Het seinhuis Blauwkapel wordt gerenoveerd tot een koffiezaak. Het bijzondere gebouw bij de spoorwegovergang aan de Eykmanlaan in Tuindorp wordt al ja
Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’
Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’
  • 2019-11-10 07:36:06 1 maanden geleden
  • keer bekeken 4,727
0
gedeelde

Het seinhuis Blauwkapel wordt gerenoveerd tot een koffiezaak. Het bijzondere gebouw bij de spoorwegovergang aan de Eykmanlaan in Tuindorp wordt al jaren niet meer gebruikt, maar zal een horecazaak voor de buurt gaan worden.

De ondernemers van koffiezaak Meneer Peer aan de Bemuurde Weerd krijgen namelijk de sleutels van het monument. Het wordt hetzelfde concept: een lunchtentje met goede koffie en een huiselijke sfeer.

De vriendinnen Floor en Renske waren bijna 4 jaar geleden al geïnteresseerd in het bijzondere seinhuis Blauwkapel in hun zoektocht naar een lunchroom. “Er waren toen te veel vraagtekens en kwamen we uiteindelijk uit bij de Bemuurde Weerd”, vertelt Renske. “Inmiddels is er onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden zijn in het seinhuis en kunnen we vanaf morgen aan de slag! Het is een heel karakteristiek pandje en ik denk dat heel veel mensen het zonde vonden dat ze niet naar binnen kunnen gluren.”

De twee ondernemers werden door Stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) in opdracht van ProRail benaderd om een pitch te doen voor de nieuwe bestemming van het pand.

Het seinhuis bij het Utrechtse spoor in Blauwkapel moet geheel gerenoveerd worden en er moet ook een bestemmingswijziging worden aangevraagd. Als de bouwvergunningen ook zijn geregeld gaat de verbouwing pas echt van start. Renske: “Het wordt iets meer gemaakt. Het kan wel even duren maar we verwachten over een jaar open te kunnen gaan. Het wordt hetzelfde concept als bij Meneer Peer.”

Het Seinhuis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. Door de panoramische ramen op de eerste etage hadden treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die in zijn tijd veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Door de technische ontwikkeling is het seinhuis eind vorige eeuw niet meer nodig gebleken, omdat de aansturing van het spoorwegverkeer centraal geregeld werd.

Nieuwe bestemming voor iconisch bouwwerk

Veel van de voormalige seinhuizen zijn gesloopt, maar enkele zijn bewaard gebleven. Doordat het gebouw geen dienst meer doet voor het spoor is het de afgelopen periode in verval geraakt. Er is gezocht naar een toekomstbestendige bestemming en een daarbij passende koper.

“Die hebben we gevonden met Floor van Gurp en Renske van Kooten, initiatiefneemsters van de horecagelegenheid Meneer Peer aan de Weerdsluis in Utrecht”, aldus regiodirecteur Kees Rutten van ProRail. “We waren op zoek naar een partij om het Seinhuis aan over te dragen. Wel onder de voorwaarde het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich te nemen.” Het gebouw moest daarnaast een openbaar karakter krijgen zodat ook buurtbewoners en bezoekers van speeltuin de Pan van het Seinhuis kunnen profiteren. “Met de Dames Peer denken we dit gevonden te hebben.”

Uit de winterslaap

Arjan den Boer schreef in 2015 al eens voor DUIC over het bijzondere seinhuis. Hij vroeg zich toen af of het niet leuk zou zijn als het seinhuis Blauwkapel een kleinschalige horecafunctie krijgt. “Een kop koffie met een broodje en panoramisch uitzicht op de sporen, in de zomer vanaf een klein terras op de omloop? In de buurt zijn weinig van zulke gelegenheden, dus het zou een aanwinst zijn voor Tuindorp, Tuindorp Oost en het nabijgelegen deel van Overvecht. Het seinhuis zelf zou zo uit z’n winterslaap ontwaken.” Dat gaat nu dan jaren later daadwerkelijk gebeuren.

Wat denk je van dit verhaal?
Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Utrechtse brouwerij vandeStreek opent proeflokaal

Utrechtse brouwerij vandeStreek opent proeflokaal

Het Utrechtse biermerk vandeStreek opent een eigen proeflokaal bij de brouwerij in Overvecht. Het proeflokaal is op vrijdagen en zaterdagen geopend vanaf het openingsweekend op 11 en 12 oktober.

De eigenaren van vandeStreek vinden het mooi een proeflokaal toe te voegen aan het horeca-aanbod in Overvecht. Ronald van de Streek, één van de twee broers die de brouwerij oprichtte, vertelt daarover: “Al sinds we in 2017 de brouwerij in Overvecht openden, hebben we plannen om in dit pand ook horeca te bedrijven.”

Hij is blij dat het nu zover is: “Nu we dat eindelijk gaan doen, zijn we de eerste plek in dit deel van de stad waar je samen kan genieten van een goed glas bier, een spelletje en een portie bitterballen.”

Taproom

Op 11 en 12 oktober wordt de opening van het proeflokaal gevierd. Tijdens dit weekend kunnen gasten als eerste het bier uit een van de zestien gloednieuwe tapkranen zien stromen. Beide dagen is er een XXL-spelletjeshoek, dj’s en kunnen alle bezoekers collectief een nieuw vandeStreek-etiket ontwerpen.

Na het openingsweekend is het proeflokaal elke vrijdag en zaterdag open. Sander van de Streek vertelt wat er zo bijzonder is aan het horecagedeelte: “Vers bier vooral, want we kunnen bier tappen dat pas een uur daarvoor uit de tank is gekomen. De inspiratie hiervoor hebben we opgedaan in Amerika, daar heeft bijna elke craft-brouwerij wel een eigen taproom waar je vers bier van de tap drinkt met uitzicht op de ketels waarin ze gebrouwen zijn. Dat wilden we in onze eigen brouwerij ook.”

Daarnaast geven de broers elke zaterdag een rondleiding door de brouwerij en is het mogelijk om bijvoorbeeld verjaardagen in het proeflokaal te vieren.

Er komt een sushirestaurant aan het Domplein

Er komt een sushirestaurant aan het Domplein

Er komt een nieuw sushirestaurant aan het Domplein. Zaterdag opent Koi de eerste vestiging in Utrecht. Om dit te vieren kunnen bezoekers gratis sushi komen eten.

Koi opende in 2008 de eerste vestiging in Tilburg. Na uitbreiding naar Arnhem en Amersfoort opent de keten nu een vierde restaurant in Utrecht.

Tijdens de opening zijn er gratis hapjes van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het restaurant komt op nummer 2.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures