Belgiƫ vraagt opnieuw uitstel aan EU voor begrotingsplan
De federale regering heeft in een brief aan de Europese Commissie nog maar eens uitstel gevraagd voor het indienen van zijn begrotingsplan. De vorige deadline daarvoor lag op 31 december, maar die is niet gehaald. Key Takeaways Omdat Belgiƫ de d
De federale regering heeft in een brief aan de Europese Commissie nog maar eens uitstel gevraagd voor het indienen van zijn begrotingsplan. De vorige deadline daarvoor lag op 31 december, maar die is niet gehaald.
Key Takeaways
- België heeft opnieuw de deadline gemist voor het indienen van een meerjarenbegroting bij de Europese Commissie.
- Daarom is op 26 december nog maar eens uitstel gevraagd.
- Door het oplopende begrotingstekort wordt ons land nauwgezet gevolgd door de Europese Commissie.
Omdat België de deadline van 31 december voor het indienen van een meerjarenbegroting heeft gemist, is er opnieuw uitstel gevraagd aan de Europese Commissie. Dat meldt De Tijd. Omdat er niet meteen een nieuwe federale regering in het vooruitzicht was, vroeg ons land een eerste keer uitstel op 24 september 2024. De zittende premier Alexander De Croo (Open Vld) had daarover een afspraak met formateur Bart De Wever (N-VA).
Ondertussen is de nieuwe deadline echter opnieuw niet gehaald en is er nog steeds geen nieuwe regering. Daarom heeft de Belgische EU-ambassadeur Peter Moors op 26 december opnieuw uitstel gevraagd. In die aanvraag staat de “hoop in staat te zijn het Belgische begrotingsplan op middellange termijn klaar te hebben”. Een exacte datum staat er niet in de brief, maar aangezien De Wever hoopt een nieuwe regering klaar te hebben tegen eind januari zal daarop gemikt worden voor de begroting.
Saneringstraject
Zo’n begrotingsplan is dringend nodig aangezien de Europese Commissie België in de “buitensporigtekortprocedure” plaatste door het grote oplopende begrotingstekort. Daardoor moet ons land een saneringstraject opstellen voor een periode van vier jaar.
Ons land wil dat laten uitstellen tot zeven jaar omdat het zo kan besparen en toch de nodige investeringen kan doen. De EU is bereid dat te aanvaarden als het gaat om een realitisch plan dat ambitieus genoeg is.