De bekende Utrechtse horecaondernemer Ries de Winter is overleden. Hij is de kleinzoon van Marinus (Dries) de Winter die in 1937 café Dikke Dries ope
Cafébaas Ries de Winter overleden

Cafébaas Ries de Winter overleden

Cafébaas Ries de Winter overleden

Cafébaas Ries de Winter overleden

Cafébaas Ries de Winter overleden

Cafébaas Ries de Winter overleden
Cafébaas Ries de Winter overleden
  • 2019-11-10 07:36:16 1 maanden geleden
  • keer bekeken 4,027
0
gedeelde

De bekende Utrechtse horecaondernemer Ries de Winter is overleden. Hij is de kleinzoon van Marinus (Dries) de Winter die in 1937 café Dikke Dries opende. 

Ries was vooral betrokken bij de Nieuwe Dikke Dries aan het Oudkerkhof. Deze zaak ging in 1975 open en is nog steeds van de familie De Winter.

Zoon Dries de Winter schrijft op Facebook dat Ries donderdagmiddag is overleden: “Deze ouwe kroegbaas gaat zich aansluiten in de stamkroeg van de hemel, lieve papa veel plezier daar en die gasten hadden al een plekje aan de stamtafel gereserveerd, wat zal je weer een lol hebben met al die gasten!”

Wat denk je van dit verhaal?
Cafébaas Ries de Winter overleden

Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel

Historisch Beijerspand aan Achter Sint Pieter gaat open als boetiekhotel

Het bijzondere 17e-eeuws pand op Achter Sint Pieter 140 opent volgende maand als een boetiekhotel. In het gebouw zat jarenlang antiquariaat en veilinghuis Beijers, maar op 1 september opent een hotel met veel historische elementen die herinneren aan de geschiedenis van het pand.

Hotel Beijers wordt een boutique én antique hotel. “Bij Hotel Beijers stap je echt een andere wereld binnen en lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Toch is het hotel allesbehalve stoffig of oubollig, omdat er is gewerkt met gedurfde kleurencombinaties, bijzondere antiquiteiten en het hotel is voorzien van alle luxe en moderne gemakken van nu”, aldus Utrecht City Concepts, het bedrijf dat het hotel zal runnen.

De afgelopen jaren is het pand getransformeerd naar hotel met aandacht voor de historie van het pand. Zo is er een kamer met een enorme 18e-eeuwse schouw en is in een andere kamer het toilet gevestigd in de voormalige pruikenkamer.

Het hotel heeft 15 kamers en geen enkele kamer is hetzelfde; elke kamer is bovendien ingericht met bijzondere antiquiteiten, kleuren en kunst.

Het oude hoekpand werd in 2008 aangekocht door antiekhandelaar en monumentenliefhebber Bert Degenaar, die het opknapte. Degenaar heeft er, samen met zijn zakenpartner Reinier Brummelkamp, voor gezorgd dat de historie van het pand in ere is gehouden.

“Ik heb er eerst een kantoorgebouw van gemaakt, maar kreeg de kamers niet goed verhuurd”, vertelde hij eerder al aan DUIC.  Zijn aanvraag om er een hotel van te maken werd met open armen ontvangen. Om overlast voor de buurt te voorkomen werd er niet voorzien in een café- of restaurantfunctie.

Haveloozenschool

Het Beijerspand huisvestte ooit de Haveloozenschool met als doel ‘kinderen uit de volksklasse tot degelijke leden van de maatschappij op te kweeken’. De school bood kosteloos christelijk onderwijs aan, aan armoedige kinderen uit de achterbuurten. Daarna zat het Utrechtse antiquariaat Beijers in het pand.

Het bedrijf Utrecht City Concepts zal het stokje overnemen tijdens de opening op 1 september en het hotel gaan runnen. Zij hebben al ervaring met kleinschalige hotels in de stad zoals Mother Goose, Eye Hotel, Court Hotel, Hotel26 en Malie Hotel.

Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie

Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie

Sinds mei kun je terecht bij FIG Food en Gym Bar, een hippe plek waar je zowel kunt sporten als gezond eten en drinken. Een interessante combi, vonden we, dus namen we een kijkje.

FIG Food and Gym Bar is te vinden aan de Kaatstraat, op de begane grond van één van de gloednieuwe appartementencomplex die recent zijn opgeleverd. De bar zit precies bij de kruising met de Weerdsluis, zodat je een prima uitzicht hebt op de Stenen Brug die af en toe opengaat, op rijen naar ijsjes snakkende Utrechters voor Il Mulino en het drukke verkeer van en naar de Adelaarstraat.

Binnen heerst een ontspannen maar wakkere sfeer. Het pand is licht, er is een lange tafel met tijdschriften, er hangt een paar bokshandschoenen in een levensgrote boom en achterin hangt een houten schommel. Verder hangen er klimtouwen en doet de ooit door ons zo gevreesde ‘kast’ uit de gymzaal dienst als bankje. Het levert een mooie combinatie op van speelsheid en toewijding: hier mag (aan je lijf) gewerkt worden!

De hipheid spat van deze plaats af. Is het doordeweeks soms wat rustig met een enkele sporter die – sportlegging nog aan – blijft hangen voor een drankje; op deze zaterdag is het café goed gevuld. Er draait een lekker muziekje en de mooiste sapjes en salades passeren ons blikveld.

Witte tegel als schoteltje

We zijn erg benieuwd naar wat ons zal worden voorgeschoteld, en kiezen een cappuccino en een filterkoffie. De presentatie is alvast bijzonder: als ‘schoteltje’ gebruikt FIG een wit tegeltje dat van tevoren ruim wordt besprenkeld met kaneel, matcha poeder of een andere specerij. Het geeft een leuk effect, maar voegt niet veel toe. Bovendien moet je oppassen dat je niet je glas gedachteloos als kaneelstempel gebruikt.

Alle melkkoffies worden bij FIG standaard met havermelk geserveerd, al is er ook ‘gewoon’ koemelk te verkrijgen. Jildou is sowieso al fan van havermelk in haar koffie, vanwege de nootachtige smaak die perfect die van koffie aanvult. Deze havercappuccino smaakt heerlijk en komt in een mooi stoer glas. Ook de filterkoffie smaakt goed en is een fijne milde, doch stevige koffie om de dag mee te beginnen.

Geen shakeratoo

We besluiten niet te gaan voor de ‘shakeratoo’, ook al wordt ons enthousiast uitgelegd hoe opgeklopte espresso met amandelsiroop een speciaal effect heeft op de eiwitten in het drankje. Wij houden het even bij een americano en een thee, waar we net als de vorige keer een lekker citroenkoekje bij krijgen. De bestelling laat best even op zich wachten, dat is jammer, want zo druk is het ook weer niet. De thee valt helaas ook wat tegen. Hoewel de ober bij het glas heet water een heel creatief schaaltje serveert met munt, gember, citroen en sinaasappel – zodat je zelf je eigen thee kunt samenstellen – is de munt zwart uitgeslagen van oudheid en is de gember zo verschrompeld dat we niet denken dat die nog smaak af zal geven. Was dit vers geweest, dan waren we erg enthousiast. De americano is verder uitstekend en onderscheidt zich mooi van de filterkoffie in sterkte en smaak.

Groene thee-smaak

Het zoete aanbod van FIG is niet uitgebreid, maar met de kleine ‘bites’ van het Utrechtse SUE wel gevarieerd. We kiezen uit de selectie een ‘matcha latte cakeje’ en wafels met fruit. Over het matcha cakeje – een gifgroen blokje zonder gluten en zonder lactose – zijn onze meningen verdeeld. Jildou is fan van de groene thee-smaak, Jette allerminst. De wafel is meer een allemansvriend. Alle hapjes zijn een soort van gezond: op de kaart staat uitgebreid aangegeven wat je kunt nemen als je behoefte hebt aan koolhydraten of eiwitten. Je kunt er ook een biertje krijgen, maar dan wel met zoete aardappelfrietjes in plaats van bitterballen.

Al met al is een sportschool-café-combinatie best een origineel idee en de uitvoering op de Kaatstraat is fris en vernieuwend. De koffie krijgt van ons een dikke voldoende en met hier en daar wat puntjes op de i – iets snellere bediening, echt verse thee – de rest van de zaak ook.

Unique selling point: FIG weet op slimme wijze een sportschool en een café te verenigen tot een plek waar je je fijn en fit kunt voelen.
Afknapmomentje: de verse muntthee was helaas verre van vers te noemen.


3 vragen aan Elza Voorhorst, samen met Daan Smeltzer mede-eigenaar van FIG

Jullie zijn een sportschool en een café ineen, dat lijkt ons een bijzondere combinatie, of niet?

“Ja, we hebben het zelf nog niet op een andere plek gezien! Terwijl het eigenlijk niet eens een gekke combinatie is: eten en sporten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alsnog vereist het wel een cultuurswitch, hoor. Mensen moeten eraan wennen dat je na het sporten nog lekker even kunt blijven zitten voor een kopje koffie, en borrel of wat te eten. Je ziet ook dat veel meiden – er komen vooralsnog vooral vrouwen bij FIG – even blijven hangen en er echt een momentje voor zichzelf van maken. Daar zijn we erg blij mee: we willen een fijne plek zijn waar je op allerlei manieren fit kunt voelen.”

Is het café dan nu vooral gevuld met mensen die blijven hangen na een workout?

“Het wisselt een beetje wie met welk doel langskomt. We zijn wel ook op een gek moment geopend: begin mei is voor een sportschool natuurlijk niet het ideale moment om te beginnen, als de zomer al bijna voor de deur staat. Toch merken we nu dat het steeds drukker begint te worden. De lessen lopen goed en de sporters zijn enthousiast. Via die sporters krijgen we ook meer bekendheid. Maar het zijn zeker niet alleen die sporters die blijven hangen. We krijgen ook andere gasten over de vloer.”

Hebben jullie nog een missie of speciale plannen voor de toekomst?

“We zijn veel bezig met het verder ontwikkelen van ons aanbod: zo bieden we vanaf eind augustus ook buiten bootcamplessen aan. Daarnaast organiseren we evenementen waar we sport en eten combineren: we hadden onlangs een vrijdagavond met discoboksen, met proteïneshakes en oesters na afloop bijvoorbeeld. Ook hebben we in september een latin-avond gepland. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk speerpunt voor ons. Zo haalt een bedrijf ons afval apart op om er oesterzwammen op te kweken. We willen goed zijn voor de wereld, en voor onze gasten.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel
post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures