TotalEnergies in Antwerpen: het grootste geïntegreerde raffinagecomplex van Europa

Key takeaways Het Antwerpse raffinage- en petrochemieplatform is het grootste geïntegreerde complex van TotalEnergies in Europa, met een raffinaderij van 338.000 vaten per dag. TotalEnergies heeft in 2013 1 miljard euro geïnvesteerd om de capaciteiten van het complex te verbeteren, waarbij de nadruk ligt op het voldoen aan de groeiende vraag naar lichtere producten en het versterken van de synergieën tussen raffinage en petrochemie. Het verbeterde complex omvat projecten zoals OPTARA, ROG en Ethane, die de productie van lichtere producten verbeteren en de logistiek verbeteren.

Het platform voor raffinage en petrochemie in Antwerpen is een belangrijk knooppunt voor TotalEnergies en vormt het grootste geïntegreerde complex in Europa. Gelegen in het bruisende havengebied van Antwerpen, onderdeel van het vitale netwerk Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam (ARA), bedient deze site de Europese oliemarkten. Het beschikt over Europa’s op twee na grootste raffinaderij met een dagelijkse capaciteit van 338.000 vaten olie, naast een robuust petrochemisch complex en een polymeerfabriek die gespecialiseerd is in de productie van hogedichtheidspolyethyleen. Bovendien beheert het Antwerpse complex twee cruciale pijpleidingen voor ethyleen en propyleen, die het transport van 6 miljoen ton producten per jaar naar hun polymeerfabriek Feluy in België mogelijk maken.

Om competitief te blijven op de evoluerende Europese markt, startte TotalEnergies in 2013 met een substantieel upgradeproject, waarbij meer dan 1 miljard euro werd geïnvesteerd om de capaciteiten van het Antwerpse complex te verbeteren. Dit veelzijdige initiatief moest tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar lichtere producten die voldoen aan strenge milieureglementeringen, de flexibiliteit van het complex versterken door gebruik te maken van kostenefficiënte grondstoffen en de synergieën tussen raffinage en petrochemie versterken.

Verbetering en innovaties

De upgrade, die in november 2017 werd voltooid, omvatte drie belangrijke projecten: OPTARA (OPTimization of the Antwerp-Rotterdam-Amsterdam area), gericht op het omzetten van zware stookolie in lichtere producten die voldoen aan nieuwe EU-normen; ROG (Refinery Off-Gas) Project, waarbij een eenheid werd geïntroduceerd om bijproductgas van de raffinaderij terug te winnen en om te zetten in een grondstof voor petrochemische producten, ter vervanging van de duurdere nafta; en Ethaan Project, waarbij een van de twee stoomkrakers van het complex werd vernieuwd en de logistiek werd aangepast om jaarlijks 200.000 ton ethaan uit Noorwegen te importeren.

In 2020 startte het Antwerpse complex met een innovatief testproject voor geavanceerde kunststofrecycling. Dit project richtte zich op de productie van gerecycleerde polymeren, gemaakt van olie afkomstig uit de pyrolyse van kunststofafval (TACoil), geleverd door partner Plastic Energy. Dit baanbrekende initiatief markeerde de eerste stap van TotalEnergies in deze richting en ondersteunt hun doelstelling om tegen 2030 jaarlijks een miljoen ton circulaire polymeren te produceren.

Waterbesparing en hernieuwbare energie

Het Antwerpse complex erkent het belang van waterbehoud in een stedelijk gebied met waterstress en is daarom de eerste raffinage- en chemiesite die een grootschalig project implementeert om de zoetwateronttrekking te verminderen. Dit initiatief omvat het hergebruik van gezuiverd afvalwater van lokale huishoudens om de industrieën in de Antwerpse haven te bevoorraden. De bouw van een waterzuiveringsinstallatie en de aanpassing van de interne netwerken van het complex, met inbegrip van extra leidingen en een bufferbekken, zal naar verwachting tegen 2026 voltooid zijn.

Recente ontwikkelingen

Dit project sluit aan bij het Blue Deal programma van de Vlaamse overheid, dat droogte en watertekorten in de regio bestrijdt. Door het drinkwaterverbruik met meer dan 9 miljoen kubieke meter per jaar te verminderen – bijna 65 procent van de totale zoetwateronttrekking – zal het complex aanzienlijk bijdragen aan de inspanningen om water te besparen. Dit komt overeen met het verbruik van 280.000 Antwerpenaren op een totale bevolking van 620.000.

TotalEnergies, dat zijn engagement voor hernieuwbare energie en multi-energiestrategieën verder versterkt, lanceerde in mei 2023 zijn grootste Europese batterijgebaseerde energieopslagproject op het Antwerpse complex. Dit ultramoderne systeem, bestaande uit 40 containers, zal een capaciteit hebben van 75 MWh, wat overeenkomt met het dagelijkse verbruik van bijna 10.000 woningen. Het systeem, dat eind 2024 operationeel zal zijn, zal het Europese en Belgische hoogspanningstransmissienetwerk continu ondersteunen en zo de stabiliteit van het net en de integratie van hernieuwbare energie vergemakkelijken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute