Geldverstrekkers verhogen renteopslag aflossingsvrije hypotheken

Met ongeveer veertig geldverstrekkers blijft de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt groot, vindt De Hypotheekshop.

Het gaat daarbij volgens de hypotheekketen niet alleen om de hoogte van de hypotheekrente, maar ook om het bieden van gunstige productvoorwaarden. “In de afgelopen jaren hebben aanbieders steeds sneller ingespeeld op de veranderende woningmarkt, waardoor bijna maandelijks aanpassingen worden doorgevoerd. Een veelgebruikte manier om concurrerend te blijven, is het aanpassen van de hoogte van het overbruggingskrediet en de periode waarover dubbele lasten moeten worden aangetoond. Nu de huizenprijzen weer sterk stijgen en het woningaanbod beperkt blijft, verhogen sommige geldverstrekkers de maximale overbrugging naar 95-100%. De periode waarover de betaalbaarheid van dubbele lasten moeten worden aangetoond, wordt verkort naar 6-12 maanden. In 2022-2023 werden deze voorwaarden juist in omgekeerde richting aangepast, toen de hypotheekrente hard opliep en de huizenprijzen daalden, omdat de verwachting was dat woningen langer te koop zouden staan.”

Bindend hypotheekaanbod

Naast overbrugging en dubbele lasten worden momenteel ook andere voorwaarden aangepast. De Hypotheekshop: “De geldigheid van het bindend hypotheekaanbod wordt soms verlengd om klanten meer flexibiliteit te bieden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, gezien de vaak onzekere passeerdatum. Dit voorkomt dat klanten onder druk komen te staan bij bouwvertragingen of onvoldoende verkochte woningen. Daarnaast verlengen geldverstrekkers de duur van een bouwdepot en de periode waarover een rentevergoeding wordt gegeven, omdat de gemiddelde verbouwing of bouw van een nieuwbouwwoning langer duurt. Tot slot zijn er aanbieders die de maximale verstrekking verhogen naar ongeveer een miljoen euro, inclusief de oude en nieuwe hypotheek, maar zonder de tijdelijke overbruggingsfinanciering. Dit laatste is een reactie op de gestegen woningwaarden.”

Aflossingsvrije hypotheek

Een laatste trend is het verhogen door een aantal aanbieders van de rente van een aflossingsvrije hypotheek. De Hypotheekshop: “Zoals bekend ziet de ECB de aflossingsvrije hypotheek als risicovol en maant ze systeembanken om het aandeel aflossingsvrij in de portefeuille terug te brengen. Ook andere type geldverstrekkers (zoals verzekeraars en pensioenfondsen) worden gestimuleerd dit initiatief te volgen. Enerzijds door het verhogen van de renteopslag voor een aflossingsvrije hypotheek, anderzijds door het verhogen van een hypotheek voor andere doeleinden dan een verbouwing alleen nog annuïtair toe te staan. Circa 80% van de financiers rekent inmiddels een hogere rente voor aflossingsvrij (bij 10 jaar NHG van 0,02 tot 0,23%).”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute