Cool en leuk.

Muziek

Muziek

Muziek

Muziek

Muziek
Muziek
  • 2019-10-08 16:10:12 5 maanden geleden
  • keer bekeken 3,479
0
gedeelde
Cool en leuk.

Wat denk je van dit verhaal?
Muziek

Rechter oordeelt: dirigent is niet in dienst van een koor

Kan een muziekvereniging jarenlang een dirigent inhuren als zzp’er of is hierbij sprake van een verkapt dienstverband? Die vraag stond centraal bij een rechtszaak tussen een dirigent en zijn koor. De uitspraak –het koor kreeg gelijk– is van belang voor veel korpsen en koren.

Het is een vraag waar bestuurders van koren en korpsen liever niet over nadenken: Wat als een conflict ontstaat met de dirigent met wie we al zoveel jaren samenwerken? Als een rechter zou oordelen dat de dirigent juridisch gezien in dienst is van de vereniging, zou dat ingrijpende consequenties kunnen hebben. Zo zou de dirigent aanspraak kunnen maken op een ontslagvergoeding, als het koor niet verder met hem zou willen.

Bij een koor in de omgeving van Nijmegen ontstond eind vorig jaar zo’n conflict, blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het koor wilde na ruim twintig jaar de samenwerking met de dirigent beëindigen. De dirigent was het er niet mee eens en probeerde bij de rechter af te dwingen dat hij zou worden doorbetaald.

Wel of geen dienstverband

Bij de rechtbank draaide het om de vraag of sprake was van een dienstverband, bewust of onbewust. In dat geval zou de dirigent namelijk aanspraak kunnen maken op wettelijke bescherming voor werknemers, waaronder dus een ontslagvergoeding. Een uitspraak met zo’n strekking had ook ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor andere dirigenten en muziekverenigingen.

Zover komt het niet. Voor een arbeidsovereenkomst moet sprake zijn van arbeid, loon en een gezagsverhouding, en volgens de rechter was daarvan tussen het koor en de dirigent geen sprake. Hij beoordeelde de samenwerking, die was geregeld in een zogenoemde dirigentenovereenkomst, als een „overeenkomst van opdracht.” Daarbij huurt het koor de dirigent in als zelfstandig ondernemer.

Een van de aspecten die de rechter zwaar woog, was dat het de dirigent was die uiteindelijk bepaalde welk repertoire werd gezongen. Dat gebeurde wel na overleg met een speciale muziekcommissie van koorleden, maar de dirigent had de doorslaggevende stem en bezat daarmee „een grote mate van artistieke vrijheid”, aldus de rechter. Daarmee was geen sprake van een gezagsverhouding.

De rechter woog nog mee dat de dirigent niet aanwezig was bij de bestuursvergaderingen en dat hij met het bestuur voornamelijk sprak over (slechts) het repertoire en de uitvoeringen.

Niet voldoende

De dirigent voerde nog aan dat het koor dag en tijdstip van de wekelijkse repetitieavond had bepaald en dus bepaalde wanneer hij moest komen dirigeren, maar volgens de rechter is dat niet voldoende voor een gezagsverhouding.

Verder speelt mee dat het koor nooit loonheffing heeft afgedragen, iets dat bij een dienstverband verplicht is, en dat de dirigent een vergoeding kreeg per repetitieavond en niet voor avonden dat niet werd gerepeteerd. Hij kreeg wel ieder jaar vakantiegeld, iets dat wel „past” bij een arbeidsovereenkomst, maar dat is voor de rechter niet genoeg.

Chivv laat nieuw muziek horen !!!!

chivv #sbmg #sevn #joeyak #youngellens #frenna #boef #siruis #henkiet #qv #funx #barz #topnotch #rap #freestyle #drill #lilkeine #10ak #mensa #101barz.
ADVERTISING
RECLAME WEBSITES - BEZOEKERS

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Place Guest Post
Banner advertising on easybranches network boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasing
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, property
 Officiële website van de Europese Unie
Naar de homepage van de nederlandse regering en Rijksoverheid
Sea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style
42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regering
immediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase
Guest post posting
Prachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.
auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto's
van hoof zonweringen en rolluiken
Onze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in Breda
Welkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures