Het gebeurt wel eens vaker dat grote namen in de autowereld samenkomen voor een gezamenlijk project. Sterker nog, het gebeurt meer en meer. Er is teg

Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje

Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje

Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje

Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje

Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje
Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje
  • 2019-02-11 10:55:04 6 maanden geleden
  • keer bekeken 3,101
0
gedeelde

Het gebeurt wel eens vaker dat grote namen in de autowereld samenkomen voor een gezamenlijk project. Sterker nog, het gebeurt meer en meer. Er is tegenwoordig bijna geen auto meer te vinden waarvan de motor of het onderstel niét met een ander merk wordt gedeeld of net afkomstig is van een andere fabrikant. Soms werkt dat goed, en soms zijn de resultaten eerder teleurstellend.

Vijftig jaar geleden waren dergelijke samenwerkingen nog minder gemeengoed. Maar Porsche deed het toch. De Porsche 914 werd immers samen met VW ontwikkeld. Bij het sportwagenmerk uit Stuttgart zag men de 914 als een leuke instapper. Bij VW werd hij gezien als een vervanger voor de almaar ouder wordende Karmann Ghia.

Het volledige verhaal van de Porsche 914 ontdek je hier

De 914 had strakke lijnen, een Targadak dat in de koffer opgeborgen kon worden, een laag gewicht en een nog lager zwaartepunt, een middenmotor en een onafhankelijke ophanging. Het sturen zat goed. Maar de prestaties. Dat was wat minder. De instapper met VW-motor had amper 80pk en had meer dan 13 tellen nodig om naar 100km/u te accelereren. Hij wordt dan wel eens de traagste Porsche ooit genoemd. Je moest een knappe piloot zijn om de 914 aan snelheden te krijgen waarop je het chassis tot het uiterste dreef. Er was ook een krachtiger zescilinder, maar die was dan weer te duur.

Omdat het niet meteen storm liep voor de 914, kon je destijds occasies op de kop tikken voor geen geld. Dat zorgde er dan weer voor dat mensen met onvoldoende budget voor degelijk onderhoud die dingen in handen kregen. Sjofele exemplaren, met deuken en roest, reden rond en bezorgden het zo fiere merk een dosis extra imagoschade.

Tweezitter met middenmotor

Kortom, de geschiedenis haalt z’n neus een beetje op voor de 914. Nochtans is er ook één en ander dat de 914 wel probleemloos voor mekaar kreeg. Z’n onderstel en gewichtsverdeling was de meerdere van de 911. Zonder twijfel. En hij pinde wel het recept vast voor wat vandaag nog steeds als de meest toegankelijke sportwagens van het merk geldt: een tweezitter met middenmotor. Je kan een rechte lijn trekken van de 914 naar de Boxster.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Porsche de 914 introduceerde. Dat lijkt het aangewezen moment voor de heren in Stuttgart om in de verf zetten hoe netjes historisch verankerd de Boxster en Cayman (nu 718) wel zijn. Maar dat feestje komt er niet. Een eerbetoon aan de 914 is niet aangekondigd. De eveneens in 1969 geïntroduceerde Porsche 917, een racewagen die in 1970 en 1971 de 24h van Le Mans won, zal door het merk wél in de bloemetjes gezet worden.

Met de 914 mag je tegenwoordig al blij zijn dat je wordt toegelaten op een Porsche-evenement (vooral met de zeldzame zescilinder zien ze je nu graag komen). Zelfs dat was lange tijd niet aan de orde.

Wat denk je van dit verhaal?
Nieuws: Porsche 914 is 50, maar er komt geen feestje

ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht