Opel Astra GSe vs. Volkswagen Golf GTE - dubbeltest
In een poging het verdwijnen van zijn OPC- en GSi-labels goed te maken, presenteerde Opel afgelopen jaar een nieuw elektrisch GSe-hoofdstuk. De Astra GSe.
In een poging het verdwijnen van zijn OPC- en GSi-labels goed te maken, presenteerde Opel afgelopen jaar een nieuw elektrisch GSe-hoofdstuk. De Opel Astra GSe begint in PHEV-vorm als een hothatch nieuwe stijl, iets wat Volkswagen eerder deed met de GTE.
Zeker wel fijn weer eens, zo'n test met hete hatchbacks?
De tijden dat we elke maand wel een nieuwe multitest met hete hatchbacks konden doen, liggen ver achter ons. Tot onze spijt, kunnen we wel zeggen, want zelfs de mindere goden waren meestal nog leuk om te rijden. Ook was de prijs daarbij nog een beetje te overzien. In het heden is de situatie anders. De strenge uitstooteisen maken de toch al niet goedkope auto’s zo duur dat ze zichzelf uit de markt prijzen, dus zijn de meeste merken ermee gestopt. Wellicht zullen we met de toename van het aantal volledig elektrische auto’s nieuwe aanwas zien, want een goed lopend sportlabel is nog altijd een interessant verdienmodel. Tot die tijd wagen een paar merken zich aan een tussenvorm: de sportieve plug-in hybride. McLaren en Porsche lieten tien jaar geleden met respectievelijk de P1 en de 918 Spyder al zien dat het zeker kan werken. Volkswagen volgde een jaar later in een compleet ander segment met de Golf GTE, een auto die met zijn 204 pk best wel oké was. Hij werd alleen iets te veel als GTI-waardig in de markt gezet, terwijl het gewoon een best zware, redelijk snelle Golf met een verlaagd onderstel was. Het uit Seat herboren Cupra ging de afgelopen jaren al een stap verder met zijn Leon en Formentor PHEV, auto’s waarvan de aandrijflijn nog wel wat verbeterpuntjes kent, maar die wat betreft onderstel een nieuwe benchmark neerzetten voor geëlektrificeerde hothatches. Zo komen we bij de dag van vandaag, als zich een nieuwe speler meldt.
Wordt de Opel Astra GSe als hete hatchback in de markt gezet?
Opel heeft dit jaar zijn GSe-label gelanceerd, als vervanging van zowel de OPC- als GSi-lijnen die het merk meerdere decennia trots heeft gevoerd. GSe moet het sportlabel worden voor Opels met stekker, of dat nu volledig elektrische auto’s betreft of plug-in hybrides, zoals vandaag. De Duitsers lanceerden tegelijk de Grandland GSe en de Astra GSe; die laatste mag vandaag voor het eerst aantreden in een vergelijkende test. Deze Astra heeft zowel benzine- als elektrokracht én een sportieve insteek. Een concurrent is snel gevonden, want Volkswagen heeft opnieuw een Golf GTE op de prijslijst staan. Een ouderwetse Golf-versus-Astra-test in een nieuw jasje dus!
Is GTE van Volkswagen ook zo'n label?
Het GTE-concept werd gelanceerd op de Golf VII als een milieubewustere variant van de GTI. In de praktijk bleek dat een beetje overtrokken en was het meer een snelle, maar zware Golf met een sportonderstel. Volkswagen zette evengoed door en kwam opnieuw met een GTE van de huidige Golf VIII.
Hoeveel vermogen hebben de Astra GSe en de Golf GTE?
Deze auto kreeg sowieso een vermogensupgrade en heeft nu 245 pk. De Astra heeft met 225 pk minder vermogen. Dat is opvallend, omdat de Opel zowel meer benzinekracht als meer elektrokracht heeft. De Astra heeft een 1.6-turbomotor die 180 pk levert en een elektromotor die nog eens 110 pk te bieden heeft. Samen pieken ze echter op maar 225 pk. De Golf heeft een 1.4-turbomotor met 150 pk en de elektromotor levert 109 pk. Het systeemvermogen is met 245 pk echter hoger. De auto’s zijn wel allebei zwaargewichten en het verschil met de versies zonder stekker is fors. De Astra weegt 350 kilo meer dan een versie met 1.2-motor, de Golf 440 kilo meer dan een 1.5 TSI. Wel is de Golf in beginsel lichter, waardoor beide auto’s nu ruim 1.620 kilo wegen. Schokkend veel.
Zijn er veel uiterlijke verschillen met gewone varianten?
Aan de buitenkant is zeker bij de Astra veel met make-up, fillers en andere cosmetische ingrepen gewerkt met als doel de obesitas te camoufleren. Het GSe-pakket geeft hem een dikke neus, een vollere kont en dikke wielen. In combinatie met de two-tone-lak geeft dat de Opel een dik uiterlijk. Bij de Golf zijn de ingrepen subtieler, maar de zwarte wielen en de honingraatgrille laten zien dat het geen standaard-Golf is. Bovendien staat hij, net als de Astra, wat dichter op het asfalt.
Aan de binnenkant vallen in beide auto’s de sportkuipen op. In beide zitten ze top; over de zitpositie hebben we weinig klachten. De ergonomie is in de Astra beter voor elkaar, want de sliders en andere bedieningselementen in de Golf zijn, ondanks wat verbeteringen, nog steeds niet ideaal. Daar staat tegenover dat het in de Golf stukken moderner oogt. Je hebt meer opties tot je beschikking. Kwalitatief staat hij ook op een hoger plan.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
Gerelateerde forum topics
Verwant
Deel deze pagina
Gastberichten door Easy Branches