logologo

Easy Branches Worldwide Network biedt de mogelijkheid en stelt u in staat om uw gastpost bij te dragen op verschillende websites en talen, gericht op elke stad of land

Easy Branches

34/17 Moo 3 Chao fah west Road, Phuket, Thailand, Phuket

Call: 076 367 766

info@easybranches.com
Auto

Volvo 940 2.3 Polar Estate – 1997 – 610.052 km - Klokje Rond

De Volvo 940 van Cyprian hebben we een paar jaar geleden al gezien op de rollenbank. De teller is inmiddels de zes ton gepasseerd, tijd voor een keuring.


  • Sep 25 2023
  • 41
  • 3735 Views
Volvo 940 2.3 Polar Estate – 1997 – 610.052 km - Klokje Rond

Trouwe lezers en kijkers hebben de Volvo van Cyprian een paar jaar geleden al gezien toen hij zijn opwachting maakte in de rubriek Op de Rollenbank. Die krachtmeting leverde een verrassend resultaat op. We zijn iets meer dan 70.000 kilometer verder en de teller is de zes ton gepasseerd. Zo te zien fluit de Volvo vrolijk verder.

Versnellingsbak vervangen onder garantie

Het is sowieso niet de eerste – en waarschijnlijk ook niet de laatste – keer dat we iemand met een Volvo 940 laten opdraven voor Klokje Rond. Elke eigenaar heeft zijn verhaal, de techniek lijkt onverwoestbaar en we vinden het domweg een sympathieke auto. Het is nog echt een Volvo van de oude stempel en op en top Zweeds. “De 940 staat al sinds mijn jeugd in mijn geheugen gegrift doordat mijn opa ermee reed, dus werd mijn eerste auto een Volvo, maar nog geen 940. De volgende was een heel erg mooie S70, waar ik helaas maar een paar maanden plezier van heb gehad. Op een ochtend stond de politie voor de deur met het slechte nieuws dat mijn auto was afgebrand. De auto die ernaast stond, was in brand gestoken, zo bleek later. Gelukkig heb ik door de tussenkomst van een goede taxateur al het geld dat ik erin had gestoken teruggekregen. De zoektocht naar de volgende Volvo bracht mij bij 940-specialist Verkerk. Mijn keuze viel op deze 940 Estate met gasinstallatie, zoals dat meestal het geval is. Het bijzondere is dat die garage ook nog eens garantie geeft. Dat kwam goed van pas toen ik na een tijdje merkte dat de derde versnelling een beetje kraakte bij het schakelen. Zonder kosten voor mij is er een andere versnellingsbak onder gezet en werd meteen de koppeling vervangen. Klasse.”

Kat gejat

Even terug naar die sessie op de rollenbank. Daar perste de oude 2,3-liter viercilinder met turbo er toch maar mooi eventjes 172 pk en 257 Nm uit. Zelfs Cyp – zoals zijn vrienden hem noemen – was aangenaam verrast. “Het enige wat ik heb gedaan, is de turbodruk iets opschroeven. Zo simpel is het. Hij heeft nu zelfs meer vermogen dan de 2.3 T. Op de teller gaat hij met gemak over de 200 km/h, volgens de navigatie reed ik 230 km/h. Daar is hij eigenlijk niet voor gemaakt. De uitlaat heb ik zelf aangepast, heel simpel door er een demper uit te slijpen en die te vervangen door een gewoon stuk pijp. Zo klinkt hij net wat sportiever en niet te hard. Behalve die keer dat ik ’s ochtends instapte en na het starten dacht dat er ergens een helikopter opsteeg. Echt oorverdovend. Totdat ik besefte dat het mijn eigen auto was. De katalysator was gejat. Verder zijn er de afgelopen paar jaar aardig wat schades bij gekomen, allemaal in de stad. Laatst nog reed iemand met een bakfiets de spiegel eraf. En stoppen, ho maar! Ik moet al die krassen en deukjes maar voor lief nemen en ben blij dat het geen nieuwe auto is”, aldus Cyp. Toch valt het best mee, zeker gezien het feit dat deze Volvo al ruim 26 jaar lang zijn diensten bewijst. We zien wel eens jongere auto’s die er stukken slechter aan toe zijn.

Door tot de zes nullen

We zijn vooral benieuwd hoe de pet van keurmeester Joep Schuurman staat na de testronde. “Je merkt aan alles dat het een oude, versleten auto is, waar genoeg op aan te merken valt. Zo ging het starten heel traag en ik adviseer dan ook een nieuwe startmotor. Eenmaal op snelheid en op goed wegdek is hij toch nog best comfortabel.”
Dat valt Cyp alles mee. Tijd om de techniek en de onderkant onder de loep te nemen. Daar is wel het een en ander op aan te merken. We hadden niet anders verwacht. “Dat moeilijke starten is mij ook al opgevallen, net zoals het vage schakelen. Als je de pook beetpakt, voelt het net alsof je in een pan met soep zit te roeren. Niet zo lang geleden zijn alle gasinjectoren vervangen, maar daar is het starten niet beter van geworden. Dus nu snel op zoek naar een goede startmotor en hopen dat het dan beter wordt. De turbo is vorig jaar vervangen. Niet door een nieuwe natuurlijk, want er zijn genoeg gebruikte te vinden. Verder hebben we hier en daar al wat moeten lassen aan de onderkant. Daar ga je echt merken dat het een oude auto is.”
Dat nog niet alles is gelast, ontdekt Joep in de voorste wielkasten, een bekend zwak punt van de 940. Een laag tectyl onttrekt de roest aan het oog, maar daar prikt onze vakman uiteraard letterlijk doorheen! “Van mijn vrienden moet ik de Volvo wegdoen, maar dat gaat echt niet gebeuren”, zegt Cyp. “Het liefst ga ik door totdat er zes nullen in beeld komen.”

Eigenaar Volvo 940

Naam: Cyprian Zmuda-Trzebiatowski
Bouwjaar: 1994
Woonplaats: Den Haag
Beroep: eigenaar automotive logistiek bedrijf
Eerste auto: Volvo S40
Vorige auto: Volvo S70
Wat zou je aan je auto willen veranderen?: “Hij mag van mij altijd sneller, maar eigenlijk is het wel goed zo.”
Wat is je langste reis met deze auto?: “Vanuit Nederland naar Tsjechië, naar het noorden van Polen en weer terug, ruim 4.000 kilometer in een week.”

Onderhoudshistorie

De kachelradiateur en de turbo zijn vervangen. Ook zijn een paar keer de gasinjectoren vervangen om het moeilijk opstarten op te lossen. Niet zo lang geleden moest er een ander katalysator onder, als gevolg van diefstal. Onder garantie zijn de versnellingsbak en de koppeling vervangen. Er is wat laswerk uitgevoerd tegen roest. Voor de rest kreeg de auto elke 15.000 kilometer de reguliere onderhoudsbeurten.

Wat mankeert eraan?

• Motor start zeer traag, het starttoerental is te laag
• Uitlaat klinkt lek en is een allegaartje van onderdelen
• Alle wisserbladen zijn slecht
• Er rammelt, piept, kraakt en kreunt extreem veel in de auto en het onderstel
• De motor loopt met hoog stationair toerental (1.200 tpm)
• De verlichting van het instrumentenpaneel is deels defect
• Er zit speling op het schakelmechanisme
• De uitlaat resoneert
• De motor lekt olie
• Diverse draagarm- en stabilisatorrubbers van de vooras zijn vergaand versleten
• De remankerplaat rechtsvoor is voor 80 procent verdwenen/weggeroest
• De voorste hardyschijf heeft flinke droogtescheuren
• Het steunlager van de cardanas is versleten
• Linksvoor loopt de band aan tegen de draagarm
• Er zit een flinke roestrand op de remschijven achter
• De auto begint te roesten in de wielkuipen voor; dit is verborgen onder tectyl
• De buitenste stuurkogel linksvoor heeft speling

De mening van Carrec Technocenter

“Voor de leeftijd en de kilometerstand doet de Volvo het niet slecht, dus met de hakken over de sloot toch één duimpje, omdat het na 26 jaar en 610.000 kilometer wel degelijk een prestatie is dat de auto er zo bij staat.”

Signalement

Merk Volvo
Model 940 Estate Polar 2.3
Carrosserie 5-deurs, stationwagon
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving achterwielaandrijving
Prijs € 25.389

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.316 cc
Maximaal vermogen 99 kW / 135 pk bij 4.900 tpm
Maximaal koppel 230 Nm bij 2.300 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.810 mm / 1.750 mm / 1.435 mm
Wielbasis 2.770 mm
Massa leeg 1.466 kg
Laadvermogen 504 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.600 kg / 500 kg
Banden195/60VR15Prijzen
Topsnelheid 190 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,7 s
Brandstofverbruik 10,0 l/100km

Verwant


Deel deze pagina

Gastberichten door Easy Branches