Domplein 4, waar vooralsnog het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) gehuisvest is, moet ook na de sluiting van het UCK deze zomer weer plaats bied

PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie

PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie

PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie

PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie

PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie
PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie
  • 2019-02-07 11:25:07 10 maanden geleden
  • keer bekeken 2,969
55
gedeelde

Domplein 4, waar vooralsnog het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) gehuisvest is, moet ook na de sluiting van het UCK deze zomer weer plaats bieden aan amateurkunsteducatie. Dat stelt de PvdA donderdag voor in een motie die gesteund wordt door Student & Starter, de SP, de Partij voor de Dieren en Denk.

Bij het UCK kunnen mensen terecht voor allerlei creatieve cursussen, zoals danslessen, muzieklessen en tekenen. Komende zomer sluit het UCK echter in verband met financiële problemen die al jarenlang bij de organisatie spelen.

De fracties van de PvdA, Student & Starter, de SP, de Partij voor de Dieren en Denk vinden het echter belangrijk dat amateurkunsteducatie in Utrecht moet blijven bestaan. Ook zou zekerheid over de invulling van Domplein 4 de kans vergroten dat leerlingen die cursussen volgen bij het UCK ook in het volgende jaar amateurkunst kunnen blijven beoefenen.

Bovendien zijn de fracties van mening dat Domplein 4 nu niet maximaal benut wordt en dat het pand overdag 60% leegstand kent. Daarom willen de fracties dat de gemeente naar een bestemming zoekt voor Domplein 4 waar amateurkunsteducatie in ieder geval onderdeel van uitmaakt.

Wat denk je van dit verhaal?
PvdA: Domplein 4 moet weer plek bieden aan amateurkunsteducatie

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Straatdichter Sjaak Kroes schreef voor DUIC de afgelopen maanden meerdere gedichten in de krant en brengt op 3 februari zijn eerste dichtbundel uit. In ‘Liefjes van een Straatdichter’ wordt zijn straatdichterschap bezegeld met een bundel, want: “Een dichter zonder bundel, is geen dichter.”

Veel Utrechters zullen Kroes (31) herkennen aan zijn bureaufiets en typemachine, vaak te vinden bij op de Mariaplaats of het Ledig Erf. Daar schrijft hij gedichten voor voorbijgangers. De pop-updichter maakt poëzie met de gesprekken van voorbijgangers. “Poëzie vanuit een woordenwisseling”, vertelt Kroes. “Ik duik op verschillende plekken op om mensen deel te maken van mijn verhaal. Het gaat heel spontaan, want mensen zijn natuurlijk nieuwsgierig naar wat ik daar aan het doen ben.”

Kroes benadert de mensen waarover hij schrijft niet zelf, maar laat ze op hem afkomen. “Het zijn vaak mensen die mijn lef waarderen om gewoon ergens te gaan zitten en te gaan dichten. Het hoeft niet per se te betekenen dat ze heel erg van poëzie houden.”

2.500

Er is volgens de dichter geen peil op te trekken wie er bij hem aankloppen voor een exemplaar. Juist de verscheidenheid in mensen levert bijzondere gesprekken en soms zelf vriendschappen op. “Het is hartstikke mooi om je beroep te maken van je talent. Inmiddels heb ik al zo’n 2.500 gedichten geschreven en heel veel mooie ontmoetingen gehad. Sommige mensen herkennen me intussen ook een beetje.”

“Het is elke keer anders”, aldus Kroes. Ook grote thema’s zoals liefde of verdriet komen aan bod in zijn teksten. “Als twee mensen elkaar leren kennen in het park wil ik weten wat daar te zien is. Het is heel belangrijk om een gedicht beeldend te maken, omdat het vervolgens echt een persoonlijk verhaal is kom je steeds op andere thema’s uit.”

Mensen hebben vaak even de tijd nodig om daadwerkelijk aan te schuiven bij Kroes, maar als ze er dan zitten voelt een gedicht als een cadeautje. En zo moet ook de dichtbundel aanvoelen. Volgens Kroes werd het tijd om zijn dichterschap te bezegelen met een bundel. Hij is erg tevreden over de uitgave: “Het is niet te hoogdravend. Het moet breed gedragen kunnen worden en toegankelijk zijn. Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars.”

Twee miljoen euro voor uitbreiding nijntje museum

Het nijntje museum heeft een miljoen euro gekregen voor een uitbreiding van de BanGiro Loterij. Daarnaast draagt ook Mercis, de uitgever van nijntje, een miljoen euro bij aan de uitbreiding van het museum.

Het museum voor peuters en kleuters in het centrum van Utrecht is pas verbouwd en is zo succesvol dat het vaak is uitverkocht. Marco Grob, zakelijk directeur: “We zijn daarom ontzettend blij dat Mercis bv en de BankGiro Loterij ons nu opnieuw ondersteunen en dat we daarmee het museum kunnen vergroten. In het nieuwe museum kunnen we nog meer bezoekers welkom heten en hen nu ook een nijntje theater en restaurant bieden.’

Het nieuwe museum krijgt er 500 vierkante meters bij voor meer tentoonstellingsruimte, garderobe en de routing voor bezoekers in het museum wordt verder verbeterd.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures