Straatdichter Sjaak Kroes schreef voor DUIC de afgelopen maanden meerdere gedichten in de krant en brengt op 3 februari zijn eerste dichtbundel uit.

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’
Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’
  • 2019-02-07 09:25:02 10 maanden geleden
  • keer bekeken 4,007
37
gedeelde

Straatdichter Sjaak Kroes schreef voor DUIC de afgelopen maanden meerdere gedichten in de krant en brengt op 3 februari zijn eerste dichtbundel uit. In ‘Liefjes van een Straatdichter’ wordt zijn straatdichterschap bezegeld met een bundel, want: “Een dichter zonder bundel, is geen dichter.”

Veel Utrechters zullen Kroes (31) herkennen aan zijn bureaufiets en typemachine, vaak te vinden bij op de Mariaplaats of het Ledig Erf. Daar schrijft hij gedichten voor voorbijgangers. De pop-updichter maakt poëzie met de gesprekken van voorbijgangers. “Poëzie vanuit een woordenwisseling”, vertelt Kroes. “Ik duik op verschillende plekken op om mensen deel te maken van mijn verhaal. Het gaat heel spontaan, want mensen zijn natuurlijk nieuwsgierig naar wat ik daar aan het doen ben.”

Kroes benadert de mensen waarover hij schrijft niet zelf, maar laat ze op hem afkomen. “Het zijn vaak mensen die mijn lef waarderen om gewoon ergens te gaan zitten en te gaan dichten. Het hoeft niet per se te betekenen dat ze heel erg van poëzie houden.”

2.500

Er is volgens de dichter geen peil op te trekken wie er bij hem aankloppen voor een exemplaar. Juist de verscheidenheid in mensen levert bijzondere gesprekken en soms zelf vriendschappen op. “Het is hartstikke mooi om je beroep te maken van je talent. Inmiddels heb ik al zo’n 2.500 gedichten geschreven en heel veel mooie ontmoetingen gehad. Sommige mensen herkennen me intussen ook een beetje.”

“Het is elke keer anders”, aldus Kroes. Ook grote thema’s zoals liefde of verdriet komen aan bod in zijn teksten. “Als twee mensen elkaar leren kennen in het park wil ik weten wat daar te zien is. Het is heel belangrijk om een gedicht beeldend te maken, omdat het vervolgens echt een persoonlijk verhaal is kom je steeds op andere thema’s uit.”

Mensen hebben vaak even de tijd nodig om daadwerkelijk aan te schuiven bij Kroes, maar als ze er dan zitten voelt een gedicht als een cadeautje. En zo moet ook de dichtbundel aanvoelen. Volgens Kroes werd het tijd om zijn dichterschap te bezegelen met een bundel. Hij is erg tevreden over de uitgave: “Het is niet te hoogdravend. Het moet breed gedragen kunnen worden en toegankelijk zijn. Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars.”

Wat denk je van dit verhaal?
Straatdichter Sjaak Kroes maakt bundel: ‘Een cadeau, iets liefs, leuks en aaibaars’

Twee miljoen euro voor uitbreiding nijntje museum

Het nijntje museum heeft een miljoen euro gekregen voor een uitbreiding van de BanGiro Loterij. Daarnaast draagt ook Mercis, de uitgever van nijntje, een miljoen euro bij aan de uitbreiding van het museum.

Het museum voor peuters en kleuters in het centrum van Utrecht is pas verbouwd en is zo succesvol dat het vaak is uitverkocht. Marco Grob, zakelijk directeur: “We zijn daarom ontzettend blij dat Mercis bv en de BankGiro Loterij ons nu opnieuw ondersteunen en dat we daarmee het museum kunnen vergroten. In het nieuwe museum kunnen we nog meer bezoekers welkom heten en hen nu ook een nijntje theater en restaurant bieden.’

Het nieuwe museum krijgt er 500 vierkante meters bij voor meer tentoonstellingsruimte, garderobe en de routing voor bezoekers in het museum wordt verder verbeterd.

Filmtheater ’t Hoogt verhuist naar pand Central Studios

Als alles goed verloopt, verhuist ’t Hoogt naar Central Studios. Het gemeentebestuur is positief over de plannen en geeft groen licht voor het maken van een concreet plan voor de invulling van het pand als instituut voor beeldcultuur. Ook het Nederlands Film Festival, Fotodok en Media Maakruimte sluiten aan.

Filmtheater ’t Hoogt heeft eind 2018 de historische panden in de binnenstad verlaten. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de ‘nieuwbouw’ aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december was de laatste dag dat de deuren open waren voor filmvertoningen. Daarmee kwam op deze locatie na 46 jaar een einde aan het oudste filmtheater van het land.

Filmtheater ’t Hoogt is met diverse partijen op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk werden de pijlen gericht op het Werkspoorkwartier. Daar wil ’t Hoogt samen met anderen een ‘culturele hotspot’ creëren waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staat.

Central Studios

Deze plek is nu gevonden in de vorm van het pand van Central Studios. Het gemeentebestuur ziet het plan ook zitten en heeft groen licht gegeven voor het uitwerken van het concept. Directeur van ’t Hoogt, Rianne Brouwers: “We zijn uiteraard erg blij met dit besluit, het is echt een steuntje in de rug. In het nieuwe pand willen we een plek voor beeldcultuur gaan creëren, voor de hele stad. Want het Werkspoorkwartier ligt geografisch in het midden van Utrecht, en we willen dus ook alle bewoners uit alle wijken aanspreken. Het gebied is de afgelopen jaren sowieso sterk in ontwikkeling en het is mooi om daaraan bij te dragen.”

De ambitie is om op deze plek een doorstart te maken tot een nieuw podium voor beeldcultuur. Beginnende en gevestigde makers krijgen dan een podium om hun werk te laten zien aan het publiek en kinderen en jongeren moeten hier straks leren digitale media zoals film te gebruiken om hun verhaal te vertellen en verhalen van anderen beter leren begrijpen. Educatie gaan naast het vertonen van films een belangrijke rol spelen.

Businesscase

De nieuwe locatie, waar dus ook andere partijen bij betrokken zijn is nu op conceptueel niveau vormgegeven. De volgende stap is om de haalbaarheid uit te werken in een businesscase. De komende maanden gaat een onafhankelijke partij dit uitwerken. Als grote evenementenlocatie zal Central Studios dan stoppen met te bestaan.

Op dit moment heeft ’t Hoogt geen eigen gebouw waar films worden vertoond. Onder de noemer ’t Hoogt on Tour gaat het filmtheater in 2019 de wijken in. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert het theater films, documentaires en klassiekers. Op verschillende locaties zoals de Metaal Kathedraal, Wijkcultuurhuis Stefanus in Overvecht en de Nijverheid worden deze vertoond.

 

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures