Acht op de tien Belgische werknemers denkt dat ze niet zullen werken tot hun 66ste
Key takeaways Belgische werknemers en pensioenleeftijd Uit een recente studie van Securex blijkt dat acht op de tien Belgische werknemers denken dat ze niet zullen kunnen werken tot hun 66ste. Deze bevinding is zorgwekkend aangezien de wettelijke pen
Key takeaways
- Acht op de tien Belgische werknemers denken dat ze niet zullen kunnen werken tot hun 66ste.
- Een meerderheid (70,3 procent) van de werknemers van 55 jaar en ouder verklaart nog steeds dat ze niet professioneel actief zullen kunnen blijven tot hun 66ste.
- Slechts één op tien Belgische werknemers wil werken tot 66 jaar, terwijl slechts één op vijf denkt dat ze daartoe in staat zijn.
Belgische werknemers en pensioenleeftijd
Uit een recente studie van Securex blijkt dat acht op de tien Belgische werknemers denken dat ze niet zullen kunnen werken tot hun 66ste. Deze bevinding is zorgwekkend aangezien de wettelijke pensioenleeftijd in België op 1 februari 2025 naar 66 jaar gaat. Hoewel 55-plussers iets optimistischer zijn over langer werken in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, zegt een meerderheid (70,3 procent) nog steeds dat ze niet professioneel actief zullen kunnen blijven tot hun 66ste.
Uitdagingen en kansen
Interessant is dat de analyse aangeeft dat werknemers van 55 jaar en ouder steeds meer bereid zijn om te blijven werken omwille van factoren zoals minder fysiek veeleisende jobs, grotere flexibiliteit en meer autonomie, mogelijk vergemakkelijkt door telewerkopties. Maar hoog absenteïsme en micromanagementpraktijken die geen rekening houden met autonome motivatie hebben een negatieve invloed op hun vermogen om tot op latere leeftijd te blijven werken.
De kloof tussen wens en werkelijkheid
Ondanks het potentieel voor langere loopbanen, wil slechts één op tien Belgische werknemers (10,5 procent) werken tot 66 jaar, terwijl slechts één op vijf (19,6 procent) gelooft dat ze daartoe in staat zijn. Deze kloof benadrukt een aanzienlijk verschil tussen de gewenste en de wettelijk opgelegde pensioenleeftijd. Werknemers ouder dan 55 zijn van plan om gemiddeld met 63,2 jaar met pensioen te gaan, wat betekent dat ze 2,8 jaar langer zouden moeten werken dan hun voorkeur. Voor 29,4 procent van hen bedraagt dit verschil vijf jaar of meer.
Dit verschil onderstreept het belang van proactief management door werkgevers naarmate de wettelijke pensioenleeftijd stijgt. Het is van groot belang om een werkomgeving te creëren die autonomie, het gebruik van vaardigheden en de band tussen werknemers bevordert. Dit kan worden bereikt door regelmatige feedback en erkenning, actieve deelname aan gezamenlijke doelen tijdens de hele loopbaan, ook in latere stadia, en het vinden van een evenwicht tussen het welzijn van werknemers, taakaanpassing en professionele ontwikkelingskansen.
Werkgeversondersteuning
Door te investeren in trainingsprogramma’s, autonomie te bevorderen en passende ondersteuningssystemen te bieden die prioriteit geven aan zowel welzijn als motivatie, kunnen werkgevers effectief inspelen op de veranderende behoeften van hun werknemers in alle leeftijdsgroepen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!