Zijn er lucratieve alternatieven voor de spaarrekeningen?
Veel banken hebben bij de start van het nieuwe jaar het mes gezet in de spaarrentes. Bij meer dan de helft van de spaarrekeningen moet je tevreden zijn met een spaarvergoeding die lager ligt dan 2 procent. Brengen alternatieven, zoals termijnrekening
Veel banken hebben bij de start van het nieuwe jaar het mes gezet in de spaarrentes. Bij meer dan de helft van de spaarrekeningen moet je tevreden zijn met een spaarvergoeding die lager ligt dan 2 procent. Brengen alternatieven, zoals termijnrekeningen en kasbons, meer geld in het laatje?
Key takeaways
- Almaar meer banken snoeien in de spaarrentes. De jongste renteknip staat op naam van Argenta.
- Ons land telt nog maar 1 spaarboekje met een rente van minstens 3 procent.
- Er bestaan veilige alternatieven voor het spaarboekje, zoals kasbons en termijnrekeningen, maar die brengen zelden meer op.
Context: De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in de zomer van 2024 voor de eerste keer in jaren de beleidsrente verlaagd. Sindsdien volgden nog drie renteverlagingen.
- De depositorente – de vergoeding die de banken ontvangen op de overtollige spaardeposito’s die ze parkeren bij de monetaire instelling – is in 2024 uiteindelijk gezakt van 4 naar 3 procent.
- Daardoor hebben de financiële instellingen nu zelf minder ruimte om hun spaarders een hoge spaarvergoeding uit te betalen.
Opgemerkt: Vandaag telt ons land slechts een spaarboekje dat gepaard gaat met rente van minstens 3 procent.
- Wie zijn geld op de Ritme-Spaarrekening van vdk bank parkeert, ontvangt een rente van 3,05 procent. Je kunt weliswaar maximaal 500 euro per maand sparen.
- De vergelijking van Spaargids.be leert ons bovendien dat je bij 35 van de 55 spaarrekeningen (voor volwassenen) tevreden moet zijn met een rente die lager ligt dan 2 procent.
Lucratievere formules dan de spaarrekeningen?
Zoom in: Er bestaan veilige alternatieven voor het spaarboekje, maar die brengen zelden meer op.
- Om te beginnen, zijn er de termijnrekeningen. Saver+ van de nichespeler Izola is de meest rendabele formule met een looptijd van een jaar. Wie zijn geld voor twaalf maanden vastklikt, ontvangt 2,9 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 2,03 procent.
- Je geld voor een langere periode vastklikken is ook geen oplossing. Wie zijn geld bijvoorbeeld tien jaar kan missen, krijgt in het beste geval een brutovergoeding van 2,8 procent, oftewel 1,96 procent. Dat is het geval voor de tienjarige termijnrekening van vdk bank.
- Ons land telt 20 spaarboekjes die meer opbrengen.
- Net zoals bij het spaarboekje wordt je kapitaal bij een faillissement van een bank door het depositogarantiestelsel beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling.
- Je geld voor een langere periode vastklikken is ook geen oplossing. Wie zijn geld bijvoorbeeld tien jaar kan missen, krijgt in het beste geval een brutovergoeding van 2,8 procent, oftewel 1,96 procent. Dat is het geval voor de tienjarige termijnrekening van vdk bank.
- Verschillende banken hebben het voorbije jaar ook de kasbons nieuw leven ingeblazen. Net zoals bij de termijnrekeningen stellen de opbrengsten eerder teleur.
- De eenjarige kasbons van Belfius en vdk bank zijn met een brutorente van 2,3 procent de meest rendabele kortlopende formules. Netto brengen de kasbons 1,61 procent op.
- 26 spaarboekjes zijn rendabeler.
- Net zoals bij de termijnrekeningen liggen de rentes niet of nauwelijks hoger als je voor een langere periode spaart. Vdk bank en Belfius brengen de meest rendabele kasbons met een looptijd van tien jaar aan de man. Die gaan gepaard met een brutorente van 2,4 procent, oftewel 1,68 procent netto.
- Ook in dit geval worden de deposito’s beschermd door het depositogarantiestelsel.
- De eenjarige kasbons van Belfius en vdk bank zijn met een brutorente van 2,3 procent de meest rendabele kortlopende formules. Netto brengen de kasbons 1,61 procent op.
- Het is ook mogelijk om je geld te parkeren op de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid. Die formule brengt sinds begin dit jaar 2,3 procent bruto in het laatje. Je moet wel nog 30 procent van de kapitaalopbrengsten afstaan aan de fiscus, waardoor het nettorendement 1,61 procent bedraagt.
- De rente op de e-DEPO-rekening was in april 2023 gestegen tot 3,1 procent bruto. De regering heeft toen beslist om het tarief te plafonneren op 2,5 procent. Die maatregel kwam er op vraag van het Agentschap van de Schuld. De overheidsinstelling waarschuwde dat de hogere rente een financieringsrisico voor de staat inhoudt. Sindsdien hebben de Belgen hun spaargeld massaal weggehaald van die rekening.
- In tegenstelling tot de spaarboekjes, termijnrekeningen en kasbons wordt het kapitaal niet beschermd door het depositogarantiestelsel. De Belgische overheid staat zelf garant. Kans is weliswaar zeer klein dat de staat over de kop gaat.
- Het is ook mogelijk om je kapitaal te beleggen, maar experts raden om enkel die weg in te slaan met geld dat je kunt missen. Bij beleggingen in bijvoorbeeld aandelen loop je immers het risico dat een deel van je geld in rook opgaat. Beleggen doe je bovendien voor een lange termijn.
De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.