‘Immigranten worden zo snel uitgezet als ze het land binnenkomen’ beloofde president Donald Trump maandag op Twitter. Daar maakte hij bekend dat vana

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen
Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen
  • 2019-06-18 18:40:02 4 maanden geleden
  • keer bekeken 2,966
13
gedeelde

‘Immigranten worden zo snel uitgezet als ze het land binnenkomen’ beloofde president Donald Trump maandag op Twitter. Daar maakte hij bekend dat vanaf volgende week immigratiedienst ICE gaat beginnen miljoenen illegalen op te pakken en te deporteren. Het is een aanscherping van Trumps profiel nu hij dinsdag zijn herverkiezingscampagne officieel aftrapt. Vier vragen en antwoorden over Trumps nieuwe uitzetbeleid.

Wat heeft Trump aangekondigd?

Op Twitter kondigde de president aan dat volgende week wordt begonnen met het oppakken en uitzetten van illegale immigranten. Hoe dat precies in zijn werk gaat is nog onbekend. Waarschijnlijk komen er grote acties van ICE, die overheidsinstantie ziet toe op de handhaving van de immigratieregels. ICE heeft voor het uitzetten van illegale immigranten een eigen politie-eenheid.

Dat Trump de plannen op Twitter zet is opvallend. Normaal blijven dit soort handhavingsacties geheim, zodat mensen zich niet kunnen voorbereiden. In 2018 dreigde Trump nog met vervolging van de burgemeester van de stad Oakland. Zij had inwoners van haar stad gewaarschuwd voor een ophanden zijnde actie van ICE.

Hoe komen illegale immigranten Amerika binnen?

De illegale immigranten komen op verschillende manieren Amerika binnen. Een bekende manier is het illegaal oversteken van de grens tussen Amerika en Mexico. Sinds het begin van dit jaar maakten steeds meer mensen gebruik van die route. Afgelopen mei werden meer dan 144.000 mensen aangehouden toen zij de grens overstaken. Dat is het hoogste aantal in een maand in elf jaar tijd.

Voor Trump is de massale oversteek bevestiging van zijn opvatting dat de Amerikaanse grens strenger moet worden bewaakt. Want met de bouw van zijn muur aan de grens wil het voorlopig nog niet vlotten.

Aan het begin van dit jaar riep Trump de noodtoestand aan de grens uit. Zo kan hij buiten de Democraten om het benodigde geld vrijmaken voor de grensmuur. De Democraten hebben de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en stemden niet in met de vijf miljard dollar die Trump eiste.

Of de grensmuur veel gaat oplossen – als die er komt – is maar de vraag. Een route die nog veel vaker wordt gebruikt dan de illegale oversteek van de grens is het ‘overstaying’ van visa’s: Mensen die legaal Amerika binnen komen via een visum blijven in het land in plaats van terug te keren wanneer het visum verloopt.

Volgens een studie over 2016 en 2017 maakten 62 procent van de illegale immigranten gebruik van deze methode, terwijl 38 procent illegaal de grens overstak.

Hoeveel illegalen zijn er nu in Amerika?

In totaal leven naar schatting 12 miljoen mensen illegaal in de Verenigde Staten. Zij zijn voornamelijk afkomstig uit Mexico en andere landen in Centraal-Amerika zoals Guatemala.

Tussen september 2017 en september 2018 werden iets meer dan 250.000 illegale immigranten Amerika uitgezet. Het hoogste aantal gedeporteerden sinds Trump president is, maar aanzienlijk lager dan onder zijn voorganger president Barack Obama.

Die stond bekend als ‘Deporter in chief’. In 2012 werden onder zijn leiding 409.849 mensen uitgezet. Sindsdien is het aantal gedeporteerden aanzienlijk afgenomen. Dat komt onder meer door bureaucratische problemen bij immigratiedienst ICE, maar ook omdat veel Democratisch gezinde steden en staten weigeren samen te werken met Trump. Met Obama werkten zij vaak wel samen.

Vorig jaar probeerde Trump immigranten nog af te schrikken door kinderen van hun ouders te scheiden aan de grens. Dat beleid leidde tot felle protesten, waarna het werd gestaakt.

Waarom is Trump opeens zo enthousiast over Mexico?

Trumps lof voor Mexico komt omdat de twee landen begin juni eindelijk een deal sloten over immigratie na hoogoplopende spanningen. In een tweet die daar kort aan vooraf ging prees Trump zelfs het land. Dat doet volgens hem ‘goed werk met het stoppen van mensen’ en maakt gebruik van de ‘strenge’ Mexicaanse immigratiewetten.

Voorafgaand aan de deal dreigde Trump een alsmaar hoger wordende importheffing op alle Mexicaanse producten te heffen als het land niet meer zou doen tegen de massale oversteek aan de grens.

Die dreigementen leken te helpen en Mexico beloofde de Verenigde Staten beterschap. Zo stuurt Mexico nu soldaten naar de eigen zuidelijke grens om de stroom aan migranten uit Centraal-Amerika daar al tegen te houden. Eerder deed Mexico weinig aan die controles.

Ook keren 10.000 immigranten die in de Verenigde Staten asiel hebben aangevraagd terug naar Mexico, om daar hun rechtszaak af te wachten.

Wat denk je van dit verhaal?
Zo trekt Trump ten strijde tegen miljoenen illegalen

ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht