Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen worden per direct verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Anti-tabaksorganisatie Clean Air N
Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’
Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’
  • 2019-11-10 07:35:55 29 dag geleden
  • keer bekeken 4,398
0
gedeelde

Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen worden per direct verboden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Anti-tabaksorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft hiermee de zaak tegen de Nederlandse Staat gewonnen. Utrechtse restaurants en cafés die de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in rookruimtes moeten nu nieuwe oplossingen bedenken voor hun gasten. 

Volgens Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, is het een klap in het gezicht voor Utrechtse horecaondernemers: “Utrechtse rokers worden nu letterlijk op straat gezet. Dit is ook vervelend voor omwonenden en de omgeving. Mensen konden tot nu toe keurig binnen roken.”

Op welke manier de Utrechtse horecaondernemingen gaan anticiperen op het besluit van de Hoge Raad is nog niet duidelijk volgens Honing. “Daar zal de komende tijd veel over gediscussieerd worden. Maar we zullen ons aan de wet moeten houden.”

Overlast

Roy Rops, mede-eigenaar van Grand Café de Vrienden aan de Nobelstraat, vertelt dat het verbod al een tijdje in de lucht hing. Het café heeft, samen me onder andere KHN, al meerdere keren aangegeven dat een verbod voor problemen gaat zorgen. “We proberen nu de overlast voor de bewoners te beperken door iedereen zoveel mogelijk binnen te houden, maar dat gaat dus lastiger worden.” Een continue in- en uitloop gaat volgens Rops wellicht ook voor veiligheidsproblemen zorgen.

De rechtszaak werd in 2016 door CAN aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Na een eerder verloren hoger beroep is de Staat uiteindelijk in cassatie gegaan bij de hoogste rechter van Nederland, de Hoge Raad. De uitzonderingsregeling voor de horeca komt na het oordeel direct te vervallen. In 2018 spraken verschillende horecaondernemers al hun zorgen uit over een eventueel verbod op rookruimtes.

Handhaven

Het lijkt er niet op dat het verbod direct gehandhaafd zal worden. KHN roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om eerst in gesprek te gaan met de horeca. De NVWA laat weten de uitspraak eerst te gaan bestuderen.

Wat denk je van dit verhaal?
Rookruimtes per direct verboden: ‘Rokers worden letterlijk op straat gezet’

Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants

Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants

Symbool invoegen – zoeken, zoeken, zoeken. We willen namelijk de naam van Utrechts nieuwste koffiebar MØS (ah! Daar is ‘ie) wel correct spellen natuurlijk. En correct testen uiteraard! Dus hup, op naar de Vogelenbuurt.

U had ‘m vast al door. Een koffietentje dat MØS heet (spreek uit: ‘Mus’, op z’n Scandinavisch) in de Vogelenbuurt: dat kan geen toeval zijn. De leuke woordspeling straalt ons vanaf een groot houten naambord al toe, wanneer we de rotonde vanaf de Weerdsingel op komen fietsen. MØS zit op de hoek van de Kievitstraat en de Koekoekstraat in een stijlvol, licht en haast art-deco pand. Je vraagt je bijna af waarom nog geen andere horecaondernemer hier brood in heeft gezien.

MØS is sinds 1 augustus elke dag van de week geopend en heeft behalve een Scandinavische naam, ook een interieur dat zo in Kopenhagen, Göteborg of Stockholm zou kunnen opduiken. Het is strak en heeft weinig poespas of tierelantijntjes, overigens zonder ongezellig te worden. We zouden zeggen: denk The Village op de Voorstraat, maar dan wat liever. Iets minder ruwe onbewerkte muren, iets meer kussentjes – dat werk.

Beeldige rotan kuipstoeltjes

We kiezen voor een plekje onder het twee meter brede krijtbordmenu, waar twee beeldige ronde rotan kuipstoeltjes staan opgesteld. Alsof ze op ons stonden te wachten. Het is overigens al best druk bij MØS. De twee bij elkaar getrokken pandjes vullen zich goed met laptopwerkers, bijkletsende buurtgenoten en moeders met kinderwagen, terwijl het toch pas week drie is als wij de koffiebar bezoeken. “De buurt zat best op zo’n koffiebar dichtbij te wachten”, zal bedrijfsleider Marleen even later zeggen.

We bestellen een cappuccino en een flat white met havermelk (een cappuccino met extra shot espresso). MØS werkt met koffiebonen van de Utrechtse koffiebrander Keen Coffee. Onze bestelling komt in leuk servies, zo zien we meteen, maar de cappuccino krijgt geen voldoende. We vragen ons bijna af of er wel een espresso in zat, zo melkig is het. Het schuim is dun en snel verdwenen. De flat white is dan weer een andere ervaring: daar is wél duidelijk een koffiesmaak te proeven, die juist perfect combineert met de nootachtige smaak van havermelk. We realiseren ons dat het bij een nieuwe koffiebar lastig is om het personeel allemaal in één keer goede koffie te laten zetten – maar de cappuccino was een kleine misser.

Sponzig en vet

Snel over naar de sweets. We constateren blij hummend dat we een ‘keilekker knapperig croissantje’ te pakken hebben (tja, Brabantse roots komen bij primaire emoties onvermijdelijk naar boven). De andere bestelling, een stuk worteltaart, hebben we al op voordat de tweede ronde koffie arriveert. Oeps! De taart is een beetje een sponzig en vet, maar niet té machtig. En dan hebben we nog de lekkere tosti’s, toast en andere taartjes terzijde laten liggen. De menukaart is absoluut hongerigmakend en maakt ons vooral nieuwsgierig naar hoe een lunch hier zou zijn.

Met een gevulde maag komt deel twee van onze koffiebestelling op tafel: een americano en een mok filterkoffie. Die laatste is ‘een sloot’ – in de positieve zin van het woord – stevige koffie die niet waterig is: pluspunten! De americano is ook fijn sterk, bitter en zurig, maar toch mild: dat hebben ze goed gedaan. De koffiezetvaardigheden van het personeel variëren dus nog, maar de vraag is of je dat een net startende zaak helemaal kwalijk kunt nemen. De Vogelenbuurt, waar het nog niet barst van de koffietentjes, is met MØS in ieder geval een frisse en leuke aanwinst rijker.

Unique selling point: Een sfeervolle strakke zaak met een menukaart die je doet watertanden.
Afknapmomentje: De melkige cappuccino met dun schuim.


Drie vragen aan bedrijfsleider Marleen Langevoort.

We begrepen dat vier jongens de oprichters zijn van MØS Coffeebar. Hoe zit dat precies?
“Klopt, de eigenaren hebben in het verleden hier hun kantoor gehad maar omdat ze merkten dat de buurt behoefte had aan een plaats om samen te komen, zijn ze op het idee gekomen om hier een koffiebar te starten. Na een lang proces met de gemeente is het ze gelukt om alles rond te krijgen. Eén van hen is een vriend van mij en vertelde over hun plannen om een koffiezaak op te zetten. Ik reageerde enthousiast dat ik daar best een dagje in de week zou willen komen werken. Uiteindelijk hebben ze me gevraagd als bedrijfsleider. De jongens zijn er wel erg bij betrokken hoor. Ze komen vaak even buurten en als het druk is, springen ze bij.”

Jullie noemen MØS een ‘specialty coffee bar’. Legt dat de lat hoog?
“Ja, best wel. We streven echt naar hoogwaardige, kwalitatief goede koffie. Daarom werken we ook samen met KEEN Coffee. Voordat we open gingen zijn zij langs geweest om een cursus te geven aan al onze medewerkers. Goed koffiezetten is een vak, daar werken we nu hard aan. Het kan op sommige punten nog beter, maar voor een eerste maand ben ik best tevreden.”

Wat was in die eerste maand een hoogtepunt?
“Ik denk dat het twee weken geleden was, op een doordeweekse dag waarop het al behoorlijk druk was. Ook al zitten we er nog maar pas, we hebben ondertussen al een clubje vaste klanten opgebouwd. En, dat vond ik zo grappig, er zat iemand op onze bank met een tosti en een ijskoffie op zijn laptop Netflix te kijken. Dat iemand zich zo op zijn gemak voelt om dat te doen, vond ik echt heel leuk om te zien.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel
Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw

Is Utrecht klaar voor een rooftop-restaurant? Plan voor dak Intersport-gebouw

Er is een plan om het dak van het Intersport-gebouw aan de Potterstraat om te toveren tot een rooftop-resaurant. Eerst zal de gevel van het hele gebouw, uit jaren ’20 van de vorige eeuw, in oude staat hersteld worden. Het restaurant is een initiatief van de bekende Utrechtse horecaondernemer Sidney Rubens. Maar eerst moet de gemeente nog kijken wat ze van het plan vinden.

Bijzondere horeca op bijzondere locaties, zowel de gemeente Utrecht als de lokale politiek zijn hier een voorstander van. Dit soort initiatieven hebben dan ook een eigen hoofdstuk in de Ontwikkelingskader Horeca van de gemeente Utrecht. Maar wat precies ‘bijzonder’ is, is natuurlijk een afweging. Een rooftop-restaurant op deze locatie is dat zeker, zo meent Sidney Rubens.

Legendarisch

Wat veel Utrechters kennen als het Intersport-pand was heel lang een legendarisch restaurant. In het pand opende in 1930 Heck’s, wat na de oorlog Ruteck’s ging heten. Arjan den Boer schreef al eens uitgebreid over het gebouw. Toen na de omstreden sluiting van het restaurant in de jaren zestig een sportzaak het pand betrok, ging de oorspronkelijke allure van het gebouw verloren. “De toren is onlangs gerenoveerd. Zou er ook weer licht gaan branden?”, vroeg Den Boer zich af.

Dit lijkt zomaar werkelijkheid te kunnen worden. Er ligt een plan om er een rooftop-restaurant te openen en dan ook meteen de gevel van het pand in oude staat te herstellen. De Intersport kan gewoon in het gebouw blijven zitten. Initiatiefnemer Rubens is in Utrecht onder andere bekend van Roost aan de Singel en Brass.

Hij heeft al eerder bij de gemeente gepeild of een rooftop-restaurant op deze plek mogelijk was maar kreeg toen van de afdeling economische zaken geen positief antwoord. Het was ook in de tijd dat er door de gemeente gewerkt werd aan een nieuwe visie voor de horeca in Utrecht. Rubens besloot zich er niet bij neer te leggen: “Het is een bijzonder plan op een hele bijzondere plek, dus daar is plek voor.”

Profiel 12

In de nieuwe visie van de gemeente is een speciaal hoofdstuk opgenomen. Het zogenoemde Profiel 12 gaat over spraakmakende horeca op bijzondere locaties in de stad. De gemeente verleent speciale medewerking aan dit soort plannen.

Rubens vertelt: “Ook ik vind dat de stad op sommige plekken vol begint te raken met horeca en dat we aan spreiding moeten doen. Er hoeft dus niet nog een hamburgerketen of pizzeria bij. Maar voor de stad draagt het wel iets bij als we een rooftop-restaurant openen. Daarbij heb je er op straatniveau helemaal geen last van dat men op het dak, met een mooi uitzicht, aan het eten is.”

Ook de lokale politiek wil nu van de gemeente meer opheldering krijgen over Profiel 12. Rubens heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met verschillende partijen. CDA, D66, PvdA en de VVD vragen nu aan de gemeente of een rooftop-restaurant op de locatie past binnen dit profiel van ‘bijzondere horeca op bijzondere locaties’. Daarnaast willen ze weten wat de ervaringen van de gemeente zijn, sinds de invoering van de nieuwe horecavisie in 2018, met Profiel 12.

Rubens wacht eerst de antwoorden van de gemeente af, maar heeft er ook vertrouwen in: “We moeten dit gewoon rond kunnen krijgen.”

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures