Het aantal treinreizigers groeit veel sneller dan het treinaanbod. ‘De capaciteit wordt her en der nijpend.’
Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Aantal treinreizigers blijft maar stijgen
Aantal treinreizigers blijft maar stijgen
  • 2020-01-15 06:25:04 5 dag geleden
  • keer bekeken 2,981
26
gedeelde

Het aantal treinreizigers groeit veel sneller dan het treinaanbod. ‘De capaciteit wordt her en der nijpend.’

De NMBS vervoerde in 2019 meer dan 253 miljoen binnenlandse treinreizigers. Dat zijn er 4 procent meer dan een jaar eerder en zelfs net niet dubbel zoveel als twintig jaar geleden (zie grafiek).

De groei was zelden zo uitgesproken als tijdens de afgelopen jaren en deed zich vooral voor op lijnen waar het aanbod werd uitgebreid – dat is in eerste instantie rond de grote steden: Antwerpen, Gent, Brussel. ‘De treinen tijdens de spits zijn goed gevuld, maar ook het vrijetijdsverkeer in de daluren is sterk toegenomen’, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Geen zitplaats te vinden

In dit tempo groeit het aantal treinreizigers meer dan dubbel zo snel als het treinaanbod. Dat laatste zal tussen eind 2017 en eind 2020 met 5 procent toegenomen zijn, het eerste met ruim 10 procent. ‘De uitbreidingen werpen hun vruchten af en dat is een goede zaak’, zegt Stefan Stynen van de reizigersorganisatie Treintrambus.

Maar het laat zich ook voelen: de capaciteit op de treinen begint her en der nijpend te worden. Zeker tijdens de spits zitten de rijtuigen vaak overvol en vinden pendelaars geen zitplaats. ‘Als we willen dat deze groei in de toekomst aanhoudt, zal het aanbod moeten volgen’, zegt Stynen. ‘Dan zal er meer geïnvesteerd moeten worden. Deze cijfers tonen dat het potentieel enorm groot is.’

Op korte termijn wil de NMBS de groei opvangen door de inzet van haar nieuwe M7-rijtuigen. Die dubbeldekkers beginnen binnenkort te rijden op lijnen die Brussel doorkruisen en verhogen de capaciteit tegen eind 2022 met 14.000 plaatsen.

De toename van het aantal reizigers op de trein liep alvast in 2017 gelijk met een stagnering van het aantal afgelegde autokilometers op onze wegen. Voor het eerst in tien jaar tijd reed een gemiddelde auto toen ruim minder dan 15.000 kilometer.

Ook de tevredenheid van treinreizigers maakte in 2019 een stevige sprong voorwaarts. 67 procent van hen gaf de NMBS een score van minstens 7 op 10. Dat is zeven procentpunt meer dan het jaar voordien en het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Vooral de betere stiptheid, die vorig jaar nog eens boven de 90 procent ging, speelt daarbij een rol (DS 10 januari). ‘Maar ook de communicatie is verbeterd’, zegt Stynen. ‘Zowel onder de vorm van betere schermen in de stations als van meer aankondigingen op de trein.’ Een van de grootste werkpunten, zegt Stynen, blijft de toegankelijkheid van de treinstellen voor mensen met een fysieke beperking.

Wat denk je van dit verhaal?
Aantal treinreizigers blijft maar stijgen

Cursus   Educatie   Gezondheid Lichaam  Melk   Training  Yoghurt

Cursus Educatie Gezondheid Lichaam Melk Training Yoghurt

Educatie Gezondheid Maatschappij Training Cursus Yoga Lichaam Beter Cursus Educatie Gezondheid Lichaam Melk Training Yoghurt.
Waarom zelfs het begin van een federale regering meer dan 230 dagen na de verkiezingen nog altijd niet in zicht is

Waarom zelfs het begin van een federale regering meer dan 230 dagen na de verkiezingen nog altijd niet in zicht is

En de informateurs, die informeerden verder. We zijn meer dan 230 dagen na de verkiezingen intussen. Maar in de federale regeringsvorming lijkt nog altijd geen millimeter beweging te komen.
 

 

Waar blijft het vastzitten? En heeft het wel zin om op deze manier verder te gaan? Alexander Lippeveld vraag het aan politieke redacteurs Peter De Lobel en Christof Vanschoubroek

Meer weten

Volg hier de regeringsblog van De Standaard.

Reageer

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalist Christof Vanschoubroek, Peter De Lobel | Host Alexander Lippeveld | Redactie Robbe Claes, Wouter Van Driessche | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche | Extra geluidsfragmenten Belga

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasingAgency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures