Rusland stopt gaslevering aan Transnistriƫ
Key takeaways De door Moskou gesteunde afgescheiden regio Transnistriƫ in Moldaviƫ wordt geconfronteerd met een steeds diepere crisis nu Rusland de levering van aardgas heeft stopgezet, waardoor honderdduizenden mensen zonder verwarming en elektricit
Key takeaways
- Rusland heeft de levering van aardgas aan Transnistrië stopgezet, waardoor honderdduizenden mensen zonder verwarming en elektriciteit komen te zitten.
- De maatregel wordt gezien als een doelbewuste poging van Rusland om Moldavië economisch en sociaal te destabiliseren in de aanloop naar verkiezingen.
- Als Moldavië niet langer afhankelijk is van Russisch gas, kan dit de feitelijke onafhankelijkheid van Transnistrië opheffen.
De door Moskou gesteunde afgescheiden regio Transnistrië in Moldavië wordt geconfronteerd met een steeds diepere crisis nu Rusland de levering van aardgas heeft stopgezet, waardoor honderdduizenden mensen zonder verwarming en elektriciteit komen te zitten bij dalende temperaturen. De lokale autoriteiten hebben zich gedwongen gezien om de warmwatervoorziening en verwarming van appartementen te beperken en de bewoners aan te sporen om maatregelen te nemen tegen de kou. Dit meldt Politico.
Deze maatregel van Gazprom, de energiegigant van de Russische staat, volgt op het aflopen van een langlopende doorvoerovereenkomst die gasexport via Oekraïense pijpleidingen mogelijk maakte. Moldavische functionarissen zien deze actie als een doelbewuste poging van Rusland om het land economisch en sociaal te destabiliseren. Ze beweren dat Rusland de hervormingsgezinde regering wil verzwakken in de aanloop naar verkiezingen en politieke druk wil uitoefenen om de pro-Russische krachten weer aan de macht te krijgen.
De Europese reactie
Moldavië, sinds het begin van het conflict een trouwe supporter van Oekraïne en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, houdt vol dat dit geen energiecrisis is, maar een gefabriceerde veiligheidscrisis met als doel de parlementsverkiezingen van 2025 te beïnvloeden. De regering van president Maia Sandu, die in de zomer voor een nieuwe cruciale landelijke stemming staat na een nipt referendum over toetreding tot de EU dat werd ontsierd door beschuldigingen van Russische inmenging, heeft humanitaire hulp aangeboden aan Transnistrië. Naar verluidt hebben de lokale leiders de hulp echter geweigerd.
De geopolitieke betekenis
Europese beleidsmakers zien Transnistrië als een belangrijk obstakel voor het EU-lidmaatschap van Moldavië vanwege de aanwezigheid van meer dan duizend Russische troepen in de separatistische regio. Het afgescheiden gebied kreeg voorheen gesubsidieerde toegang tot gas via een door het Kremlin gesteunde overeenkomst die het in staat stelde elektriciteit te verkopen aan de rest van Moldavië, waarmee salarissen en pensioenen in Transnistrië werden gefinancierd.
Moldavische functionarissen hebben aangegeven dat het verbreken van de afhankelijkheid van Russisch gas de feitelijke onafhankelijkheid van Transnistrië zou kunnen opheffen. De situatie benadrukt de complexe geopolitieke dynamiek in de regio, waar energiezekerheid verweven raakt met politieke instabiliteit en internationale betrekkingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!