logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Geld

Mkb gaat gebukt onder schuldenlast

De researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade becijferde voor Europa dat 18% van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in het Verenigd Koninkrijk, 10% in Frankrijk en 7% in Duitsland in de problemen komt als de rente nog eens 200 basispunten


  • Sep 25 2023
  • 30
  • 4651 Views
Mkb gaat gebukt onder schuldenlast

De researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade becijferde voor Europa dat 18% van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in het Verenigd Koninkrijk, 10% in Frankrijk en 7% in Duitsland in de problemen komt als de rente nog eens 200 basispunten stijgt.

De hogere rente is onder meer bedoeld om bedrijven minder te laten lenen. Toch stijgen wereldwijd de schulden van bedrijven. Dit verhoogt de kwetsbaarheid van steeds meer mkb-bedrijven, zegt Allianz. Daarom waarschuwt de kredietverzekeraar nu al voor de gevolgen van de komende renteverhogingen in de Eurozone en de VS.

Johan Geeroms (foto), Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Aan de ene kant verlangen allerlei transities (elektrificatie, digitalisering, robotisering) dat bedrijven blijven investeren om concurrerend te blijven. Maar aan de andere krimpen de marges door hogere kosten (lonen, energie, rente). Ondernemers willen kost wat kost blijven aanhaken en niet achterop raken. Hiervoor steken bedrijven zich extra in de schulden, maar omdat de rente blijft stijgen, krijgen ze klap op klap waardoor zwakkere mkb’ers uiteindelijk niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.”

Keteneffect na omvallen

De hogere rente in combinatie met andere factoren kan ook grote concerns hard raken waardoor ze omvallen. Geeroms wijst als voorbeeld op de retailbranche. “Alleen al in het eerste kwartaal gingen in Europa in deze sector 11 retailers met een jaaromzet hoger dan 50 miljoen euro kopje onder. Samen goed voor 2,4 miljard euro omzet. In Nederland bijvoorbeeld kledingketen Scotch & Soda. Grote bedrijven die omvallen besmetten vaak ook een heel netwerk aan toeleveranciers en afnemers.”

Volgens Geeroms zal de aanhoudend hoge rente de bedrijfsfaillissementen komende tijd flink aanjagen. “Vergeet niet dat veel bedrijven geld lenen voor de herfinanciering van lopende schulden. Een paar jaar geleden was geld lenen nog nagenoeg gratis. Die tijd is voorbij waardoor oude schulden opeens als een molensteen om hun nek hangen. Juist voor bedrijven die het al moeilijk hebben wordt het steeds lastiger om geld te lenen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches