Actief klantbeheer: "Laat je klant niet zitten!"
Als financieel professionals spelen adviseurs en aanbieders een cruciale rol in de financiƫle gezondheid van de consument. De afgelopen jaren is er sprake geweest van een lawine aan financiƫle veranderingen. Daarom is juist nu klantbeheer belangrijke
Als financieel professionals spelen adviseurs en aanbieders een cruciale rol in de financiële gezondheid van de consument. De afgelopen jaren is er sprake geweest van een lawine aan financiële veranderingen. Daarom is juist nu klantbeheer belangrijker dan ooit. Niet alleen informeren, maar vooral ook ‘helpen’, omdat de consument vaak verdwaald raakt in de complexiteit van al deze ontwikkelingen.
‘Aanbieders moeten nog makkelijker gegevens delen en adviseurs in staat stellen hun echte toegevoegde waarde te bieden’
Auteur: Michiel van Vugt, voorzitter Stichting Actief Klantbeheer
De huidige economische omstandigheden vragen om doorlopend advies en begeleiding. Veel consumenten weten niet wat voor impact veranderingen hebben op hun persoonlijke financiële situatie. Of ze nu te maken hebben met nieuwe pensioenregels, inflatie die hun koopkracht uitholt, of belastingwijzigingen die hun besteedbaar inkomen veranderen. De financieel adviseur kan hier echt het verschil maken door proactief mee te denken en de klant continu op de hoogte te houden. Aanbieders moeten nog makkelijker gegevens delen en adviseurs in staat stellen hun echte toegevoegde waarde te bieden. Adviseurs zijn goed in de gesprekken, dus hoe makkelijker die gesprekken tot stand komen hoe beter dat is. Daarbij moeten we allemaal verder kijken dan de eenmalige (vaak hypotheek) transactie, maar de consument inzicht blijven bieden.
De nieuwe pensioenwet bijvoorbeeld, heeft grote gevolgen voor veel mensen. De overgang van de huidige opbouwsystemen naar een nieuwe, meer persoonlijke regeling betekent dat er onzekerheid en onbegrip is. Hoe ziet het pensioen van de klant eruit in de nieuwe situatie? Wat kunnen ze verwachten? Hier ligt een uitgelezen kans voor financieel adviseurs om klanten bij te staan met duidelijke uitleg en praktische oplossingen, zodat ze zich veilig voelen over hun toekomst. Een gepersonaliseerde benadering waarin de specifieke situatie van de klant centraal staat, maakt dat de klant zich gesteund voelt.
Een ander aspect waar financieel adviseurs bij kunnen helpen, is de impact van inflatie. De hoge inflatie van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor een daling van de koopkracht en onzekerheid over spaargelden. Financieel adviseurs kunnen hun klanten begeleiden in het maken van de juiste keuzes om hun vermogen te beschermen of te laten groeien, door bijvoorbeeld te wijzen op alternatieven voor spaarrekeningen, zoals beleggingen die mogelijk een hoger rendement kunnen bieden. Het doel is niet om klakkeloos producten te verkopen, maar juist om te laten zien dat er opties zijn om financieel gezond te blijven in een veranderende economische omgeving.
Actief klantbeheer betekent dat de financieel adviseur niet afwacht tot de klant belt met een vraag, maar zelf initiatief neemt. Regelmatig contact zoeken, ontwikkelingen delen die relevant zijn voor de klant, en helder uitleggen wat deze veranderingen betekenen voor hun financiën – dat is wat de klant nodig heeft. Het gaat om vertrouwen, om een langdurige relatie waarin de klant weet dat hij er niet alleen voor staat.
Kortom, in tijden van verandering is de taak van de financieel adviseur belangrijker dan ooit. Dit moeten we samen doen, aanbieder en adviseur. Samen laten we de klant niet zitten, maar helpen we! Met actief klantbeheer tonen we dat we betrokken zijn, dat we zorgen voor rust en zekerheid, en dat we altijd klaar staan om te helpen.
Zo maak ook jij het verschil – juist nu.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.