Alle vijf beschuldigden op proces-Aquino schuldig aan "gijzeling met de dood tot gevolg", ze riskeren levenslang

Op het assisenproces rond de dood van Silvio Aquino zijn de 5 beschuldigden schuldig bevonden aan "gijzeling met de dood tot gevolg". Morgen wordt er beslist over hun straf. Ze riskeren levenslang. 

Dries Hiroux

Het verhaal in een notendop: op 27 augustus 2015 werd de auto waar Silvio Aquino samen met zijn vrouw Silvia in zat, tegengehouden. Niet door de politie - zoals Silvio in eerste instantie dacht - maar door mannen met bivakmutsen. Silvia kon ontkomen, Silvio niet. Hij werd afgemaakt met zeven kogels. 

De mannen die nu terechtstaan zijn lid van een Bosnische Romaclan. Hun vermoedelijke opdrachtgever is een man uit Zutendaal, ook hij staat hier terecht. Er is discussie over wat het precieze plan en motief was. De hele reconstructie van de zaak kan je hier lezen.

BEKIJK - "De assisenjury heeft geoordeeld dat de vijf beschuldigden schuldig zijn aan gijzeling met de dood tot gevolg", zegt Caroline Van den Bergh in "Het journaal":

De jury moest antwoorden op maar liefst antwoorden op 102 schuldvragen. Verwacht werd dat de uitspraak pas laat in de avond zou vallen, maar de jury geraakte er al snel uit. Omdat het antwoord "ja" was op de eerste vragen rond "gijzeling met de dood tot gevolg" vervielen een hele reeks volgende vragen. Die volgende vragen gingen onder meer over "diefstal met geweld" en over "moord". 

Hoewel enkele beschuldigden zeiden dat het ging om een "diefstal met geweld", heeft de jury het verhaal van de beschuldigde Dragisa Hamidovic gevolgd. Hij werd pas in 2021 opgepakt, en legde verklaringen af. Hij zei dat het ging om een gijzeling. Volgens de jury hebben de vier uitvoerders op zijn minst geholpen bij de gijzeling. Ook Martino Trotta, de opdrachtgever is schuldig. Hij wist dat er wapens gebruikt zouden worden, dat Silvio Aquino zich niet zonder slag of stoot ging overgeven, en dat de mogelijke afloop te voorzien was. 

De 5 mannen die hier terecht stonden en schuldig zijn bevonden op het assisenproces voor

Wat stond er op het spel?

De discussie op dit assisenproces was: wat was precies het plan tijdens die bewuste 27 augustus 2015? Volgens onder meer de aanklager was het de bedoeling om Silvio Aquino te gijzelen, en losgeld te vragen. Volgens sommige advocaten van de beschuldigden was het plan enkel om Silvio Aquino mee te nemen naar zijn huis en daar dan in te breken. Welke omschrijving het zou worden, was wel degelijk van belang. 

De maximumstraf voor (poging tot) diefstal met geweld ligt beduidend lager dan voor een gijzeling (met de dood tot gevolg). Van 10 tot 15 jaar cel voor de diefstal met geweld, tot levenslang voor een gijzeling met de dood tot gevolg.

Justitie Clanleider in laatste woord op proces-Aquino: "Ik heb geschoten, maar u moet geen verhalen verzinnen over gijzeling"

De advocaten vroegen om die aanklachten van "diefstal met geweld" mee op te nemen, zodat de jury ook kon antwoorden op die vraag. De voorzitter liet ze opnemen. Maar de jury oordeelde dus dat het ging om een gijzeling, die de dood tot gevolg had.

De clanleider, Sandro H., gaf eerder op het proces al aan dat hij diegene was die de dodelijk schoten lostte op Silvio Aquino. Aquino had tijdens de feiten een wapen kunnen afpakken en schoot op een van de handlangers, de stiefzoon van Sandro H. Daarop schoot Sandro H. Silvio Aquino dood, zoals hij zelf aangaf. Alle 5 de beschuldigden worden volgens de jury - in het kader van de gijzeling - verantwoordelijk gesteld voor de dood van Silvio Aquino.

Easy Branches GlobalBest last minute News headlines from Your Country and inborn languageSEA Yachting magazineYachts News | Discover the Exclusive World of YachtsYachts Listings for Sale and Charterimmediate for delivery New Exclusive Hyper, Mega, Classic and Super sports CarsCrypto Coins for FREE when use this link

Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute