ING Beleggersbarometer: vertrouwen blijft stabiel

De ING Beleggersbarometer staat in april op een index van 135 punten. Daarmee blijft deze vrijwel onveranderd ten opzichte van de 136 punten van vorige maand.

Beleggers denken veelal hetzelfde over de economische situatie in Nederland, de eigen financiële situatie en de waarde van de eigen beleggersportefeuille als een maand geleden. Dit geldt zowel voor wanneer zij naar de toekomst kijken als wanneer zij terugblikken op de afgelopen maanden. Er is een uitzonderlijk hoge voorspelling gedaan voor de verwachte stand op de AEX. De verwachting voor juli is 886. Dit is hoger dan wat beleggers vorige maand voorspelden voor de maand juni (865).

Geopolitieke spanningen

Simon Wiersma (foto), beleggingsstrateeg ING Investment Office: “Het is opvallend dat het beleggingsvertrouwen nog redelijk stabiel is. Gelet op de geopolitieke spanningen en de toegenomen onrust op de financiële markten, zou het me niet verrassen als de barometer volgende maand wat daalt. Wij denken overigens dat beleggers er goed aan doen om rustig te blijven. In het verleden heeft geopolitieke onrust slechts tijdelijk een effect op de beurzen gehad.”

Pensioensopbouw

“Een pensioen opbouwen draagt bij aan een meer financieel gezonde toekomst”, zegt Wiersma. “Mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf je pensioen op te bouwen of aan te vullen is door te sparen en/of door te beleggen. De meerderheid van de beleggers denkt (37%) of weet zeker (33%) dat zij voldoende voor hun pensioen hebben geregeld om hun huidige levensstijl voort te kunnen zetten. Maar ook denkt 11% dat dit niet gaat lukken en de helft daarvan vindt dit ook daadwerkelijk een probleem. Bijna de helft (44%) van de beleggers die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft, bouwt extra pensioen op. Ruim de helft (55%) doet dit niet, en een kwart is dit ook niet van plan. Daarnaast is beleggen voor zes op de tien beleggers een manier om extra pensioen op te bouwen, of ze zijn van plan om beleggingen hiervoor te gebruiken.”

Beleggersgedrag

Ten opzichte van vorige maand is het aandeel van de beleggers dat periodiek geld inlegt op de eigen beleggersrekening met 7% gegroeid tot 49%. Wiersma: “Wij zien ook dat steeds meer van onze klanten kiezen voor deze manier van vermogensopbouw. Dat vinden we een verstandige keuze.” Opnieuw zien beleggers de meeste kansen bij ASML (25%). ASM International, Shell, ING en Unilever vormen samen de rest van de top vijf.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute