Donderdag vindt de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Iran en Cambodja plaats. Voor de eerste keer in 40 jaar mogen ook Iraanse vrouwen pla
Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal
Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal
  • 2019-10-10 03:25:06 1 maanden geleden
  • keer bekeken 3,213
32
gedeelde
Donderdag vindt de kwalificatiematch voor het WK voetbal tussen Iran en Cambodja plaats. Voor de eerste keer in 40 jaar mogen ook Iraanse vrouwen plaatsnemen op de zitjes in het nationale Azadi Stadion.

Dat kan nadat Iran haar decennialange stadionverbod opgaf onder druk van de wereldvoetbalorganisatie Fifa. Die dreigde ermee het land te schorsen als het zijn decennialange uitsluitingsbeleid tegenover vrouwen (‘male-only policy’) bleef aanhouden. Kort na de Iraanse Revolutie in 1979 kregen Iraanse vrouwen het verbod om nog langer sportstadions te betreden.

Het blauwe meisje

FIfa's dreigement volgde op de dood van Sahar Khodayari (29), een jonge vrouwelijke voetbalfan. Khodayari, beter bekend als ‘het blauwe meisje’, trachtte verkleed als man een voetbalmatch van haar favoriete team Esteghlal Teheran FC bij te wonen. Ze werd betrapt en kreeg zes maanden celstraf. Uit protest stak ze zichzelf in brand. Ze bezweek aan haar verwondingen 

Mede door het stadionverbod heeft de wereldvoetbalbond Fifa nooit belangrijke internationale toernooien toebedeeld aan Iran. Maar ondanks verschillende ultimatums en beloftes van voormalig voorzitter Sepp Blatter en diens opvolger Gianni Infantino, bleef de Fifa terughoudend met echte sancties.

Volgens het staatspersagentschap IRNA waren de 3500 voorziene tickets in een mum van tijd uitverkocht. Daarop werden er nog een duizendtal extra vrijgegeven. De 5000 vrouwelijke supporters zullen volgens het Iraanse persagentschap Fars zullen de vrouwen van de mannen worden gescheiden en door 150 vrouwelijke politie-agenten worden bewaakt.

Lange weg te gaan

Veel Iraanse vrouwen uitten op sociale media hun vreugde en zagen de beslissing als een succes in de strijd tegen discriminatie van vrouwen in Iran.

Al is er volgens critici nog een lange weg te gaan. Het Azadi Stadion kan een 80.000-tal toeschouwers aan. Komende zondag zullen 'slechts' een 5000-tal vrouwen worden toegelaten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft het dan ook over een 'cynische publieke stunt' van het regime om haar imago na de dood van Khodayari op te poetsen.  

De mensenrechtenorganisatie eist bovendien dat vrouwen tot eender welke voetbalmatch worden toegelaten. Het Iraanse regime stemde immers enkel in met een opheffing van het stadionverbod voor de WK-kwalificatiematchen. Wedstrijden voor de Aziatische Champions League of voor de Iraanse voetbalcompetitie blijven vooralsnog een exclusieve mannenaangelegenheid. 

Wat denk je van dit verhaal?
Iraanse vrouwen voor het eerst in 40 jaar naar het voetbal

Gezichtsherkenning. Daar moeten we het – dringend – over hebben

Gezichtsherkenning. Daar moeten we het – dringend – over hebben

‘Essentieel.’ Zo noemde ontslagnemend minister Pieter De Crem (CD&V) gezichtsherkenning een paar weken geleden nog. Van bijzonder groot belang in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde criminaliteit. Maar een duidelijk wettelijk kader ontbreekt nog.
 

 

 

De technologie om gezichten te herkennen is er. Ze werkt ook – meestal toch. Misschien ontgrendel je er je telefoon al zelfs mee. Maar voorlopig is er geen duidelijk wettelijk kader voor het gebruik door politiediensten. Ook al staan ze te popelen om het te doen. Onlangs werd een proefproject in de luchthaven van Zaventem stopgezet. Wie is er bang voor gezichtsherkenning? En waarom? Journalisten Nikolas Vanhecke en Dominique Deckmyn zoeken het uit.

Reageer

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Journalist Nikolas Vanhecke | Host Nele Eeckhout | Redactie Fien Dillen, Nele Eeckhout | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche | Extra audiofragmenten De Kamer, Radiojournaal VRT Nieuws

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.

Lees hier de open brief van 'Docs for Climate'

Lees hier de open brief van 'Docs for Climate'

Hieronder kunt u de volledige open brief van 'Docs for climate' terugvinden. Klik op het vergrootglas met het plusteken om in te zoomen.

Open brief by De Standaard on Scribd

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures