Frequent verhuizende Nederlanders hinderen de integratie van vluchtelingen in Nederland
Key takeaways Recent onderzoek wijst op de negatieve gevolgen van frequente verhuizingen voor de integratie van vluchtelingen in Nederland. Uit een onderzoek dat zich richtte op Syrische vluchtelingen die tussen 2014 en 2016 aankwamen, bleek dat herh
Key takeaways
- Vrouwen die twee keer verhuisden hadden 34 procent minder kans op een baan.
- Mannen die drie of meer keer verhuisden, hadden problemen om hun uitkering af te bouwen.
- Frequente verhuizingen hielden zeven jaar na aankomst aan, wat de integratie belemmerde.
Recent onderzoek wijst op de negatieve gevolgen van frequente verhuizingen voor de integratie van vluchtelingen in Nederland. Uit een onderzoek dat zich richtte op Syrische vluchtelingen die tussen 2014 en 2016 aankwamen, bleek dat herhaalde verhuizingen hun vermogen om zich in de samenleving te integreren aanzienlijk belemmeren.
De bevindingen, uitgevoerd door een consortium waaronder het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum), de Erasmus Universiteit, het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), laten een duidelijke correlatie zien tussen verhuizingen en kansen op werk. Zo hadden vrouwen die twee keer moesten verhuizen 34 procent minder kans op een baan dan vrouwen die op dezelfde locatie bleven. Ook mannen die drie of meer keren verhuisden, ondervonden problemen bij de overgang naar een uitkering. Het onderzoek benadrukt dat deze gevolgen zelfs zeven jaar na aankomst blijven bestaan.
De noodzaak van alternatieve integratiestrategieën
De onderzoekers pleiten voor een korter verblijf in institutionele accommodaties en meer deelname aan zinvolle activiteiten om integratie te vergemakkelijken. Het huidige beleid van de rechtse regering om de basisaccommodatie uit te breiden en speciale kampen op te richten voor mensen met een verblijfsvergunning maar zonder huis, geeft echter aanleiding tot bezorgdheid.
Deze aanpak zou kunnen leiden tot langdurige verblijven in asielzoekerscentra met beperkte mogelijkheden voor betrokkenheid en ondersteuning, wat een succesvolle integratie verder zou belemmeren. Op dit moment heeft 55 procent van de ongeveer 165.000 Syriërs die in Nederland verblijven een baan, voornamelijk in sectoren als transport en horeca, die vaak gekenmerkt worden door lage lonen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!