Reisbus gekanteld op E19 in Sint-Job-in-'t-Goor: zeker één dode, verschillende gewonden

Snelweg vrijgemaakt na dodelijk ongeval met reisbus, chauffeur opgepakt en wellicht onder invloed van drugs

De E19 richting Breda is rond 19.20 uur weer vrijgemaakt na het zware busongeval ter hoogte van Sint-Job-in-’t-Goor vanmiddag. De chauffeur van de Franse reisbus die kantelde was wellicht onder invloed van drugs. De man van 35 legde een positieve speekseltest af en werd opgepakt voor verhoor. Bij het ongeval vielen twee doden en verschillende zwaargewonden. Vijf mensen werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Ann Willems, Denny Baert, Lonne van Erp Update 19:29 12:23

Het Vlaams Verkeerscentrum meldde rond het middaguur dat er een zwaar ongeval was gebeurd op de E19 ter hoogte van Sint-Job-in-'t-Goor, op het grondgebied van de gemeente Schoten.

Een Franse reisbus van vervoersbedrijf BlaBlaCar was er gekanteld en versperde zeven uur lang de snelweg volledig in de richting van Nederland. De bus met 33 inzittenden uit Frankrijk (en enkele uit Spanje, Canada, Mexico en de VS) was op weg naar Amsterdam. Bij het ongeval zijn twee mensen overleden. De consulaten van de betrokken landen proberen momenteel de betrokken families van de slachtoffers op de hoogte te brengen.

Daarnaast zijn ook vijf mensen in kritieke toestand naar het ziekenhuis gevoerd. Vijf zwaargewonden en dertien lichtgekwetste patiënten werden ook naar ziekenhuizen in de buurt van Antwerpen gevoerd. 

Bekijk hieronder de beelden van het ongeval en de toelichting uit de persconferentie:

De lichtgewonde slachtoffers die niet naar het ziekenhuis moesten, worden opgevangen in het gemeentehuis van Schoten. De meeste zijn intussen opgehaald door familie of vrienden, of zijn overgebracht naar een hotel voor overnachting. Ook alle bagage van de slachtoffers wordt in het gemeentehuis verzameld. 

Rijbewijs ingetrokken

"De bus is van de baan afgeweken en vervolgens eerst rechts tegen een betonnen vangrail gebotst", vertelt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket."Daarna is de bus naar links uitgeweken en ook daar tegen een betonnen vangrail terechtgekomen en dan gekanteld."

Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval loopt nog, maar de chauffeur was wellicht onder invloed van drugs. "Hij legde immers een positieve speekseltest af", aldus Claessens. "Zijn rijbewijs werd inmiddels voor 15 dagen ingetrokken. De bestuurder is gearresteerd en zal in de loop van de dag door de politiediensten worden verhoord." Het gaat om een man van 35 jaar oud met de Franse nationaliteit.

Onze correspondent Jan Gerits is ter plekke in Schoten: "Het is een reisbus die door heel Europa rijdt, dat maakt het moeilijk om de familie van de slachtoffers te verwittigen".

Hulpdiensten

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse: ambulances reden lange tijd af en aan en er werd ook een ambulancehelikopter ingezet. In de gemeente Schoten werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. 

Omdat de snelweg volledig versperd was in de richting van Breda, vroeg het Verkeerscentrum om de omgeving van Sint-Job-in-'t-Goor te mijden. Alle op- en afritten, en verschillende parallelwegen in de omgeving werden afgesloten, met urenlange file tot gevolg.

Intussen is de bus getakeld, de rijweg hersteld en is de snelweg weer vrijgemaakt voor verkeer.

Jonas Roosens

Easy Branches GlobalBest last minute News headlines from Your Country and inborn languageSEA Yachting magazineYachts News | Discover the Exclusive World of YachtsYachts Listings for Sale and Charterimmediate for delivery New Exclusive Hyper, Mega, Classic and Super sports CarsCrypto Coins for FREE

Ads Links by Easy Branches
Play online games for free at games.easybranches.com

Guest Post Services www.easybranches.com/contribute