Na zes jaar van voorbereidingen opent koning Willem-Alexander zaterdag de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Op donderdag kreeg de pers a

Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum

Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum

Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum

Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum

Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum
Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum
  • 2019-02-01 10:25:33 10 maanden geleden
  • keer bekeken 4,379
0
gedeelde

Na zes jaar van voorbereidingen opent koning Willem-Alexander zaterdag de tentoonstelling . Op donderdag kreeg de pers alvast een rondleiding door de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ in de 180-jarige geschiedenis van het Centraal Museum.

De tentoonstelling toont het werk van de Utrechtse caravaggisten Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. De werken worden getoond samen met andere Europese navolgers van Caravaggio. De Utrechtse kunstenaars trokken begin 17e eeuw naar Rome en raakten geïnspireerd door de kunst van onder meer Caravaggio. Bij terugkeer vormden zij op hun beurt een inspiratiebron voor Hollandse meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt.

In totaal worden er 70 werken getoond met ruim 60 bruiklenen, waarvan er 46 nog niet eerder in Nederland te zien waren. Een heel bijzondere bruikleen is het werk van Caravaggio. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Het werk is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen.

Artistiek directeur Bart Rutten liet donderdag weten dat hij ontzettend veel zin heeft om de tentoonstelling aan het publiek te laten zien: “We hebben er jaren aan gewerkt en de laatste weken, tijdens de opbouw, zie je de tentoonstelling echt groeien. Nu alleen nog de puntjes op i en dan kan iedereen langskomen.”

Koning Willem-Alexander opent op zaterdag 15 december de tentoonstelling. De deuren voor het publiek gaan open vanaf 16 december tot en met 24 maart. De audiotour is ingesproken door de Utrechtse auteur Arthur Japin.

Wat denk je van dit verhaal?
Na jaren van voorbereiding opent de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ van het Centraal Museum

175 jaar Utrecht als ‘spoorstad van Nederland’ bij Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief laat met de tentoonstelling de groei zien die de stad en het spoor vanaf 1843 hebben meegemaakt. Dat gebeurt aan de hand van foto’s, films, tekeningen en bruiklenen van het Spoorwegmuseum. De tentoonstelling opent vrijdag 14 december.

De foto’s, films, tekeningen en kaarten uit de nieuwe tentoonstelling laten de groei van Utrecht en het spoor zien. Er is een stationsbioscoop waar films van vroeger bekeken kunnen worden. Vanaf februari is ook een 3D-model van het oude station te zien dat architect Sybold van Ravesteyn ontwierp.

Het Utrechts Archief bewaart ruim een kilometer aan spoorwegarchieven van onder andere de NS en eerdere spoorwegmaatschappijen. Naast deze stukken laten ook bruiklenen uit het Spoorwegmuseum de ontwikkeling vanaf 1843 zien.

Eerste stoomlocomotief
Utrecht had als knooppunt veel profijt van de spoorwegen: kantoren van spoorwegmaatschappijen, werkplaatsen en woonwijken voor spoorwegarbeiders werden gebouwd.

De eerste stoomlocomotief reed Utrecht op 6 december 1843 binnen. In 1850 reden er zes treinen Utrecht in en uit. Vijftig jaar later waren er 100.000 treinreizigers per jaar. 175 jaar later is Utrecht Centraal met dagelijks 200.000 treinreizigers het drukste station van Nederland. Ook het hoofdkantoor van de NS en ProRail, het Spoorwegmuseum en de nationale spoorwegarchieven zijn in de stad te vinden.

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Centraal Museum

Met een druk op de knop opende Koning Willem-Alexander zaterdagochtend in het Centraal Museum de tentoonstelling . De koning werd bijgestaan door burgemeester Jan van Zanen en Willibrord van Beek, de in Utrecht.

Na de opening kreeg het gezelschap een rondleiding langs alle kunstwerken. Het Centraal Museum heeft zo’n zes jaar naar dit moment toegewerkt. Ze noemen het zelf de ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’ in de 180-jarige geschiedenis.

De tentoonstelling toont het werk van de Utrechtse caravaggisten Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. De werken worden getoond samen met andere Europese navolgers van Caravaggio en enkele topstukken van Caravaggio zelf. De schilderijen zijn voor het publiek te zien van 16 december tot en met 24 maart.

post your content
ADVERTISING

Easy Branches Met Global Network kunt u uw post in ons netwerk delen op elk continent of elk land in de wereld

Jouw bericht
boatshowchina.com expolifestyle.com
Agency Sign-up Fill in the form and our consultants will contact you as soon as possible in order to give you all the information you need to sale, rent Your real estate, propertyThe Thailand Yacht Show returns to the award-winning Royal Phuket Marina for its fifth edition in January 2020 Officiële website van de Europese UnieNaar de homepage van de nederlandse regering en RijksoverheidSea Yachting Magazine  Discover the Exclusive World of Yacht, Luxury Yachts with Matchless Design, Comforts and Style42 Grondwet), terwijl de Staten-Generaal (het parlement) bestaat uit de ... Het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden geeft regels omtrent het ... Hoewel artikel 81 van de Grondwet bepaalt dat wetten worden vastgesteld door de regeringimmediate for delivery new exclusive sports cars and luxury sports car for sale and purchase Evenementen feesten organisatieGuest post postingPrachtig Bijbels kinder behang, geïnspireerd door de mooiste verhalen.auto handel en sloperij Karel Presher Breda inkoop verkoop auto'svan hoof zonweringen en rolluikenOnze Bio Slager - Dé biologische horeca slagerij in BredaWelkom bij Rommelse Transport National vervoer - International vervoer - Stukgoederen vervoer - container vervoer - ADR - LZV - Paardenwagen verhuur - Chauffeur vacatures