaan uit de onnodig betaalde premie voor de ORV sinds het vervallen van de verplichting.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

‘Uitstel voor Brexit-deal is onvermijdelijk. Helaas’

‘Uitstel voor Brexit-deal is onvermijdelijk. Helaas’

De enige manier om een Brexit-zonder-akkoord te vermijden, is een regeringswissel in Londen. Een akkoord tussen Boris Johnson en de 27 regeringsleiders is niet meer mogelijk.

Goed, er is nog een week te gaan voor de Europese regeringsleiders zich over de vraag buigen of een akkoord met de Britten nog mogelijk is. Maar sinds vandaag is het duidelijk dat er geen deal meer mogelijk ...

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacaturesWe offer a unique selection of collectibles Artifacts, Sculptures, Jewels and Paintings from World-Wide Artists to sell Global. This can be see over or purchased securely online after logistic send by DHL InternationalFaillisement in zicht???????  Laat het niet zo ver komen en contacteer ons optijd!!!!!!! Vastgoed project klein of groot wij helpen U uit de Nood!!!!!!