Vlaamse regering bevestigt samenstelling raad van bestuur VRT; Vlaams Belang reageert tegen aanduiding Frieda Brepoels als voorzitter

De nieuwe samenstelling van de raad van bestuur van de VRT is nu ook officieel. Daarin is geen plaats meer voor de kleine partijen. Dat bevestigde de Vlaams regering. Minister van Media Cieltje Van Achter (N-VA) bevestigde ook dat Frieda Brepoels aanblijft als voorzitter. Op dat laatste komt kritiek van Vlaams Belang, die die aanduiding “onwettig” noemen.

Key Takeaways De raad van bestuur van de VRT bestaat de komende jaren uit drie leden van de N-VA, drie leden van het Vlaams Belang, één iemand van Vooruit, één iemand van de cd&v en vier onafhankelijke bestuurders. Kleine partijen Open Vld, PVDA en Groen vallen zo uit de boot. Frieda Brepoels blijft zitten als voorzitter. Zowel de aanduiding van Brepoels als de samenstelling komen op kritiek te staan van oppositiepartijen.

De discussies over de raad van bestuur van de VRT bestaan al langer. Om die minder politiek gekleurd te maken, is in 2022 beslist om vier onafhankelijke bestuurders te laten zetelen. Daardoor wordt het aantal politieke vertegenwoordigers verlaagd van twaalf naar acht.

Kleine partijen niet vertegenwoordigd

Die samenstelling blijft ook nu behouden, waardoor er geen plaats meer is voor de kleinste partijen. N-VA en Vlaams Belang krijgen namelijk elk drie vertegenwoordigers, terwijl Vooruit en cd&v het met één iemand moeten doen. Open Vld, PVDA en Groen vallen uit de boot. Die laatste partij had daarop veel kritiek in het Vlaams Parlement.

“Als u er niet meer inzit, vindt u het belangrijk dat er meer politieke benoemingen zijn. Maar als u wel inzit, heeft u er geen probleem mee”, was de reactie van Mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA) op die kritiek. “Vraagt u nu werkelijk aan mij dat we de regels van de raad van bestuur van de VRT gaan aanpassen omdat de kiezer Groen heeft afgestraft.”

Frieda Brepoels blijft aan als voorzitter

Cieltje Van Achter bevestigde verder ook nog dat Frieda Brepoels van N-VA aanblijft als voorzitter. Daarop kwam dan weer kritiek van Vlaams Belang. Volgens hen bepaalt het mediadecreet dat de raad van bestuur van de VRT zelf zijn voorzitter kiest, en dus niet de Vlaamse regering.

“De aanstelling van Frieda Brepoels als voorzitter van de raad van bestuur van de VRT is onwettelijk. We eisen dat de raad van bestuur van de VRT zo snel mogelijk bijeengeroepen wordt om deze kwestie te bespreken”, zegt Vlaams Parlementslid en lid van de mediacommissie Klaas Slootmans (Vlaams Belang) dan ook. “De leden van de raad van bestuur zetelen als vertegenwoordigers van de Vlaming, de enige aandeelhouder van de VRT. Zij moeten beslissen wie voorzitter wordt.”



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute