Nederland maakt bezwaar tegen het voornemen van Shell en het Verenigd Koninkrijk om resten olie, chemicaliën, staal en beton van oude olieplatforms a

Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt

Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt

Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt

Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt

Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt
Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt
  • 2019-10-08 18:00:09 5 maanden geleden
  • keer bekeken 2,599
64
gedeelde

Nederland maakt bezwaar tegen het voornemen van Shell en het Verenigd Koninkrijk om resten olie, chemicaliën, staal en beton van oude olieplatforms achter te laten in de Noordzee. Dat heeft VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen bekendgemaakt aan de Tweede Kamer.

Nederland sluit zich hiermee aan bij de kritiek van Duitsland en de Europese Commissie op het plan. Volgende week is er in Londen overleg over de kwestie; alle Noordzeelanden zijn daarbij betrokken.

Het gaat om de onderdelen van de drie grote Brent-platforms die zich onder water bevinden in de buurt van de Shetland-eilanden, tussen Schotland en Noorwegen. De Brent-platforms bevinden zich in Brits territoriale wateren. De Noordzeelanden hebben in het zogenoemde OSPAR-verdrag afgesproken dat in principe alles wat olie- en gasmaatschappijen in de Noordzee hebben aangelegd, ook weer opgeruimd moet worden. Als een van de landen daarop een uitzondering wil maken, moeten alle andere landen geconsulteerd worden.

De Brent Spar voor de Noorse kust in 1995: er was veel verzet tegen het afzinken van dit platform EPA

De afspraken zijn aangescherpt na discussie over het afzinken van de Brent Spar van Shell in 1995. Shell is van mening dat de kans op schade aan natuur en milieu in de Noordzee groter is bij het verwijderen van het onderwaterdeel van de platforms en wil de resten daarom laten staan. Het zou bovendien levensgevaarlijk zijn voor de duikers die de opruimwerkzaamheden moeten gaan uitvoeren.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Technische Universiteit van Denemarken bij Kopenhagen de argumenten van Shell laten onderzoeken. Volgens de onderzoekers is het in principe mogelijk om ook de poten van het platform te verwijderen. Die werkzaamheden zijn veilig uit te voeren, zegt de universiteit.

Nederland pleit daarom bij het Verenigd Koninkrijk voor aanvullend onderzoek. Ondertussen maakt Nederland dus net als andere landen bezwaar tegen het plan.

In totaal moeten er de komende tientallen jaren nog 600 platforms opgeruimd worden op de Noordzee. De critici van het voornemen van Shell en het Verenigd Koninkrijk zijn bang dat een eventuele uitzondering voor de Brent-platforms een precedent kan vormen voor de manier waarop de platforms de komende decennia opgeruimd moeten worden.

Wat denk je van dit verhaal?
Nederland wil dat Shell olie en chemicaliën op de Noordzee opruimt

Jullie vragen over de nationale goudreserve van De Nederlandsche Bank

Gisteren kregen we veel reacties op ons verhaal over de verhuizing van het goud van de De Nederlandsche Bank. In dit artikel beantwoordt onze economisch duider Mathijs Bouman de drie belangrijkste vragen die lezers hadden.

Waarom moet de goudvoorraad verhuizen?

"Waarom precies, dat weet alleen De Nederlandsche Bank. Maar waarschijnlijk is het omdat het bankbiljettenbedrijf ook gaat verhuizen. Alle eurobiljetten in Nederland worden ingezameld, gecontroleerd en verdeeld vanuit het DNB-gebouw in het hart van Amsterdam. Dat gaat met waardetransporten en veel marechaussee op motoren die wegen en kruispunten stilleggen. Kortom: erg onhandig voor de stad en DNB".

"Daarom wil men dit verplaatsen naar een nieuw complex, inclusief kluis, dat wordt gebouwd op het defensieterrein New Amsterdam te Zeist. Om dubbele beveiliging te voorkomen, wat denk ik de reden is, is het logisch dan ook het goud te verplaatsen naar de nieuwe kluis."

Hoezo kunnen we het goud verkopen?

"Ik zei in Nieuwsuur: als je het aan mij zou vragen, kunnen we het goud beter verkopen. Dit was puur hypothetisch, want er is geen plan van DNB om al het goud weg te doen."

Kijk hieronder de reportage over het goud en het gesprek met Mathijs Bouman waarin hij de verhuizing toelicht terug.

"Waar het mij om ging was aandacht vestigen op het feit dat de goudvoorraad in het huidige monetaire systeem geen functie heeft. Ons geld wordt niet gedekt door goud, de waarde ervan is niet verbonden aan de goudprijs en je kunt voor je bankbiljet ook geen goud krijgen bij de centrale bank. In het verleden zijn er wel perioden geweest waarin zo'n 'gouden standaard' gold, vaak aangevuld met een zilveren standaard."

"Het is uit die tijd dat het idee stamt dat goud en geld onlosmakelijk verbonden zijn. Een deel van de bevolking heeft het gevoel dat ons geld meer waard is, of een stabielere waarde heeft, als er goud in de kluis van DNB ligt. Daarmee is het een soort self fulfilling profecy geworden: als iedereen denkt dat goud belangrijk is, dan is het ook belangrijk. Maar een feitelijke basis heeft dit gevoel niet."

Waarom dan nog een goudreserve aanhouden?

Op zijn website schrijft DNB: "Een baar goud houdt altijd zijn waarde. Crisis of niet. Dat geeft een veilig gevoel." Maar dat ziet Bouman anders: "De goudprijs fluctueert namelijk enorm. In 1980 koste goud meer dan $22.000 per kilo. Twintig jaar later was dat minder dan $9.000. In 2012 stond de goudprijs op meer dan $50.000, eind 2015 op nog geen $35.000."

DNB schrijft ook op de website: "Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen."

Ook daar plaatst econoom Bouman een kanttekening bij. "Dat kan in theorie natuurlijk: het hele financiële systeem stort in. Het huidige geld wordt waardeloos en de wereld keert terug naar de Gouden Standaard. Maar zelfs tijdens de extreem heftige kredietcrisis van 2008/2009 richtte de wereld zich weer op zonder de goudvoorraad aan te spreken. Ons goud is dus een verzekering tegen een denkbeeldige crisis die nog veel ernstiger is dan die van tien jaar geleden. Tegen een flinke verzekeringspremie, want de totale waarde van de goudvoorraad bedraagt bij de huidige goudprijs meer dan 25 miljard euro."

Meer over Bibac beurs

Alle Zaken op een Rijtje is op uitnodiging van Fair Consult afgereisd naar de Antwerpse Expohal. En hier nemen wij een kijkje bij allerlei verschillende ...
ADVERTISING
RECLAME WEBSITES - BEZOEKERS

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Place Guest Post
boatshowchina.com expolifestyle.com
immediate for delivery new exclusive hypercars, megacars and supersportcars so as luxury classic sports cars for sale and purchasing
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, property
 Officiële website van de Europese Unie
Naar de homepage van de nederlandse regering en Rijksoverheid
Sea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style
42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regering
immediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase
Guest post posting
Prachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.
auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto's
van hoof zonweringen en rolluiken
Onze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in Breda
Welkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures