Inflatie eurozone stijgt voor de derde maand op rij
We hebben er even op moeten wachten, maar het Europese statistiekbureau Eurostat heeft eindelijk het inflatiecijfer voor december gepubliceerd. En wat blijkt? De inflatie in de eurozone is afgelopen maand voor de derde keer op rij toegenomen. Key tak
We hebben er even op moeten wachten, maar het Europese statistiekbureau Eurostat heeft eindelijk het inflatiecijfer voor december gepubliceerd. En wat blijkt? De inflatie in de eurozone is afgelopen maand voor de derde keer op rij toegenomen.
Key takeaways
- De inflatie in de eurozone kwam in december uit op 2,4 procent (op jaarbasis).
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – bleef steken op 2,7 procent.
- De energieprijzen liggen aan de basis van de oplopende inflatie. Die is niet langer negatief.
In het nieuws: De consumentenprijzen in de eurozone zijn afgelopen maand gestegen met gemiddeld 2,4 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder.
- Het is de derde maand op rij dat de inflatie toeneemt. In november bedroeg die 2,2 procent.
- De inflatie heeft dit jaar bijna elke maand de kaap van 2 procent gerond. September was een uitzondering. Toen kwam de geldontwaarding uit op 1,7 procent.
- De kerninflatie – die geen rekening houdt met onbewerkte voedingsmiddelen, energie, tabak en alcohol – bleef dan weer steken op 2,7 procent.
Stijgende energieprijzen geven inflatie boost
Details: De energieprijzen liggen aan de basis van de oplopende inflatie.
- De voorbije maanden was de energie-inflatie altijd negatief. Daar is in december verandering ingekomen. Tijdens de laatste maand van 2024 zijn de Europese gas- en elektriciteitsprijzen met gemiddeld 0,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In november waren die nog gedaald met 2 procent.
- De prijzen zijn op maandbasis met 0,6 procent gestegen.
- Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, verwacht dat er de komende maanden een vervolg zal gegeven worden aan die opwaartse trend.
- “De aardgasprijzen liggen nu meer dan 50 procent hoger dan een jaar geleden en de olieprijzen dalen niet meer. Energie zal dus een aanzienlijk opwaarts risico vormen voor de inflatie in het eerste kwartaal”, klinkt het.
Opgemerkt: Ook de diensteninflatie is gestegen. Die bedroeg in december 4 procent (op jaarbasis), tegenover 3,9 procent in november.
- “Verschillende indicatoren, waaronder de PMI-index, wijzen erop dat de opwaartse prijsdruk in de dienstensector aanzienlijk blijft als gevolg van de nog steeds sterke loonstijgingen en de hogere prijsstelling door dienstverlenende bedrijven”, aldus Vanden Houte. “Hoewel we verwachten dat de loonstijging in de tweede helft van het jaar zal vertragen door een verzwakkende arbeidsmarkt, zal de inflatie in de dienstensector in de eerste helft van het jaar waarschijnlijk boven de 3,5 procent blijven.”
Wat gaat de ECB doen?
Vooruitblik: De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) komen op 30 januari voor de eerste keer dit jaar bijeen om het geldbeleid te bespreken.
- Het is onduidelijk of ECB-voorzitter dan opnieuw een renteknip zal aankondigen. De hoofdeconoom van ING België is er hoe dan ook van overtuigd dat de inflatie in de eurozone de komende maanden zal toenemen, wat de druk vergroot om het geldbeleid te versoepelen.
- Toch verwacht Vanden Houtte niet dat de monetaire instelling dit jaar een versnelling hoger zal schakelen.
- “We verwachten nog steeds dat de ECB doorgaat met het verlagen van de rente, maar het is onwaarschijnlijk dat het tempo van de versoepeling zal versnellen. Degenen die beweren dat de ECB “achter de feiten aanloopt”, zouden daarom wel eens verder teleurgesteld kunnen worden”, luidt zijn analyse.