India bereikt historische mijlpaal in ruimtevaart
Key takeaways India lanceerde met succes zijn eerste ruimtemissie, SpaDeX, aan boord van de PSLV-C60 raket vanaf het Satish Dhawan Space Centre. Deze lancering markeert een belangrijke stap voor het Indiase ruimtevaartprogramma, waardoor India mogeli
Key takeaways
- India heeft met succes zijn eerste ruimtemissie, SpaDeX, gelanceerd.
- De succesvolle koppeltest wordt binnen een week verwacht, met een streefdatum rond 7 januari.
- Deze prestatie opent nieuwe mogelijkheden voor ISRO als lanceerpartner voor wereldwijde missies waarvoor koppelingsfaciliteiten of assemblage in de ruimte nodig zijn.
India lanceerde met succes zijn eerste ruimtemissie, SpaDeX, aan boord van de PSLV-C60 raket vanaf het Satish Dhawan Space Centre. Deze lancering markeert een belangrijke stap voor het Indiase ruimtevaartprogramma, waardoor India mogelijk het vierde land wordt dat deze geavanceerde technologische prestatie kan leveren.
Tijdens de missie worden twee kleine ruimtevaartuigen in een cirkelvormige baan van 470 kilometer gebracht. Een belangrijk doel is om de overdracht van elektrische energie tussen deze gekoppelde ruimtevaartuigen te demonstreren, een mogelijkheid die essentieel is voor toekomstige toepassingen zoals robotica in de ruimte en laadoperaties. Elke satelliet heeft een geavanceerde lading, waaronder een beeldvormingssysteem en een stralingsmonitor die is ontworpen om elektronen- en protonniveaus in de ruimte te meten, wat waardevolle gegevens oplevert voor toekomstige bemande ruimtemissies.
Kerndoelen en tijdlijn
De succesvolle koppeltest wordt binnen een week verwacht, met een streefdatum rond 7 januari. Als dit lukt, zal India de Verenigde Staten, Rusland en China vervoegen als de enige landen die in staat zijn om deze technologie te ontwikkelen en te testen. Deze lancering betekent een verschuiving in het Indiase ruimtevaartprogramma, waarbij de integratie en het testen van zowel de raket als de satellieten worden uitgevoerd door het privébedrijf Ananth Technologies in plaats van door een overheidsinstantie.
Implicaties voor toekomstig ruimteonderzoek
Afgezien van het nationale prestige, opent deze prestatie nieuwe wegen voor ISRO als lanceerpartner voor wereldwijde missies waarvoor koppelingsfaciliteiten of assemblage in de ruimte nodig zijn. De vierde trap van de PSLV-raket, die traditioneel als ruimteafval werd weggegooid, is omgebouwd tot een onbemand laboratorium in een baan om de aarde, wat India’s toewijding aan innovatieve en kosteneffectieve verkenning van de ruimte verder aantoont.
Op één lijn met toekomstige ambities
Deze missie sluit aan bij de ambitieuze ruimtevaartplannen van India, waaronder een bemande maanmissie in 2040. Met zijn snel vorderende ruimtevaartprogramma blijft India de kloof dichten met gevestigde wereldmachten op het gebied van ruimtevaart en het boeken van aanzienlijke vooruitgang op dit gebied.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!