Het bloem voor de churros moet nog uit Spanje komen en er wordt nog hard gewerkt in het pand aan het Stadhuisplein. Maar in november openen twee vrie
Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht
Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht
  • 2019-11-10 07:35:41 2 maanden geleden
  • keer bekeken 4,634
0
gedeelde

Het bloem voor de churros moet nog uit Spanje komen en er wordt nog hard gewerkt in het pand aan het Stadhuisplein. Maar in november openen twee vrienden uit Londen hier Papi Churro. De twee begonnen met een foodtruck, maar gaan nu verder met een vaste zaak in het hart van Utrecht.

De Spaanse zoete lekkernij churros is al wel bekend in Nederland, maar speciale zaken volledig gericht op het donutachtige product zijn er nog niet in Utrecht.

De twee Engelse vrienden Harry Thorogood en Jacob Melleney hadden altijd al de droom om een eigen zaak te hebben. Ze ontmoetten elkaar tijdens het werken in een bar in een wintersportgebied in de Alpen en samen fantaseerden ze over een eigen plek.

Festival

Die droom werd nog even uitgesteld toen ze kwamen te werken bij het Nederlandse foodtruckfestival TREK. Hier kwamen ze terecht door een bevriend contact in het wintersportgebied. Toen de twee op het foodtruckfestival werkten kwamen ze op het idee om, in plaats van een zaak te openen, een eigen foodtruck te bouwen.

“In Londen waren er al speciaalzaken voor churros, maar hier ontbrak het op foodtruckfestivals. Het was een mooie aanvulling”, vertellen de twee. Samen gingen ze aan de slag en bouwden zelf een foodtruck, eerst een kleine bakfiets maar later een grotere variant.

De churro-foodtruck werd een succes. De afgelopen jaren reisden ze door Nederland en Engeland: “Er staan altijd lange rijen, op sommige festivals komen mensen speciaal voor onze churros.” Hoewel de foodtruck een succes is, heeft het ook beperkingen. “Er is natuurlijk beperkte ruimte om het concept uit te breiden en we zijn ook heel afhankelijk van het succes van een festival of het weer.”

Utrecht

De foodtruckeigenaren besloten daarom om toch maar weer serieus te kijken naar hun droom om een eigen zaak te openen en kwamen in Utrecht uit. Jacob had namelijk een Nederlandse vriendin uit Utrecht. “Maar we vinden vooral de sfeer in de stad heel fijn. Het is levendig, maar niet te druk zoals Amsterdam. Niet alleen voor het concept is het een prettige stad maar ook om in te wonen.”

Na een zoektocht door Utrecht kwamen de ondernemers uit bij het pand aan het Stadhuisplein. Voorheen zat hier De Burgemeester, maar de eigenaren stopten ermee en de zaak kwam leeg te staan. Zoals gezegd draait het bij Papi Churro om churros, een gefrituurd deeggerecht waar verschillende toppings op worden gedaan. Omdat de twee nu meer ruimte hebben gaan ze ook verschillende koffies schenken en serveren. Bijzonder is ook de nitro-koffie, waarbij stikstof wordt gebruikt waardoor de koffie een stuk romiger wordt.

De komende weken wordt er nog verbouwd, in november moet Papi Churro openen.

Wat denk je van dit verhaal?
Twee vrienden uit Londen openen Papi Churro aan Stadhuisplein in Utrecht

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Verbod rookruimtes horeca gaat 1 april in

Het verbod op rookruimtes in de horeca gaat vanaf 1 april 2020 gehandhaafd worden. Dat betekent dat alle rookruimtes in cafés, poppodia en coffeeshops in Utrecht vanaf dat moment gesloten moeten zijn.

Rookruimtes in Nederlandse horecaondernemingen zijn sinds september eigenlijk al verboden. Toen besloot de Hoge Raad dat de rookruimtes allemaal dicht moeten. Wel werd duidelijk dat het verbod niet meteen gehandhaafd zou worden.

Nu is bekend geworden dat het verbod vanaf 1 april 2020 gehandhaafd gaat worden. Sommige horecaondernemingen in Utrecht, zoals poppodium De Helling, hebben de rookruimte al verwijderd. In andere zaken staan de ruimtes nog regelmatig blauw door rokende bezoekers.

Critici zijn bang voor extra geluidsoverlast doordat rokers nu op straat moeten staan. De voorstanders zijn blij dat roken verder wordt teruggedrongen.

TivoliVredenburg

Ook TivoliVredenburg heeft nog meerdere ruimtes waar bezoekers samengepakt een sigaretje roken. Er hangen wel al briefjes dat de rookcabines opgeheven gaan worden.

Eva Huisman van TivoliVredenburg vertelt: “We zijn blij dat we nu tot april hebben om ons goed voor te bereiden op het verbod. Alle inpandige rookruimtes gaan we sluiten. Gelukkig hebben we een aantal rookbalkons. We gaan de komende maanden gebruiken om te kijken hoe we de bezoekers zo goed mogelijk naar deze plekken kunnen leiden.”

Want TivoliVredenburg begrijpt dat het ook lastig kan zijn als grote groepen rokers voortaan op straat moeten staan: “Dat willen we natuurlijk voorkomen, dat kan voor overlast zorgen. We gaan uiteraard ook met de gemeente nog in gesprek hoe we dit het beste kunnen vormgeven, maar wij hebben gelukkig de balkons.”

Door het verwijderen van de rookruimtes komt er uiteraard ook weer wat ruimte vrij in het pand. Huisman: “We gaan de komende maanden ook gebruiken om na te denken over wat we met deze ruimtes gaan doen.”

Coffeeshop

Van oudsher wordt er in coffeeshops natuurlijk ook veel gerookt. Ook daar gaat het verbod op rookruimtes gehandhaafd worden. Het gaat echter om een verbod op tabak. De coffeeshops in Utrecht moeten nu gaan bedenken of ze alleen een afhaallocatie worden, of dat ze het roken van tabak gaan verbieden.

Coffeeshop Hii/Lo aan de Croeselaan licht toe: “Wiet kan ook puur gerookt worden, of met takabsvervangers of verdampt worden. Wij gaan de komende tijd onderzoeken hoe we met het verbod om willen gaan.”

Koninklijke Horeca Nederland

DUIC sprak Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Utrecht, al eerder over het verbod. Hij heeft nog steeds dezelfde mening: “Utrechtse rokers worden nu letterlijk op straat gezet. Dit is ook vervelend voor omwonenden en de omgeving. Mensen konden tot nu toe keurig binnen roken maar moeten vanaf 1 april de straat op, daar kan zeker overlast door komen.”

 

Jette en Jildou drinken koffie bij rose&vanilla

Jette en Jildou drinken koffie bij rose&vanilla

Veel herfstiger kan het niet: diep onder onze capuchons verstopt waaien we natgeregend rose&vanilla binnen. Deze taartenmaker annex koffietent aan het begin van de Amsterdamsestraatweg blijkt op deze gure zondag gelukkig het perfecte toevluchtsoord. 

Rose&vanilla kenden we tot nu toe vooral van de veganistische, gluten- of lactosevrije cakejes en taarten die we in andere koffiezaakjes geproefd hebben. Een slim concept, want niet iedereen heeft de ruimte om zelf dit soort lekkernijen te bakken. Sinds een jaar of twee heeft de bakkerij zelf een plek om het gehele assortiment te proeven: net buiten het centrum, op de hoek tegenover de Ekoplaza op de Amsterdamse Straatweg.

Direct na de deur volgt een toonbank die je alvast het water in de mond doet lopen. De taarten in de vitrine zien er prachtig uit, en we vragen dan ook spontaan een rondleiding. Als we eenmaal onze ogen af kunnen wenden van al dat lekkers, zien we een knus ingericht zaakje dat niet te popperig is. Er staan simpele tafels en stoeltjes, handig neergezet voor maximale capaciteit.

Pittige kost

We nemen plaats bij het raam, uitkijkend op de altijd fascinerende Straatweg, en genieten van het feit dat we even niet één van die doorweekte fietsers zijn die we voorbij zien snellen. We bestellen een cappuccino en een flat white met havermelk. Het valt ons op dat de koffie lekker sterk is. Pittige kost, bij rose&vanilla! De flat white komt zonder het gebruikelijke melkschuim, waardoor het een soort dubbele espresso met een slokje melk wordt. Iets té pittig, naar onze smaak. Ook de cappuccino is stevig van smaak, ware het niet dat het melkschuim juist slap is. Tot slot is ook de americano loeisterk, maar na twee slokken om te wennen, blijkt de smaak prima op orde.

Van het uitgebreide zoete assortiment kiezen we een selectie van vier klassieke cakejes – het bekendste product van rose&vanilla. Daarnaast nemen we een lactosevrije cheesecake met kokos en citroen, spannend! De luchtigheid van boter en melk ontbreekt hier en daar, al wordt dit gemis goed opgevangen door de goed te proeven smaken van kokos en citroen. De cakejes gaan prima samen met de sterke koffie en het blijkt leuk om te bedenken wat het verschil tussen alle varianten is: we proeven kokos, amandel, stukjes chocola, mmm. Leuk, simpel en vooral: niet te droog. Als we niet wisten dat hier geen lactose, gluten of suiker in zat, hadden we het niet geraden.

Mini-worteltaart 

Ondertussen laten we een heerlijk arsenaal aan lekkers liggen, waarbij we nog een bijzondere vermelding willen maken voor de mini-worteltaart. Dit ronde exemplaar van zo’n drie centimeter doorsnee ziet er wel superschattig uit. Daar komen we nog eens voor terug.

Het is leuk om te zien hoe druk het is op deze druilerige zondagmiddag. Maar voor het zaakje blijkt het nog niet genoeg: op de toonbank van Rose & Vanilla staat een trots bordje met de vermelding ‘Crowdfunding 200%!’. Het opgehaalde bedrag zal worden ingezet voor een uitbreiding van de bakkerij, wordt ons verteld. Dat lijkt ons een uitstekend plan, want wat die taartjes betreft zijn wij nog lang niet uitgegeten.

Unique selling point: spannend en prachtig ogend lekkers met aandacht voor allergieën en speciale wensen.

Afknapmomentje: qua melkschuim hebben we betere dagen gekend.

Drie vragen aan Erik de Wit, samen met zijn vrouw Daphne eigenaar van rose&vanilla 

Lekkere taartjes maken zonder gluten en lactose: dat klinkt als een onmogelijke opgave. 

“Het is niet eenvoudig nee. In de klassieke patisserie zijn suiker, room, boter en gluten tarwemeel de belangrijkste elementen: dat gebruiken wij allemaal niet in onze taartjes. We hebben al experimenterend alternatieven gezocht om tóch een lekker taartje bij je koffie te maken, bijvoorbeeld door te werken met amandelmeel en kokosvet. Onze inspiratiebron is onze jongste dochter geweest; ze bleek bij haar geboorte overgevoelig voor lactose en gluten. Daphne wilde iets lekkers voor haar maken, want alle gluten- en lactosevrije baksels in die tijd smaakten nergens naar. In de eerste cake zat rozenwater en vanille; vandaar de naam.”

Hoe zijn jullie van bakken voor jullie dochter naar een professionele bakkerij gegaan? 

“Het begon met de kleine cakejes die nog steeds in ons assortiment zitten. Daphne heeft ze laten proeven aan Ton, eigenaar van de Bakkerswinkel op de Plompetorengracht. Hij was onder de indruk en wilde de cakejes in zijn winkel gaan verkopen. Toen heeft Daphne een grotere keuken gehuurd en is het bedrijf steeds verder gegroeid. Nu hebben we meer dan 150 verkooppunten door het hele land en een taartencafé op de Amsterdamsestraatweg. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik ook in het bedrijf gekomen.”

Merk je dat mensen tegenwoordig meer openstaan voor gluten- en lactosevrije baksels? 

“Jazeker. Ik denk dat we aan het begin van een smaakrevolutie staan. Sowieso waren we al in trek bij mensen die een gluten- of lactose-intolerantie hebben en bij ons zonder zorgen een taartje kunnen eten. Maar daarnaast zien we de groep mensen die meer variatie wil en soms veganistisch wil eten groter en groter en worden. Zij weten ons gelukkig óók goed te vinden; daar zijn we heel blij mee.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel
post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasingAgency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures