Experts: EU moet ondanks versoepelingen klimaatdoelen halen

Klimaat- en milieumaatregelen voor boeren mogen dan wel worden versoepeld door Brussel, maar landen moeten uiteindelijk toch de klimaatdoelen halen. Dit zeggen sectoranalist Harry Smit en specialist Barend Bekamp van RaboResearch Food & Agriculture, naar aanleiding van recente stappen in Brussel.

“Plannen worden op de lange baan geschoven, maar de richtlijnen en doelen veranderen niet. Er moet nog steeds beleid voor worden ontwikkeld”, legt Smit uit.

Zo trok de Europese Commissie vorige maand een plan in dat het gebruik van pesticiden moest verminderen. Het plan ging niet door omdat het volgens voorzitter Ursula von der Leyen teveel verzet opriep van protesterende boeren. Maar de grote lijnen waar dit beleid aan moet bijdragen, liggen grotendeels vast en veranderen niet, zegt ook Bekamp.

De Europese Commissie wilde onlangs nog meer klimaatregels voor de landbouw versoepelen. Een aantal voorschriften wordt vrijwillig als het aan de commissie ligt. Als een boer niet aan klimaatvoorwaarden voldoet, zou die niet meer hoeven te vrezen EU-subsidie te verliezen. Verder wil de commissie onder meer dat boeren niet langer gewassen hoeven af te wisselen en dat boeren minder vaak worden gecontroleerd. De EU-landen stemden dinsdag met de versoepelingen in. Alleen het Europees Parlement moet zich er nog over buigen.

Het versoepelen van maatregelen houdt volgens Smit vooral in dat de landbouw meer ruimte krijgt om doelen te halen. “Als bijvoorbeeld beleid voor gewasbeschermingsmiddelen sneuvelt, moet op nationaal niveau worden geregeld dat er minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt.”



Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute