De nieuwe editie van Veganuary breekt records in Groot-Brittannië: meer dan 250.000 Britten schreven zich in voor de actie en beloofden tijdens de ma

Waarom u veganisme een kans moet geven

Waarom u veganisme een kans moet geven

Waarom u veganisme een kans moet geven

Waarom u veganisme een kans moet geven

Waarom u veganisme een kans moet geven
Waarom u veganisme een kans moet geven
  • 2019-01-11 10:20:08 7 maanden geleden
  • keer bekeken 4,084
15
gedeelde

De nieuwe editie van Veganuary breekt records in Groot-Brittannië: meer dan 250.000 Britten schreven zich in voor de actie en beloofden tijdens de maand januari enkel veganistische gerechten te eten. Veganisme wint overal terrein. Heeft u nog een zetje nodig om het ook eens te proberen?

De meeste mensen kiezen voor een veganistisch dieet omdat ze komaf willen maken met dierenleed. Niet alleen de vleesindustrie is dieronvriendelijk, ook zuivelproducten worden niet altijd op een diervriendelijke manier gemaakt. Een koe maakt eigenlijk enkel melk aan om haar kalfje te drinken te geven. Vaak wordt het kalf na de geboorte snel weggehaald en wordt de moeder nadien alleen maar gemolken voor commerciële doeleinden. Kippen worden in kleine hokjes bij elkaar gehouden met als enige levensdoel om eieren te produceren.

Maar dierenleed is niet de enige reden om voor veganisme te kiezen. Het is ook een opportuniteit om de kookkunsten aan te scherpen. Er duiken meer en meer veganistische kookboeken op met allerlei nieuwe recepten, en het kan verfrissend zijn om het volledige menu opnieuw te moeten samenstellen. Zo leer je nieuwe ingrediënten kennen, of groenten op een andere manier klaarmaken. Ooit al eens gedacht aan bloemkooldeeg, hummus van rode bieten of avocado-chocomousse?

Milieu en een betere huid

Wie zich zorgen maakt om het milieu is vaak ook beter af als veganist. De vlees- en zuivelindustrie horen bij de meest vervuilende ter wereld. Wat dan met de massaproductie van sojabonen die het milieu om zeep helpt? Het favoriete product van vegans heeft een zware voetafdruk, maar dat komt door de link met de vleesindustrie. Zeventig procent van de productie van soja is bestemd voor dierenvoeding. Er is bovendien veel meer water en land nodig om dierenvoeding te produceren, dan plantaardige voeding voor de mens.

Een plantaardig dieet is ook gezonder. Men loopt minder risico op het ontwikkelen van hartziektes, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker. Veganisten hebben gemiddeld gezien ook een lager cholesterol niveau en een lagere bloeddruk. Ance wordt ook regelmatig gelinkt aan de consumptie van zuivel. Een exact verband tussen voeding en acne is nog niet aangetoond, maar wetenschappers zijn het erover eens dat zuivelproducten een onzuivere huid wel kunnen verergeren.

Alle beetjes helpen

Een radicale ommezwaai in uw dieet is nergens voor nodig. Wie overweegt om het veganisme een kans te geven, begint best met een dag in de week. Tenslotte helpen alle kleine beetjes. Je bent overigens niet alleen: vorig jaar namen 11.000 mensen deel aan Try Vegan, een Belgische organisatie die mensen wegwijs maakt in het veganisme. In oktober loopt de grootste campagne, en sporen ze mensen aan één maand lang enkel plantaardig te eten.

Nog voorbeelden nodig? Actrice Natalie Portman is een overtuigd veganist (en zegt dat het nooit gemakkelijker was om vlees en zuivel te schrappen). Ook haar collega's Jessica Chastain, Rooney Mara en Alicia Silverstone zijn aanhangers van de vegan levensstijl. De laatste sterren die zijn toegetreden tot het clubje, zij het deeltijds, zijn Beyoncé en Jay Z. Zij moedigen ook hun fans aan om zo veel mogelijk plantaardig te eten. ‘We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Laten we er samen voor gaan', aldus het powerkoppel.

Wat denk je van dit verhaal?
Waarom u veganisme een kans moet geven

ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht