Wie hoopt dat Apple dit jaar afscheid neemt van de ‘notch’, komt bedrogen uit. De iPhones die Apple later dit jaar presenteert hebben net als afgelop

‘Apple behoudt notch nog tot 2020’

‘Apple behoudt notch nog tot 2020’

‘Apple behoudt notch nog tot 2020’

‘Apple behoudt notch nog tot 2020’

‘Apple behoudt notch nog tot 2020’
‘Apple behoudt notch nog tot 2020’
  • 2019-01-08 06:45:07 9 maanden geleden
  • keer bekeken 4,830
39
gedeelde

Dat zegt de doorgaans goed geïnformeerde beroepslekker @UniverseIce op Twitter.

Weet je nog dat Apple in 2017 de iPhone X lanceerde? Het was het onderwerp van gesprek destijds. Het was een unieke telefoon om twee redenen: het was Apple’s eerste smartphone met een OLED-display -of Super Retina HD display zoals hij officieel heet- en hij een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Met name het laatstgenoemde aspect deed veel wenkbrauwen fronsen. Zoiets hadden we nog niet eerder gezien. Snel daarna volgden andere fabrikanten het voorbeeld en verscheen de ene na de andere telefoon met een zwarte balk aan de bovenzijde.

Velen claimen dat Apple verantwoordelijk is voor het doorbreken van de notch. Daar zit een kern van waarheid in, maar Apple was niet de eerste fabrikant die een scherm met een inkeping op de markt bracht. Die eretitel gaat naar Essential, het bedrijf van Andy Rubin, de geestelijk vader van Android, met de Essential PH-1.

‘Geen notch, maar gat’

Hoe je ook over de notch denkt, we kunnen onmogelijk zijn invloed op de smartphonemarkt ontkennen. Van budgettelefoon tot high-end vlaggenschip, vrijwel alle moderne smartphones hebben een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Als je smartphone geen zwarte balk of regendruppelvormige notch heeft, hoor je er eigenlijk niet bij.

Voorlopig houdt Apple nog even vast aan deze designtrend. Tenminste, als we @UniverseIce mogen geloven. Volgens de bekende beroepslekker krijgen de iPhones die we later dit jaar te zien krijgen hetzelfde paneel als de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Dat betekent dat de zwarte balk voorlopig nergens heen gaat.

Apple iPhone XS en iPhone XS Max

Kijken we daarentegen verder in de toekomst, dan is er wel degelijk verandering op komst. Daarvoor moeten we ten minste tot 2020 wachten volgens de twitteraar. Dan introduceert Apple volgens hem de eerste iPhones met een gat in het scherm. Velen vermoeden dat Apple deze trend overslaat, omdat het Apple in staat stelt om een telefoon te lanceren waarvan het scherm van top tot teen de voorzijde bedekt. Apple’s voorkeur zou uitgaan naar zogeheten in-display technologie, waarvan nu al enkele voorbeelden hebben gezien (denk aan de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro waarvan de vingerafdruksensor achter het scherm is verwerkt). Volgens @UniverseIce is daar op korte termijn niets van waar.

De eerste telefoons met een gat in het scherm zijn inmiddels een feit. In december introduceerde Samsung de Samsung Galaxy A8s. Deze heeft linksboven in de hoek een gaatje zitten waarachter de selfiecamera zich verschuilt. Even later presenteerde Huawei de Huawei Nova 4. Het verschil tussen beide toestellen is dat het gat bij het tweede toestel een fractie kleiner is in vergelijking met Samsungs telefoon.

Kleinere notch

Mogelijk lanceert Apple dit jaar iPhones die een kleinere inkeping hebben dan de huidige modellen. AMS, Apple’s leverancier voor de optische sensoren die het bedrijf gebruikt voor Face ID, schrijft in een persbericht dat het deze techniek heeft verbeterd. De fabrikant heeft een nieuw RGB-licht en infraroodbelichtingssensor ontwikkeld die ook onder het beeldscherm werken, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid en functionaliteit van Face ID. Om dat te realiseren heeft het bedrijf nieuwe algoritmes ontwikkeld die het gezichtsprofiel kunnen lezen zonder dat de pixels van het scherm daarbij in de weg zitten. Dat betekent dat Apple de notch nog slanker kan maken. Dat komt uiteraard wel met een meerprijs. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak dat Apple de nieuwe technologie van AMS ook daadwerkelijk gaat implementeren.

Het gerucht gaat al een tijdje de ronde dat Apple de notch als een tijdelijk avontuur ziet. Het Amerikaanse techbedrijf is de lelijke zwarte balk naar verluidt liever kwijt dan rijk. In-display technologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het staat overigens wel haaks op de bewering van @UniverseIce. In september, als Apple hoogstwaarschijnlijk haar nieuwe iPhones presenteert, krijgen we een antwoord op deze vraag. In de voorafgaande maanden verwachten we de nodige conceptfoto’s en gelekte persfoto’s die hopelijk hier iets meer duidelijkheid over geven.

Via 1, 2

Wat denk je van dit verhaal?
‘Apple behoudt notch nog tot 2020’

ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht