Het kabinet wil de handel met Turkije intensiveren. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is daarom woensdag in Ankara met vertegenwoordigers va

Kaag haalt economische banden aan in Ankara

Kaag haalt economische banden aan in Ankara

Kaag haalt economische banden aan in Ankara

Kaag haalt economische banden aan in Ankara

Kaag haalt economische banden aan in Ankara
Kaag haalt economische banden aan in Ankara
  • 2019-09-11 02:40:10 2 maanden geleden
  • keer bekeken 4,369
8
gedeelde

Het kabinet wil de handel met Turkije intensiveren. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) is daarom woensdag in Ankara met vertegenwoordigers van tien grote Nederlandse ondernemingen.

Turkije heeft ook belang bij sterkere economische banden. Het land kreeg vorig jaar te maken met een valutacrisis. De Turkse lira verloor 30 procent van zijn waarde. De afgelopen kwartalen kromp de Turkse economie en de inflatie stond in juli op ruim 16 procent.

De Turkse export naar Nederland kende vorig jaar een flinke groei, maar er werd flink minder ingevoerd uit Nederland dan een jaar eerder. De zwakke lira helpt de Turkse export. Het handelsvolume tussen beide landen bedroeg in 2018 volgens het CBS zo’n 9 miljard euro.

Nederland en Turkije spraken in 2014 af om regelmatig op ministerieel niveau te praten over handel. Maar door politieke en diplomatieke onmin is daar weinig van terecht gekomen. Het bleef bij een bijeenkomst in Scheveningen in april 2016.

Sinds vorig jaar zomer werken beide landen aan herstel van de betrekkingen en is het idee van de handelsbijeenkomsten weer opgepakt. Kaag praat er in Ankara over met haar collega Ruhsar Pekcan. Op economisch gebied is voor beide landen nog winst te halen. Op politiek vlak blijven de verschillen namelijk heel groot.

Wat denk je van dit verhaal?
Kaag haalt economische banden aan in Ankara

Wiebes: compenseren NAM voelt fout, maar moet

Het zit verantwoordelijk minister Eric Wiebes dwars dat het Rijk nog eens 90 miljoen euro kwijt is aan oliemaatschappijen Shell en Exxon om eerder te kunnen stoppen met de gaswinning in Groningen. Maar het kan niet anders, meent hij.

Het Rijk sloot vorig jaar een deal met de twee energiereuzen, die samen het Groningse gasveld exploiteren, over het beëindigen van de gaswinning in uiterlijk 2030. Die afspraken kosten de schatkist netto 1,7 miljard euro. Nu de gaskraan al over drie jaar dicht kan, moet de Staat daarbovenop 90 miljoen euro overmaken om de misgelopen inkomsten te vergoeden.

„Het voelt heel verkeerd, voor mij ook”, zei Wiebes in de talkshow Jinek. Maar „we ontkomen er niet aan om dat te vergoeden. Het kan niet helemaal voor niks.” Als ze het niet eens zouden zijn geworden, was de gaswinning niet versneld teruggeschroefd, bracht Wiebes in herinnering. „En we hebben gezegd: het geld is hier niet beslissend.”

Journalist heeft straks toestemming nodig om te werken in terreurgebied

Journalist heeft straks toestemming nodig om te werken in terreurgebied

Een journalist of hulpverlener heeft straks toestemming nodig van het ministerie van Justitie en Veiligheid om te kunnen werken in een gebied dat door terroristen wordt gecontroleerd. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een omstreden wetsvoorstel van minister Grapperhaus dat dit bepaalt.

De minister wil het verblijf in terreurgebied zonder toestemming strafbaar te maken. Dit maakt het makkelijker om Syriëgangers langer vast te houden, terwijl het onderzoek naar terroristische activiteiten loopt. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Al in 2016 kwam toenmalig minister Van der Steur met een dergelijk voorstel, maar dat stuitte op verzet van journalistenvakbond NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. GroenLinks en D66 probeerden via een motie en amendement nog uitzonderingen voor journalisten en hulpverleners te maken, maar die werden door de Kamer verworpen.

De NVJ en het Nederlands en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren hebben principiële bezwaren en vestigen hun hoop nu op de senaat, die nog tegen kan stemmen. De wet bedreigt volgens de organisaties de onpartijdigheid van de journalistiek, wat gevolgen kan hebben voor het contact met bronnen. "Dit tast de onafhankelijkheid van de journalistiek aan", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning tegen de NRC.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures