Weefgetouwenproducent Picanol was gisteren nog volop bezig om de schade van de cyberaanval in kaart te brengen. Het bedrijf ligt wellicht nog de hele
Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval
Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval
  • 2020-01-15 08:25:08 5 dag geleden
  • keer bekeken 4,442
40
gedeelde

Weefgetouwenproducent Picanol was gisteren nog volop bezig om de schade van de cyberaanval in kaart te brengen. Het bedrijf ligt wellicht nog de hele week plat.

Oicanol, dat in het weekend getroffen werd door een cyberaanval, lag ook gisteren nog stil en maakte bekend dat het wellicht deze week niet meer opstart. Picanol heeft een klein legertje IT-mensen op de been gebracht om het probleem aan te pakken. Behalve de eigen IT-afdeling gaat het om externe experts. ‘Ik weet niet of het er honderd zijn, zoals je vraagt, maar toch tientallen’, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel.

Die teams waren gisteren nog bezig na te gaan welke systemen allemaal besmet zijn. Dat is nodig voor aan de volgende stap gedacht kan worden: een heropstart van de systemen. De impact voor Picanol is bijzonder groot omdat het bedrijf veel geïnvesteerd heeft in automatisering en robotisering. Maar zo’n vergaande automatisering houdt ook risico’s in.

‘We hebben bijvoorbeeld een geautomatiseerd magazijn dat de stukken naar de verschillende werkposten brengt. Die aanvoer ligt nu plat, waardoor er niet meer geproduceerd kan worden’, zegt Dryhoel. Picanol heeft fabrieken in België, Roemenië en China. Ze werden allemaal getroffen. Een weefgetouw een week of twee weken later leveren, is misschien niet altijd een heel groot probleem, maar Dryhoel is voorzichtig. ‘Het hangt van klant tot klant af. En we produceren ook onderdelen voor andere machinebouwers. Die rekenen op een just in time aanlevering.’

Picanol is ook aan het kijken of het de verscheping van machines en onderdelen anders kan organiseren om verloren tijd in te halen. Betalen aan de ransomware-daders zou geen optie zijn. Een bron bij Picanol: ‘We gaan zeker niet betalen.’ Maar Dryhoel zelf doet daarover nog geen uitspraken. Ook over de omvang van het losgeld dat gevraagd wordt, blijft hij discreet. ‘In het belang van het onderzoek.’

Andere bedrijven

Gisteren waren er wel verhalen over andere firma’s die getroffen zouden zijn. Volgens twee verschillende bronnen zou Perrigo in België (het vroegere Omega Pharma) IT-problemen hebben ondervonden. Een medewerker liet verstaan dat er een issue was, maar verwees naar de communicatiedienst, die vervolgens onbereikbaar was. Bij Decospan bleek het om een minimaal, geïsoleerd incident te gaan. In Brugge was dan weer Oxfam het slachtoffer. Er werd als losgeld één bitcoin gevraagd. Ook daar was men niet van plan te betalen. Picanol kon gisteren niet zeggen of het verzekerd was tegen dergelijke aanvallen.

Wat denk je van dit verhaal?
Picanol zoekt koortsachtig oplossing voor cyberaanval

Zestig lichtgewonden door vliegtuig dat brandstof dumpt boven scholencomplex

Zestig lichtgewonden door vliegtuig dat brandstof dumpt boven scholencomplex

In Los Angeles heeft een vliegtuig dat met problemen kampte in volle vlucht brandstof gedumpt boven een complex met vijf basisscholen en een secundaire school. Zestig lichtgewonden hadden verzorging nodig, maar niemand moest naar het ziekenhuis.

Het incident gebeurde dinsdag kort na de middag. Vlucht 89 van Delta Airlines was op weg van Los Angeles naar Shanghai toen het motorproblemen kreeg. Daarop dumpte het toestel in het kader van de noodprocedure brandstof en keerde het veilig terug naar de luchthaven van Los Angeles.

De brandstof kwam echter terecht in de buurt van verschillende scholen. Het ergst getroffen was de basisschool Park Avenue Elementary in Cudahy. Daar liepen twintig kinderen en elf volwassenen lichte verwondingen op. Alles samen hadden zo’n zestig mensen last van de giftige dampen en huidirritatie.

De brandweer bevestigde nadien dat het geloosde goedje kerosine was. Dat een vliegtuig brandstof dumpt alvorens een noodlanding te maken, is de standaardprocedure, maar normaal gezien is het de bedoeling dat dat gebeurt hoog in de lucht en boven aangewezen onbevolkte gebieden.

Het toestel in kwestie was een Boeing 777-200, die plaats biedt aan 288 passagiers, meldt Delta Airlines. De luchtvaartmaatschappij zegt dat ze in contact staat met de luchthavenautoriteiten en met de brandweer.

Vastgoedtransacties vallen terug na uitdoving woonbonus

Vastgoedtransacties vallen terug na uitdoving woonbonus

Na een uitzonderlijke piek op de vastgoedmarkt, is het aantal transacties begin januari met een kwart gedaald tegenover begin 2019. Dat blijkt uit de nieuwe notarisbarometer.

2019 was het drukste jaar ooit op de Belgische vastgoedmarkt. De Belgische notarissen noteerden vorig jaar 8,9 procent meer transacties dan in 2018. Hoewel die stijging voor de drie gewesten gold, was de stijging in Vlaanderen nog meer uitgesproken (+10,8 procent). Dat blijkt uit de notarisbarometer, die vandaag wordt gepubliceerd.

Volgens notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be, zijn er verschillende redenen voor dat recordjaar. In de eerste plaats zijn er de nog steeds lage rentevoeten. Maar ook de strengere normen op de huurmarkt – zoals dubbele beglazing – hebben er volgens Van Opstal toe geleid dat verhuurders hun woning liever verkochten dan te renoveren.

Woonbonus

In Vlaanderen heeft ook de aangekondigde uitdoving van de woonbonus, vanaf 1 januari 2020, een (ver)koopgolf op gang gebracht. ‘Zeker in oktober en november was het heel hectisch op de vastgoedmarkt’, zegt Van Opstal. ‘In de week van 28 oktober tot 3 november steeg het aantal dossiers met 122 procent. Het laatste kwartaal registreerde we in totaal een kwart meer vastgoeddossiers dan in dezelfde periode in 2018.’ Er gingen vooral meer woonhuizen (+34 procent) over de toonbank.

Maar eind november begon de terugval. Vanaf dan was het te kort dag om nog van de woonbonus te profiteren, omdat de compromis voor januari getekend moest zijn. Ook in januari zet die terugval zich door. De notarissen hebben de eerste twee weken een kwart minder vastgoeddossiers verwerkt dan in de eerste twee weken van 2019.

Gemiddelde prijs woonhuis stijgt

Een gemiddeld woonhuis in België kostte vorig jaar 262.196 euro, 4,2 procent of 11.000 euro meer dan in 2018. Gecorrigeerd voor inflatie gaat het om een stijging met 3 procent. (7.500 euro). In Brussel was de stijging het grootste: + 5,5 procent. Daar kostte een gemiddeld woonhuis 478.603 euro.

In Vlaanderen was de gemiddelde prijs van een woonhuis 287.353 euro, volgens de notarisbarometer. Hoewel de prijzen in alle provincies zijn gestegen, was die stijging niet overal even groot. ‘De afgelopen vijf jaar stegen de prijzen het meest in Antwerpen en Oost-Vlaanderen’, zegt notaris Bart van Opstal. Voor appartementen blijft West-Vlaanderen de duurste provincie, onder invloed van de duurdere kustappartementen.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasingAgency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures